Throwend  Dołączył: 26 Kwi 2007
  skradziono obiektywy, NAGRODA!
Oficjalny komunikat:

Szanowni Państwo dnia 15 maja 2007 o godzinie 2 w nocy miał miejsce rabunek
w salonie firmy Foto-Net w Sopocie.

Skradziono obiektywy Sigma, każdy zabezpieczony deklami i filtrem UV. Z
uwagi, że skradziono, między innymi, obiektywy dość egzotyczne istnieje
możliwość, że mogą Państwo spotkać się z propozycją zakupu tego typu szkła.
Wszystkie obiektywy są ściśle ewidencjonowane w/g wykazu jak niżej. Będziemy
wdzięczni za jakąkolwiek pomoc w ujęciu sprawcy, osobie, która przyczyni się
do ujęcia złodziei odwdzięczymy się nagroda stosownej wysokości.

Skradzione obiektywy:
Sigma NIKON 105/2.8 EX DG MACRO: 1003433
Sigma MINOLTA 50/2.8 EX DG MACRO: 1003846
Sigma NIKON 15/2.8 EX FISHEYE: 1013426
Sigma CANON 100-300/4.0 APO EX IF HSM: 1004804
Sigma NIKON 70-300/4-5.6 APO DG MACRO: 3059258
Sigma CANON 70-300/4-5.6 APO DG MACRO: 4069977
Sigma CANON 17-70/2.8-4.5 DC MACRO: 1031940
Sigma MINOLTA 17-70/2.8-4.5 DC MACRO: 1026118
Sigma CANON 10-20/4-5.6 EX DC HSM: 1039682
Sigma MINOLTA 18-50/2.8 EX DC: 1013820
Sigma MINOLTA 18-200/3.5-6.3 DC: 2078832
Sigma CANON 18-200/3.5-6.3 DC: 3087697
Sigma NIKON 28-300/3.5-6.3 DG MACRO: 3024700
Sigma CANON 28-300/3.5-6.3 DG MACRO: 3032112
Sigma NIKON 24-70/2.8 EX DG MACRO: 4006138
Sigma CANON 50-500/4-6.3 APO EX DG HSM: 5010008
Sigma CANON 70-200/2.8 EX DG MACRO HSM: 1006173
Sigma NIKON 70-200/2.8 EX DG MACRO HSM: 1020978
Sigma CANON 150/2.8 EX DG HSM: 2007819
Sigma NIKON 150/2.8 EX DG HSM: 2003403
Sigma CANON 8/3.5 EX DG CIRCULAR FISHEYE: 1003159

Wszystkie skradzione obiektywy były bez pokrowców i bez kartonów. Złodziej
przewrócił się w trakcie ucieczki, czyli część sprzętu może być uszkodzona.

A ode mnie:

Jak widać nie ma szkieł do Pentaxa, ale proszę o zwrócenie na to uwagi znajomym użytkownikom innych systemów (Canon, Minolta, Nikon).

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
do pentaksa nie wzial czy nie bylo? 8-)

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
Throwend napisał/a:
proszę o zwrócenie na to uwagi znajomym użytkownikom innych systemów (Canon, Minolta, Nikon)

Wrzuć to samo na ich fora.

cobra  Dołączył: 12 Maj 2007
No to ktoś się oblawił zapewne wszystko trafi na allegro. Ta informacja bardziej będzie pdzydatna dla posiadaczy innego mocowania niż Pentax. Ja tylko śledze obiektywy z mocowaniem Pentaxa

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
cobra napisał/a:
No to ktoś się oblawił zapewne wszystko trafi na allegro

pewnie nie tak od razu, ale stopniowo, poza tym są jeszcze przeróżne giełdy, bazary.
Throwend, chyba możecie liczyć tylko na uczciwość kupujących (???)

piotr_luk, chyba tak, ewentualnie na policję... Numery seryjne sa podane w każdym razie. Ktoś tam ich widział, coś tam widziały kamery, coś my wcześniej. Musieli wiedzieć po co przychodzą czyli byli w sklepie. I chyba nawet ich pamiętam. Oczywiście mogę się mylić, bo jedyne co mam to wrażenie 'podejrzaności' dwóch osobników o podobnych sylwetkach do zauważonych przez sąsiadów.

Allegro cały czas kontrolujemy więc jak coś podejrzanego wypłynie tam to możemy być w stanie to wyczaić.

dickkett, wrzuciłem, ale fora nie każdy czyta, a znajomych ma każdy ;-)

l_uka, nie było ;-) jak kupowaliśmy chyba nie bardzo jeszcze były dostępne ;-)

Tylko, czy cena powiedzmy 50% niższa nie zamknie ust "uczciwemu" nabywcy

beribazoo  Dołączył: 15 Mar 2007
piotr_luk,
Beda sprzedawac po 50% ceny to nikt nie pisnie slowka, no bo to niezla promocja, co z tego ze z niepewnego zrodla-ALE TANIEJ!!!

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Były tu już na forum opisy takich transakcji, co prawda nie obiektywów, tylko programu. Super okazje powinny być dzwonkiem alarmowym, że oferta może być nie do końca czysta...

zorzyk napisał/a:
oferta może być nie do końca czysta...

zorzyk, podobnie jak moralność społeczeństwa, a poławiaczy okazji w szczególności

piotr_luk napisał/a:
podobnie jak moralność społeczeństwa, a poławiaczy okazji w szczególności

jasne, ale o moralnosci sprzedawcow to juz sie nie mowi :evil:

l_uka napisał/a:
o moralnosci sprzedawcow to juz się nie mowi

chodzi ci, że za bardzo drą z nas skórę

beribazoo  Dołączył: 15 Mar 2007
l_uka napisał/a:
piotr_luk napisał/a:
podobnie jak moralność społeczeństwa, a poławiaczy okazji w szczególności

jasne, ale o moralnosci sprzedawcow to juz się nie mowi

Heh, Ci ludzie tez muszą z czegoś zyć. Jezeli mialbym do wyboru zarabiac 2000 miesiecznie bez zawyzania cen, a moglbym zarabiac 5000 zawyzajac te ceny, to dla mnie decyzja tez by byla prosta.
Kazdy sprzedawca musi wyjsc na swoje, przecie nikt nie bedzie dokladal do interesu.

