jancewicz  Dołączył: 30 Cze 2014
dziwne problemy z zapisem zdjęć na karcie
Witam,
zdarza mi się ostatnio następujący, bardzo dziwny problem z zapisem zdjęć na karcie. Włączam aparat, pstrykam fotki, podgląd jest dostępny - można przejrzeć zdjęcia, wyłączam aparat, włączam aparat i fotek ni ma... Dziwne skoro wcześniej je przeglądałem to na karcie więc musiały być zapisane... Po wyjęciu karty i wrzuceniu na kompa jest tylko pusty folder z danego dnia. Ma ktoś może jakiś pomysł?
Aparat K-5, karta Kingston 32GB

P.S. Po usunięciu zdjęć (wcześniej zrobionych) problem znika na jakiś czas, no ale nigdy nie znam dnia ani godziny kiedy się powtórzy...

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Stawiam na uszkodzoną kartę. Rób na drugiej i obserwuj.

MixerB  Dołączył: 16 Sty 2010
W razie zniknięcia zdjęć spróbuj w Windows zwykłego naprawiania systemu plików na karcie. Zawartość kilku pustych folderów, ku mojemu zdumieniu, udało się w ten sposób odzyskać.
M.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Wujek google wypluwa sporo przykładów znikających danych z kart Kingstona.

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Proponuję tzw. niskopoziomowe formatowanie karty połączone z naprawą systemu plików"
http://hdd-low-level-format-tool.softonic.pl/
Pomoże.

Andrzej 58  Dołączył: 01 Maj 2014
Proponuję rezygnację z kart Kingstona, szczególnie powyżej 4 GB... kiedyś była to niezła marka od 5-6 lat firmują wyjątkowo niestabilne pamiątki, penów ich marki nawet nie biorę w ramach giftów to tylko "płacz i zgrzytanie zębów" ostatni działający to taki AD 2007, wszystkie późniejsze zawsze zawodziły... kiedyś potrzebowałem kursantom dać na dzień dobry materiały, z 20 sztuk 2 po wyjęciu z opakowania nawet nie były widziane przez komputer...

tengo  Dołączył: 16 Lis 2014
Ja natomiast mam inny problem (nie będę zakładać nowego tematu, bo jedno i drugie o zapisie zdjęć). Chodzi o to, że gdy robię zdjęcia to automatycznie zapisują się w folderze 101PENTX (domyślnie zapisywało w 100PENTX). Problem polega na tym, że nawet po wykasowaniu folderu 101PENTX on na nowo się tworzy, a w systemie aparatu nie ma możliwości zmiany domyślnej nazwy folderu (kiedy wchodzę w opcję stworzenia nowego folderu to wyskakuje informacja, że "nowy folder będzie nazywał się 101PENTX). Niby mała rzecz, ale strasznie irytuje. Wiecie co zrobić w tym przypadku?

malero  Dołączył: 28 Lut 2012
tengo napisał/a:
Problem polega na tym, że nawet po wykasowaniu folderu 101PENTX on na nowo się tworzy, a w systemie aparatu nie ma możliwości zmiany domyślnej nazwy folderu (kiedy wchodzę w opcję stworzenia nowego folderu to wyskakuje informacja, że "nowy folder będzie nazywał się 101PENTX). Niby mała rzecz, ale strasznie irytuje. Wiecie co zrobić w tym przypadku?

Może chodzi o ilość klapnięć lustrem i od jakiejś ilości zawsze będzie zaczynał na 101?
Próbowałeś sformatować kartę?

tengo  Dołączył: 16 Lis 2014
nie, nie formatowałem, ale przestało zapisywać w pierwszym folderze po ok. 2130 zdjęciu, a resztę już zapisuje do tego 101PENTX. Może być przyczyną to, że któregoś razu zacząłem pstrykać foty bez wsadzonej karty?

grażyna  Dołączyła: 18 Sty 2015
Ja mam taki problem: robię zdjęcia pentax K200D kartami SD SanDisc. Po zrobieniu zdjęcia wyjmuję kartę i wkladam do laptopa ponieważ prowadzę sklep internetowy. Okazuje się ze w pliku DCIM folder jest pusty.
Podłączam kabel aparatu i w ten sposób znowu w folderze zdjęć nie mam.
Kiedy poprzez menu aparatu przeglądam są.
Mam ten aparta juz kilka lat i pierwsz raz mam taki problem.Zależy mi na czasie ponieważ aparat służy mi do pracy.
Bardzo proszę o pomoc.
Z góry dziękuję

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Próbowałaś sformatować kartę lub użyć innej?

Używam 3 różnych kart i sprawdzam na 3 różnych laptopach.Niestety wszędzie to samo :(

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
A do tej pory działał dobrze ? Nie przestawiłaś coś w menu ? Z poziomu menu aparatu dają się zdjęcia przeglądać wszystkie, które zrobisz ?

Wydaje mi się ze nic nie przestawiłam ale ostatnio z ukrycia robiłam zdjecia w półmroku bo chcialam zza sciany tarasu sfotografowac dym z komina sąsiada.Poniewaz zdjęcia wychodzily nie wyraźne poomacku przestawiałam pokrętłem opcje zdjec typu: porteret,pejzaż,zdjecia nocne itp.
Byc moze wtedy cos zrobilam ale nie wiem....
Jestem załamana.Rano mam miec dostawę towaru do zdjeć a nie mam ich jak zrobić

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
Grażyna, napisz skąd jesteś, może akurat jakaś dobra dusza pomoże.

Warszawa

Zresetuj ustawienia do fabrycznych i sprawdź.

wlasnie próbowałam ,weszlam w ustawienia i w ostatneij pozycji jest reset.Zrobiłam i nic..ale moze to nie to :(

RPM  Dołączył: 28 Lip 2010
A co mówi komputer po podłączeniu aparatu przez kabel USB?

Sformatuj kartę SD w aparacie.Ponawiam pytanie - Z poziomu menu aparatu dają się zdjęcia przeglądać wszystkie, które zrobisz, czy też ich nie widać ?

Skocz do: