wuzet  Dołączył: 12 Sie 2009
PS Elements 12
Czy ktoś już kupił lub zainstalował triala, nowego Elements'a 12 ?

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
Tak. W zasadzie to to samo, co 11. Plus kilka bajerów. Minus moduł wyodrębniający. Jeśli chodzi o możliwości "dopieszczania" w trybie "Ekspert", to to samo. Wciąż jest szybki i wygodny.

Miałem 10-kę, więc widzę różnice wizualną. Co do funkcji, muszę wiecej pgrzebać ;-) Zainstalowałem przed chwilą triala, potem pewnie dokupie licencyjną wersje, ale wezme komplet z obróbką video (Premiere)

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
Wczoraj czy przedwczoraj była promocja. Chyba mniej więcej połowa ceny...

Nie z tej strony wody chyba ;-)

Na stronie Adobe (dotyczyło także LR na chyba -40%). Ja wchodziłem z "polskim" IP... Nie znam "polityki cenowej" Adobe i jej ewentualnego uzależnienia od lokalizacji IP...

Ceny z Adobe.com/pl widze w euro i po przeliczeniu z tym rabatem wychodzi mi podobnie jak tutaj w sklepie, np. w B&H-u ;-)

wuzet napisał/a:
Ceny z Adobe.com/pl widze

Nie wiem jakie tam macie ceny za "wielka wodą" ;-) (wiem, że ogólnie jest taniej) , więc może inaczej: pełne wersje (nie upgrade) Pakiet Photoshop+Premiere Elements 12 był za ok. 70 EURO (z VAT), LR podobnie (razem na pewno < 150 EURO). Kusiło trochę, ale w sumie nie widziałem opłacalności zakupu nowszych wersji od obecnie posiadanych...

Edit: zresztą co do polskich "chorych" cen... Wystarczy początek http://www.dobreprogramy....News,49499.html . W PL to raczej "czarna rozpacz" (patrząc przez pryzmat średnich zarobków - to chyba normalne podejście).
Powyższy przykład nie jest jedyny niestety... Pamiętam też taki (wartość liczbowa mniej istotna - dokładnej nie pamiętam), czego dotyczyło też już nie, ale ceny w zalezności od rynku były mniej więcej tak ustalone: 15 USD, 15 EURO, 15 GBP, ale... 100 PLN.

Pełna wersja Elements+Premiere wychodzi ok. 135$. Upgradu nie zrobie bo mam tylko Elements 10, a chce pobawić sie z video na K-3. Za pełną wersje na adobe.com/pl wyszło mi po rabacie 92 euro. Jest troche taniej, może się zdecyduje do 4 grudnia, tym bardziej że będę miał wersje polskojęzyczną ;-)

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
W serwisach aukcyjnych ceny za pakiet Elements+Premiere w wersji 12 zaczynają się od 250 zł.

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
Objawiła się właśnie darmowa aktualizacja 12.1.
Póki co, nie wiem co zmienia ;-)

turysta  Dołączył: 09 Cze 2012
Banalne pytanie :)
Proszę szacownych kolegów o podpowiedź. GIMP mnie zmęczył i postanowiłem się ucywilizować. Najpierw przyszedł mi do głowy Paint Shop, a potem pomyślałem o Ps elements. A może jednak nie ma alternatywy innej niż potwornie drogi (dla emeryta) Photoshop CS6 Win PL. Dotychczas w praktyce najczęściej używałem prostego Picasa, bo brakowało mi czasu i cierpliwości do Gimpa. Program jest mi potrzebny do korekty a nie kreacji.
:-)

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
turysta, Jakie konkretnie jest pytanie?

sycamor  Dołączył: 10 Lut 2011
turysta napisał/a:
Program jest mi potrzebny do korekty a nie kreacji.

W takim razie może pobaw się LR ?

Masz 30 dni na testy za free, jak się nie spodoba, to skasujesz.

S.

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
Turysta - Sycamor ma rację. PS to jest kombajn dla grafików. Fotografowi w 98 procentach przypadków wystarczy Lightroom, gwarantujący logiczny workflow i doskonałe efekty obróbki. Tyle, że aby w pełni skorzystać z mozliwosci softu, musisz pracowac w RAW. Owszem, LR świetnie radzi sobie z plikami jpg, ale pazur pokazuje dopiero z RAW.
Jesli mimo wszystko chciałbys miec nieco "graficznych" funkcjonalności, PS Elemets jest dobrym kompromisem. Mam wiele sentymentu do wolnego softu, w tym GIMPa, ale jednak pod PS/LR/PSE pracuje się wygodniej.
Oczywiście jest ryzyko, ze skoro GIMP bywał dla ciebie zbyt skomplikowany czasem, to samo odczucie będziesz miał przy proponowanych pakietach - jeśli nie znasz dobrze interface'u i mozliwości programu, kazdy bywa irytujący.

ADestroyer  Dołączył: 16 Cze 2010
PS Elements - tani, prosty (intuicyjny), przyjemny i oferujący wszystko co niezbędne, ma jednak wielką wadę... nie jest professional. ;-)

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Od wersji 11 nie jestem już entuzjastą tego programu. Brak możliwości usunięcia dolnego paska z parametrami narzędzia, ograniczenie możliwości dostosowania obszaru roboczego, jak i pomniejszego tegoż... Nie w takim kierunku powinien podążać rozwój tego programu.
Osobiście polecam wersje od 7 ("6" lubiła się sypać) do 10.

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
ADestroyer napisał/a:
PS Elements - tani, prosty (intuicyjny), przyjemny i oferujący wszystko co niezbędne, ma jednak wielką wadę... nie jest professional.
ale ma cenę zjadliwą - oczywiście zakładając, że software się kupuje :mrgreen:

ADestroyer  Dołączył: 16 Cze 2010
arQ, wyobraż sobie, że co niektórzy nawet kupują (zapłaciłem coś około 400 zełek za wersję z Premiere). ;-)

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
ADestroyer napisał/a:
arQ, wyobraż sobie, że co niektórzy nawet kupują
wyobrażam sobie ;-) bo też kupuje czasami

Skocz do: