K-X|K-S2|DAL 18-55AL|DA 50-200ED WR|FA 50|Samyang 10mm|SlingShot A200|Triopo C158+B-2|Velbon DF50
Kiedyś to były czasy ! Po drzewach się chodziło...
Kotlet`s professional photography
http://sebastianstoklosa.blogspot.com/
CytatTam są niewłaściwe zastosowania czerni, to nie czernie źle przebijają świetlistość błękitu, tylko właśnie błękity nie dźwięczą.
K-751, dodatki i dyletanckie pstryki
4.2.447mr.ra66it napisał/a:Której wersji RT używasz?
wrzuciłem na googlowego dyska pef i pef.pp3 (nie wiem, czy ten drugi potrzebny)mr.ra66it napisał/a:Czy możesz podesłać/zalinkować taki problematyczny RAW?
...spróbuję pójść tym tokiem, brak mi biegłości..Zagłębianie się w detale przewodnika po RT w wesji ang. przy wsparciu googlowego translatora jest opcją, ale bardziej desperacką...Brakuje mi takiego jasnego i przejrzystego tutorialu na YT, który omawiałby zasadniczy tok postępowania z raw-em, wpływ poszczególnych suwaków (niektóre empirycznie sprawdzając są bez wpływu na konkretne foto), najistotniejsze kroki, by z informacji zaszytych w raw wydobyć to, czego się chce...W końcu efekt ma być lepszy niż jpg...mr.ra66it napisał/a:W RT obróbkę zaczynam od wybrania przestrzeni barwnej (domyślne ProPhoto zmieniam na sRGB, bo monitor tyle mi w porywach poprawnie wyświetli), potem profil aparatu, metoda demozaikowania (zależnie od ISO), balans bieli, startowe ustawienia jednego z profili przetwarzania dostarczonych z RT, sprawdzenie i ew. korekta w przypadku gdy wybrany profil zmieni coś z wcześniej wybranych ustawień a potem dalsze działanie korekcja geometrii, aberracji, ekspozycja, odzyskiwanie cieni/świateł, krzywe itp. wg uznania.
K-X|K-S2|DAL 18-55AL|DA 50-200ED WR|FA 50|Samyang 10mm|SlingShot A200|Triopo C158+B-2|Velbon DF50
K-1, SMC FA*24/2, SMC FA*300/4.5, T 28-75/2.8: 645N+FA 45-85/4.5+ A 35/3.5, seria tradycyjnych korpusów bagnetu "K" i nawet jakieś Nikony oraz osprzęt do wszystkiego i niczego.
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - malutki dron