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
nie można zakładać, że każda "okazja" to wynik przestępstwa i korzystanie z niej jest świadomym współudziałem :-? Ja kumplowi dałem swojego canona 500, bo miałem dwa. Gdybym go sprzedawał, też wziąłbym niewiele, bo nie jestem pazerny, czyli sprzedałbym okazyjnie... Dawno temu mój znajomy, który wkręcił się w heroinę wyprzedawał za grosze, co tam miał w domu - książki, sprzęt, rower (ktoś, kto nie znał człowieka, brał w dobrej wierze, bo "okazja")... Throwend może poproś allegro (i eBaya), żeby rozesłali swoim użytkownikom twój list z numerami skradzionych obiektywów i uczulili użytkowników, żeby żądali od sprzedawcy ujawniania numerów seryjnych przed sprzedażą. Jeśli sprzedawca będzie się migał, to może być podejrzane... Chociaż wątpię, że złodzieje będą aż tak naiwni, żeby puszczać sprzęt na allegro. Może pogonią to za granicą? W każdym razie szczerze im życzę, żeby zostali złapani i ukarani a ty żebyś odzyskał swój sprzęt.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Problem polega na tym że jak ktoś kupi trefne szkło i zgłosi to na policje to szkło mu zabiorą ale o swoje pieniądze (które zapłacił za obiektyw) bedzie musiał walczyć w sądzie, a to trwa i kosztuje!

IMHO mam nadzieję że złodzieja/i złapią z towarem.

piotr_luk napisał/a:
Tylko, czy cena powiedzmy 50% niższa nie zamknie ust "uczciwemu" nabywcy

To może być problem. Prawdę mówiąc jest mała szansa na znalezienie tych obiektywów, ale lepiej starać się ją powiększyć niż nie robić nic.

Z resztą mogło to być zlecenie. Szybka i sprawna robota, trzeba przyznać. I dokładnie zaplanowana.

[ Dodano: 2007-05-15, 12:57 ]
cypis napisał/a:
Throwend może poproś allegro (i eBaya), żeby rozesłali swoim użytkownikom twój list z numerami skradzionych obiektywów

To również zostało zrobione. Tylko raczej nie info dla użytkowników, tylko współpraca. Ale myślę, ze na allegro to nie trafi. NIe teraz przynajmniej. Musieliby byc głupi...

awakqwq napisał/a:
mam nadzieję że złodzieja/i złapią z towarem.

obyś był dobrym prorokiem

Throwend napisał/a:
ale lepiej starać się ją powiększyć niż nie robić nic.

zdecydowanie tak

Throwend napisał/a:
Z resztą mogło to być zlecenie.

To samo przyszło mi do głowy patrząc na listę skrdzionych obiektywów, bo nie podejrzewam, że macie na składzie tylko sigmy i nic więcej, a tu jednak wyraźna selekcja

piotr_luk napisał/a:
Throwend napisał/a:
Z resztą mogło to być zlecenie.

To samo przyszło mi do głowy patrząc na listę skrdzionych obiektywów, bo nie podejrzewam, że macie na składzie tylko sigmy i nic więcej, a tu jednak wyraźna selekcja

jasne, pewnie ktos z wolomina zlecil. Dajcie spokoj - kolejna teoria spiskowa. Moze komisje sledcza powolac? Kradzierze sie zdarzaja, napady tez i morderstwa i gwalty nawet - takie czasy. Zero tolerancji dla bandytyzmu - popieram.

piotr_luk napisał/a:
a tu jednak wyraźna selekcja

To częściowo nasza wina. Te obiektywy były wystawione w gablocie. Inaczej musielibyśmy je wystawiać codziennie rano i chować spowrotem po południu, a to jest trochę chodzenia i roboty. Wydawało nam się, że mamy wystarczająco dobre zabezpieczenia... Na resztą musieliby mieć duuużo więcej czasu.

Inna sprawa że jest tam też cała masa innych rzeczy. Ok, tańszych. Ale też pod obiektywami stał korpus Canona i kilka innych droich rzeczy. W zasięgu ręki był też laptop. A tu nic. Zostawili jeszcze trzy obiektywy. Wydaje mi się, że miał wziąść ile się da w zaplanowanym czasie.

[ Dodano: 2007-05-15, 13:28 ]
l_uka napisał/a:
Dajcie spokoj - kolejna teoria spiskowa.

Jest to jedna z możliwości. Wzieli tylko to po co przyszli i nic więcej. To nie było włamanie typu bierz wszystko co się da.

l_uka napisał/a:
kolejna teoria spiskowa

to nie teoria tylko dziwny zbieg okoliczności, bo
Throwend napisał/a:
W zasięgu ręki był też laptop

a to już znacznie łatwiej upłynnić, a w każdym razie podzespoły, a obiektywu raczej nie będziesz rozkręcał, bo kto kupi jedną soczewkę
l_uka napisał/a:
Zero tolerancji dla bandytyzmu - popieram.

O tu akurat masz 100% racji

Skocz do: