Davvid  Dołączył: 09 Maj 2013
Obiektyw na Australijskie słońce do 1300 $ poszukiwany
Witam,

Wszystkich, którzy mają doświadczenie, wiedze i chcą się tym dzielić z "młokosem" w pentaxowej rodzinie, cierpliwie odpowiadając na tematy błahe , banalne, trudne. I tych którym Pentax po prostu dobrze leży w "łapie"... jak mi.

Posiadam K-5 ze standardowym obiektywem pentax 1: 3.5-5.6 18-55 AL.
Chcę rozbudować "szklarnię" o inne obiektywy.
Mieszkam w Australii, gdzie prawie każdego dnia słońce ostro daje po oczach. Widoki mam piękne, szczególnie kiedy chodzę po klifach na ...Littel Bay (zapraszam na spacer jeśli tylko będziesz w Sydney lub okolicach :) )
Najczęściej robię zdjęcia ludziom. Szukam emocji na twarzach. W grupie doszukuje się tych którzy płyną pod prąd, wyrazu. Interesuje mnie " Akcja i Reakcja" Portret ??? Fotografia uliczna ???

Poniżej przedstawiam listę obiektywów którymi jestem zainteresowany. Do wydania mam ok 1200 -1300 $. Może być to jeden obiektyw, może być ich kilka w tej cenie. Proszę o sugestie innych szkieł, o których nie wiem, nie słyszałem, nie czytałem...

1. Pentax SMC FA 77mm f/1.8 (ok 750 $ )
2. Pentax SMC DA 70mm f/2.4 (ok 500 $ )
3. Pentax smc Pentax FA 31mm f/1.8 Limited Black (ok 1100 $ )
4. Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS HSM (ok 600 $ )
5. Tamron SP AF 17-50mm f2.8 XR Di-II VC LD Aspherical (IF) ( ok 350 $ )
6. Sigma 35mm F1.4 DG HSM Lenses ( ok 870 $ )
7. Samyang 85mm F1.4 Lens (ok 260 $ )

Obiektyw do krajobrazu także będzie niezbędny.

Pozdrawiam z wyjątkowo deszczowego dziś Sydney

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Davvid napisał/a:
Obiektyw do krajobrazu także będzie niezbędny.
DA15 LTD proponuję, a ponadto DA70 i DA40. I będziesz na najlepszej drodze do rozwiązania słynnego lematu Dady-Opiszona. A przy okazji będziesz miał małą, ładną, zgrabną szklarnię do wszystkiego. :mrgreen:

Dada,

dziękuje, za podpowiedz.
W najbliższych dniach zdecyduję się na zakup.

Pozdrawiam.

KaBor  Dołączył: 08 Wrz 2011
Do krajobrazu proponuje cos szerokiego np sigma 10-20

domowik  Dołączył: 22 Lut 2013
Do krajobrazu rozważyłbym jeszcze DA12-24/4 z polarem.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
imho do krajobrazu spokojnie wystarcza DA 15, ale nie trzeba się zgadzać ;-)

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Pewnie że nie trzeba się zgadzać . Ja do krajobrazu wziąłbym z trójcy DA 70 , którą spokojnie mozna poskladać to co się zrobi 12-24 czy 15 , w drugą stronę juz trudniej ;)

Dzięki panowie za podpowiedzi.
Właśnie została kupiona Sigma 10-20 f 3.5 za jedyne 300 $ ale niestety nie przeze mnie :(
A co myślicie o Sigmie 35mm f 1.4 ?

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Jak wali słońce- to by się jakiś filtr przydał.
Niekoniecznie bardzo drogi - a tu pewnie różnica zależy nie tylko od producenta ale i od jego średnicy. 77mm vs 82mm oznacza, że rozmiar ma jednak znaczenie... cenowy.
Australia kojarzy mi się (wirtualnie) z buszem, czyli pewnie i z pyłem. Może coś uszczelnionego by się przydało?
A te portrety to tak z zaskoczenia , odległości czy zwykła " ustawka"?
Uniwersalny zestaw to: coś szerokiego (niekoniecznie drogiego) i coś uniwersalnego - (koniecznie dobrego).
Może DA 50-135 jako uzupełnienie Twojego obiektyw 18-55 i np Sigmy 10-20 ewentualnie DA 12-24 lub podobnego Tamrona. Niestety "średnia gwiazdka" jest trochę za wolna na pstryki portretowe z zaskoczenia i pod światło też ociupinę "średnia".
Przy zestawie 10-20 + 17-50 może brakować Tobie czegoś dłuższego. Portretowy zakres dla mnie to od 70 do 150mm.
Może poszerzysz swój zakres o inne szkła?

Blesso,

Na chwile obecna portrety robione z "ustawki".
Przeglądam własnie co "potrafi" limited 70 mm na "flickr" i to co widzę bardzo mi się podoba. Na ten obiektyw jestem już zdecydowany.
hmm...DA 50-135, myślałem, myślałem i podobno trzeba mieć szczęście by kupić dobry egzemplarz. Używka za ok 700$
Zastanawiam się nad Samyang 85mm f 1.4. Jeśli jestem zdecydowany na limited 70mm jest sens zakupić 85mm ???

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Davvid napisał/a:
jestem zdecydowany na limited 70mm jest sens zakupić 85mm ???
Nie, bo choć bokeh jest piękny, ale brak AF trochę upierdliwy.
Blesso napisał/a:
Niestety "średnia gwiazdka" jest trochę za wolna na pstryki portretowe z zaskoczenia i pod światło też ociupinę "średnia".
Pod światło to podobno nawet dużo mniej niż średnia.

Blesso,

Blesso,

Jakie inne szkła masz na mysli ?

DA 70mm kupiłbym i np DA 12-24 (albo coś w ten deseń).
Ale tak jakoś jedno-ogniskowy to byłby portret i na wyłapywanie płynących pod prąd chyba za krótki.
PS
Portretowa reporterka wymaga szkła szybkiego, albo .... długiego.
Szybkiego - strzelamy z zaskoczenia. Albo długiego - strzelamy zakamuflowani odległością.
Masz przeznaczoną kwotę na start. Pomyśl o kwocie na dalsze zakupy, rozłożone oczywiście w czasie.

Blesso,

wybiorę Sigmę 10-20 kosztuje ok 600 $ Pentax jest droższy o 300 $
70mm limited...będę oczekiwał na dostawę niecierpliwie
Jednego limited-a juz na biurku mam. Jack Daniel's 160 Birthday No. 100463 A. Jedyne 38,99 $ :):):)
Za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi Wasze zdrowie Panowie :-B

Krzychoo  Dołączył: 13 Wrz 2006
@Davvid, jeżeli masz kita, to proponuję dokupić do niego filtr polaryzacyjny kołowy. Nie będzie to duży wydatek. W ostrym słońcu i tak trzeba będzie przymknąć nieco przysłonę. Kit do krajobrazu w zupełności wystarczy. Jeżeli nabierzesz apetytu na lepsze, ostrzejsze zdjęcie to Tamron lub Sigma 17-50 lub firmowy Pentax 16-50/2.8.
Większość osób poleca tu obiektywy stałoogniskowe, ale na taki lepiej jest się zdecydować jak już nabierzesz nieco wprawy w robieniu zdjęć i będziesz wiedział jakiej ogniskowej najbardziej potrzebujesz. Zoom na początek jest bardziej uniwersalnym rozwiązaniem. Zdjęcia krajobrazu nie oznaczają od razu ultra szerokiego szkła, które obejmie pół horyzontu na 1 fotce. Czasami będziesz potrzebował np. ogniskowej 50 mm, żeby uchwycić jakiś szczegół, 1 wybraną skałę czy 1 drzewo.
Do kita dokup 77/1.8 (rozważ jeszcze może jaśniejszą Sigmę 85/1.4), to do portretów i to na tyle. Rób zdjęcia i z czasem będziesz wiedział co dokupić w następnej kolejności.
Każdy ma nieco inne potrzeby, poznaj je zanim zaczniesz wydawać pieniądze.

gkeb  Dołączył: 28 Lut 2012
Jak Sigma 10-20 to pomyśl czy chcesz wersje ze światłem 3.5 czy 4-5.6.

Sigma 10-20/ 3.5 ?
Może zaoszczędzisz kupując starszą wersję tego szkła?
Mam Tamrona 10-24, który mistrzem ostrości nie jest, ale za to jest tani i ma średnicę filtra 77mm. Może on - jeśli krajobrazy stanowią mniejszą część Twojej fotograficznej twórczości?
A zaoszczędzone forsiaki ładujemy np w jakąś 50ke?

Ps
Sigma 85/1.4 -ciekawa sprawa, ale w okolicach 1000$ (austalijskich)?

Blesso,

Tak. Miałem na myśli Sigmę f 3.5. Jest do kupienia za 400 $
Dlaczego myslisz o 50-ce ??
Jaki statyw polecasz ??

[ Dodano: 2013-05-24, 19:53 ]
sigma 85mm jest do kupienia za ok 840 $. Mam sprawdzony sklep z Hong Kongu

A Sigma 10-20/4-5.6 ile kosztuje ?
Różnica optyczna pomiędzy tymi szkłami powalająca nie jest. Dlatego też parę osób poleca starszą odmianę tego słoika. No i filtr np CPL czy szara połówka też pewnie będzie tańszy dla starszej wersji.
Dlaczego 50-ka ? Hmmmm , portretowo nie lubię tego zakresu (ale ogólnie portretów nie lubię). Ale jeśli masz kupić 70kę i masz szanse na oszczędności i możesz kupić jeszcze jakieś szkło to w cenie do 300$ może zmieścisz się z 50milimetrowym obiektywem. Zawsze to jest poszerzenie zakresu posiadanych szkieł - adekwatnego (?) do potrzeb.

PS
Statyw ? Jest fajowy WĄTEK na naszym forum.

Sigma o której pisze to używka. Znalazłem jeden egzemplarz starszej wersji za ok 300 $

Skocz do: