tengo  Dołączył: 16 Lis 2014
K5IIs, autofocus
Witam wszystkich. Dzisiaj byłem na wyjściu ze znajomymi w mieście (godzina od 14 do 16:30). Było zachmurzenie, ale mimo to było dość widno. Jednak dopiero po powrocie do domu zacząłem oglądać zdjęcia i trochę się zdziwiłem, ponieważ część zdjęć była źle wyostrzona. Może nie byłoby to problemem gdyby rozmazanych zdjęć było 5 czy 10, ale na 206 zdjęć około 30% było źle wyostrzonych, więc wg. mnie jest to trochę dużo. Tryb zielony (jako, że dużo zdjęć i mało czasu na ustawianie różnych parametrów). Chciałbym zapytać czy to jest normalne, że w pełnej automatyce aż tyle zdjęć jest rozmazanych? Dodam jeszcze, że wczoraj na imprezie (w domu, pomieszczenia lekko oświetlone) nie miałem takich problemów, ale wczoraj używałem głównie lampy (też w trybie zielonym). Wydaje mi się, że dzieje się tak przez pogodę (czas otwarcia migawki minimalnie się wydłuża i zdjęcie mimo wszystko zostaje poruszone i rozmazane), jednak chcę się upewnić czy moje podejrzenia są słuszne.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
tengo, nie ma co teoretyzować, wstaw jakieś przykładowe zdjęcia.

http://imgur.com/jkd60Bz,x1XAnkQ,s42HL9R#0

Proszę bardzo. Doradźcie coś, powiedzcie czemu tak może być, bo szału dostaję.

Krzychoo  Dołączył: 13 Wrz 2006
To nie jest źle wyostrzone zdjęcie tylko zdjęcie poruszone. Fota ma wycięty exif, nie można zobaczyć jaki czas ustawił aparat i tym samym spróbować ustalić dlaczego wyszło poruszone.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Page Not Found

Oops! Looks like you followed a bad link.

If you think this is a problem with Flickr, please tell us.

Here is a link to the home page.

2014-12-14-3e24acea

Teraz powinno otworzyć. Źle zaznaczyłem jedną opcję podczas uploadu (zmęczony jestem) :p

Ps. Przepraszam za to zamieszanie

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jest poruszone, exifa nie da się zobaczyć.

przemoo  Dołączył: 03 Lis 2009
dla osób będących w ruchu czas 1/50 sek ... duże szanse na na poruszone zdjęcie. Tryb auto w naszym systemie nigdy nie był idealny a tym bardziej w gorszym świetle. Jak dla początkującego proponuje tryb P i wziąć autoiso 1600 bądź 3200 teoretycznie powinien skrócić czas migawki

To może jeszcze inaczej:

Jednostka przysłony: f/4
Czas ekspozycji: 1/50s
ISO: 200
Ogniskowa: 20mm

Zdjęcie rozumiem, że możecie podejrzeć

[ Dodano: 2014-12-14, 19:41 ]
przemoo napisał/a:
dla osób będących w ruchu czas 1/50 sek ... duże szanse na na poruszone zdjęcie. Tryb auto w naszym systemie nigdy nie był idealny a tym bardziej w gorszym świetle. Jak dla początkującego proponuje tryb P i wziąć autoiso 1600 bądź 3200 teoretycznie powinien skrócić czas migawki

Właśnie też mi się wydawało, że to ze względu na czas otwarcia migawki, jednak mimo to nie powinno być to aż tak mhm... dobitne. to był środek dnia, zachmurzenie było, fakt, ale nie było ciemno. Może to ja widzę problem, który pojawia się u każdego użytkownika, a może faktycznie problem jest. Jednak dzięki za radę, następnym razem będę biegać z trybem P i iso ręcznie ustawiać będę

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Auto jak auto - dość głupie. Za to w P masz możliwość(w każdym razie w K-7, a więc pewnie i w K-5) ustawić, czy priorytetem w ustawianiu parametrów ma być duża głębia, mała głębia, czy krótki czas, czy MTF, lub pozostawić na AUTO. W K110D chyba też coś takiego miałem.

Aparat mam od piątku, także dużo odkrywania przede mną, ale dobrze, że radzicie robić zdjęcia w trybie P. Mam tylko pytanie. Jak automatyka działa u innych producentów (Canon/Nikon/Sony), oczywiście w apratach z porównywalnej półki cenowej do K5IIs?

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
tengo napisał/a:
To może jeszcze inaczej:

Patrząc na te parametry, wydaje mi się, że jednak było ciemno. W takich warunkach przy tak dobrej matrycy, śmiało mogłeś robić na iso 1600! Nie byłoby takich problemów. Druga sprawa to stabilizacja. Czasami zdarza się, że nie zdąży ustabilizować matrycy przed zdjęciem, jak szybko wciśniesz przycisk. Powoduje to naniesienie dodatkowego poruszenia na zdjęcia. Proponuję, albo używać wyższego ISO i wyłączyć stabilizację, albo zwracać uwagę, czy zielona łapka - symbol działającej stabilizacji - już się zapaliła.

Pytanie podstawowe: czy układ redukcji drgań SR miałeś włączony (ikona takiej zielonej dłoni)? Przy ogniskowej 20 mm i czasie 1/50 sek. teoretycznie powino być ok. Pytanie kolejne: jak mocno ruszałeś aparatem w trakcie robienia zdjęcia? Czy trzymałeś stabilnie i stałeś nieruchomo, czy robiłeś zdjęcia nie przestając spacerować?
Mały edit: zaktualizuj firmware w apracie, masz stare i oryginalne 1.00, najnowsze to 1.07.

No nie zwracałem uwagi na symbol zielonej łapki (a miałem włączoną stabilizację). No nic, trzeba będzie nauczyć się szybko ogarniać ISO i inne parametry i cykać :> Dzięki za rady, myślałem, że to w moim pentaxie automatyka świruje totalnie, ale mnie uspokoiliście. Pozdrawiam :>

przemoo  Dołączył: 03 Lis 2009
pawelek-79 napisał/a:
tengo napisał/a:
To może jeszcze inaczej:

Patrząc na te parametry, wydaje mi się, że jednak było ciemno. W takich warunkach przy tak dobrej matrycy, śmiało mogłeś robić na iso 1600! Nie byłoby takich problemów. Druga sprawa to stabilizacja. Czasami zdarza się, że nie zdąży ustabilizować matrycy przed zdjęciem, jak szybko wciśniesz przycisk. Powoduje to naniesienie dodatkowego poruszenia na zdjęcia. Proponuję, albo używać wyższego ISO i wyłączyć stabilizację, albo zwracać uwagę, czy zielona łapka - symbol działającej stabilizacji - już się zapaliła.

dokładnie, przychylam się do słów kolegi. Auto wybrał iso 200 co przy tym świetle było stanowczo za niskie. 1600 załatwiłoby sprawę

Krzychoo napisał/a:
Pytanie podstawowe: czy układ redukcji drgań SR miałeś włączony (ikona takiej zielonej dłoni)? Przy ogniskowej 20 mm i czasie 1/50 sek. teoretycznie powino być ok. Pytanie kolejne: jak mocno ruszałeś aparatem w trakcie robienia zdjęcia? Czy trzymałeś stabilnie i stałeś nieruchomo, czy robiłeś zdjęcia nie przestając spacerować?

SR miałem wtedy włączony, a to zdjęcie akurat robiłem idąc tyłem (jednak staram się zbyt nie ruszać aparatem wykonując zdjęcia). Tak jak odpowiedziałem Pawłowi - nie zwracałem uwagi na zieloną dłoń co mogło być przyczyną ów poruszeń na zdjęciu.

Panowie, iso nie ma znaczenia. Ogniskowa 20, czas 1/50, włączony SR i MUSI być ok. Myślę, że kolega szedł i robił zdjęcia w ruchu. Poruszone jest totalnie wszystko. Druga ewentualność to wada aparatu. Trzecia ewentualność: założony obiektyw z własnym OS i nałożenie się na to SR aparatu.

Tak więc twierdząc po Waszych wypowiedziach najlepiej zamiast trybu auto używać trybu P i samemu korygować wartości ISO itd.
Chyba na zielonym kwadraciku namaluję twarz sz. Pani Kanclerz Niemiec, co by mnie nie kusiło z niego korzystać :evilsmile:

Tengo, zdecydowanie NIE. SR miej włączony, chyba, że robisz na krótkich czasach typu 1/100 czy 1/200 sek. Twoim błędem było to, że nie zatrzymałeś się przy robieniu zdjęcia. Przy czasie 1/50 aparat zarejestrował twój ruch i wszystko wyszło poruszone. Musisz stanąć nieruchomo i wtedy zdjecia będą ok.

Skocz do: