Nie odpowiadam na pytania techniczne na PW i w tematach
heretyk
heretyk
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
Nie odpowiadam na pytania techniczne na PW i w tematach
heretyk
Lynne: Co ci zamówić?
Ja: Stek...
Lynne: Nie powinieneś jeść mięsa. Kobiety lubią mężczyzn niezależnych, o silnej woli...
Ja: Lynne, ja robię zdjęcia Pentaksem i obrabiam je pod Linuksem...
Lynne: Dobra, to jaki ma być ten stek? Krwisty?
CytatNie jestem osobą nieśmiałą, wręcz bardzo nie lubię chować się za aparatem. Czasami zwyczajnie nie ma czasu zbliżyć oka do wizjera.
CytatJest to jedna z kluczowych umiejętności do odpowiedniego fotografowania leicą. Krótkie wyjaśnienie dla tych, którzy nie bardzo wiedzą, o co chodzi (choć dam głowę, że większość fotografujących leicami wie) - po prostu ocenia się odległość do fotografowanego obiektu na oko bez podnoszenia aparatu i korzystania z dalmierza. Przekręćcie pierścień ostrości do końca w prawo (patrząc od tyłu aparatu) i ostrość jest na nieskończoność, ustawcie dźwignię ostrości pionowo w dół, a jesteście mniej więcej przy 1,5 m. Między tymi dwoma położeniami można się nauczyć wyczuwać odpowiednią odległość. Ja się tego nauczyłem, ustawiając ostrość na nieskończoność i próbując wyczuć, jak daleko muszę przekręcić pierścień, żeby ustawić ją na przedmiot, na który patrzę. Jeśli codziennie wieczorem ćwiczyć przez pięć minut w swoim mieszkaniu, bardzo szybko dochodzi się do biegłości. Dzięki temu podczas spacerowania z Leicą M możecie automatycznie regulować punkt ostrości bez podnoszenia aparatu do oka - w każdej chwili gotowi do zrobienia ostrego zdjęcia. Lekka "szerokokątność" tego obiektywu (summicron 35) i tym samym większa głębia ostrości przydaje się, gdybyście przypadkiem trochę się pomylili. Bez problemu da się fotografować zestawem MP / summicron 35 przez cały dzień i nie musieć ani razu korzystać z wizjera i diod światłomierza w tymże. Jestem nawet gotów zaryzykować stwierdzenie, że fotograf, który używa leiki i dokładnie ustawia ostrość, i mierzy światło przy każdym zdjęciu, używa swojej leiki niewłaściwie. Mike Johnston
Cytat“Za pomocą lustrzanki komponujesz obraz w aparacie. Za pomocą dalmierzowej lustrzanki musisz zobaczyć zdjęcie, rozpoznać je i wykadrować.”
Cytat"Chciałem przy okazji powiedzieć, że mam pewną awersję do lustrzanek. Np. na ulicy nie potrafię robić zdjęć lustrzanką. Patrząc przez obiektyw mam złudzenie, że tak to wygląda w rzeczywistości. Potem są niemiłe niespodzianki. Natomiast patrząc przez dalmierz, wiem, że to ma niewiele wspólnego z fotografią. Dopiero po uruchomieniu wyobraźni i wykonaniu pewnego wysiłku umysłowego przystępuję do robienia zdjęcia. Uważam, że ten wysiłek jest istotny."
CytatMoim zdaniem wizjery to autentycznie tylko dodatek.
CytatWiadomo, ktoś zaraz napisze że sobie bez wizjera w ogóle nie wyobraża robić zdjęć.
CytatWidząc delikwenta w pozycji zombie zastanawiam się co za idiota pozbawił aparat fotograficzny wizjera.
CytatDruga rzecz: bardzo często (przy słonecznej pogodzie zawsze) zdarza się, że na tym ekraniku z tyłu dosłownie nic nie widać. Nie mówcie mi, że teraz są takie ekraniki, którym nie przeszkadza słońce. Na takich też mało co widać.
"W sztuce może być coś dobrze zrobione albo źle, nic więcej." Stanisław Lem
Lynne: Nie powinieneś jeść mięsa. Kobiety lubią mężczyzn niezależnych, o silnej woli...
To, że "od wielu lat" i że "powialane" wcale nie świadczy o ich błedności lub anachroniczności.dagio napisał/a:bo zewsząd słychać, mimo upływu lat, powielane "teorie" :)
Niech sobie wygląda na co chce; takie jest moje przekonanie i tak o tym napisałem.dagio napisał/a:wygląda jak automatyczna odpowiedź, wyciągnięte wszystkie "logiczne" argumenty.
Znaczy: nietuzinkowo to się może zrobić, kiedy wytwórcy aparatów pozbawią je w dalszej kolejności jakiegokolwiek ekranika. To dopiero będzie hardkordagio napisał/a:nietuzinkowo zaczyna się robić, kiedy w końcu przestajemy powielać schematy
Ja też...dagio napisał/a:Żebyś mnie dobrze zrozumiał, nie polemizuję i nie oceniam, piszę raczej życzeniowo ogólnie.
To po co zakładać wątek na forum? Napisz o tym na blogu i wyłącz komentarze.dagio napisał/a:Szkoda że nie można wyłączyć komentarzy w niektórych wątkach
Proponuję obejrzeć film "Lisbon Strory" Wima Wendersa - tam, myślę, będzie dla Ciebie inspiracja (jeśli akurat nie oglądałeś).dagio napisał/a:...a może by tak zrobić "sobie trochę na złość" i wyjść z mocno przez lata utartego schematu? Na końcu na prawdę liczy się tylko to co wyszło z puszki :)
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
mrbm napisał/a:
Ot, takie moje nic nie wnoszące, ostrożne spekulacje tylko... trochę spowodowane zawartym w Twoim poście słowem >zawsze<
technik219 napisał/a:Znaczy: nietuzinkowo to się może zrobić, kiedy wytwórcy aparatów pozbawią je w dalszej kolejności jakiegokolwiek ekranika. To dopiero będzie hardkor
Aparaty szczęścia nie dają...
mrbm napisał/a:
"The anonymity in a crowd or during an intimate moment is essential in overcoming
the formal and unnatural behavior of those who were aware of being photographed..."
HCB
![]()
Generic napisał/a:technik219 napisał/a:Znaczy: nietuzinkowo to się może zrobić, kiedy wytwórcy aparatów pozbawią je w dalszej kolejności jakiegokolwiek ekranika. To dopiero będzie hardkor
Już pozbawili. W pewnym sensie. Kamerka GoPro Hero która odniosła wielki sukces i pozostałe konstrukcje jej podobne. Prawda, że inne zastosowanie, nie fotografia tylko film i mocno szerokokątny obiektyw. Ale jednak - na ślepo kadrowane. Co więcej - bez możliwości podejrzenia aż do zgrania na komputer - to prawie jak z kliszą i wywołaniem o-)
CytatAle Cartier Bresson (...) jednak oko do wizjera na chwilę ZAWSZE przykładał, kontrolując przy okazji ostrość, widac to na kilku filmach dokumentalnych pokazujących go przy pracy.
Cytat![]()
negatyw ukazuje prawdę. Zdjęcie robione przez szparę w płocie, nic nie widział autor i w dodatku płot zasłonił część tego najsłynniejszego kadru w historii fotografii.
http://iczek.blogspot.com...-ideologie.html
CytatTak samo jak jego przykładanie oka do wizjera nie dowodzi, że kadrował i "myślał" przez wizjer.
CytatPo co komu (za wyjatkiem amatoraow) staly podglad obrazu jak aparat stworzony byl do fotografowania bez przykladania do oka? Do kadrowania na matowce sluza aparaty lustrzane, w aparatach lunetkowych kadruje sie golym okiem a aparat jesli podnosi sie w ogole do oka to tylko po to by lepiej wcelowac. Z wielu powodow „lunetka” sie nie kadruje. Za to usunieto ramki w wizierze i przelacznik do ich wyboru. Zatem teraz NAJPIERW trzeba wcisnac spust a POTEM ujzymy ramke. Chore! Najpierw patrzymy przez wizjer a potem wciskamy spust. Jesli specjalnie musimy wcisnac spust aby zobaczyc ramke to musimy wykonac dodatkowo jedna, dluga, niepotrzebna czynnosc, ktora pozbawia nowego aparatu dawnej idei robienia snaps shutow.
http://piotrkoszczynski.b...ica-m-test.html
CytatCzyli według J. Meyerowitza, Marian Schmidt jest w połowie ślepy (drugie oko ma zasłonięte).
http://www.pd-jkt.com/201...efinder-camera/
CytatJego fotka z dziewczynką