nostri  Dołączył: 09 Maj 2007
Sigma 55-200 czy Tamron 70-300
mam kasetke z kitem
chcem dokupic jeden z tych obiektywow

http://www.allegro.pl/ite..._raty_vat_.html

http://www.allegro.pl/ite..._gwarancja.html

poradzcie ktory wybrac

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Rozważałeś już Pentax DA 50-200 albo Samsung 50-200 (długi kit)?

np. Foto Rimex na allegro albo użytkownik forum: Cześ

nie rozwazalem , narazie mam kase na ktorys z tych co pisalem
stad pytanie , ktory z nich bedzie lepszejszy :)

szopen  Dołączył: 20 Maj 2007
to może pomyśl jeszcze o sigmie 70-300, na forum jest topic z porównaniem tej sigmy i tamrona. Na dobrą sprawę przy tych 300tkach używalna ogniskowa jest do 200 (bo potem rozdzielczość strasznie spada) ale czasem może się przydać 200-300 (np. macro)

http://www.allegro.pl/ite...at_bielsko.html

cena tez fajna

no to do wyboru juz sa 3 obiektywy

ja narazie mocno biore pod uwage sigme 55-200 (chyba za to - "On także został zaprojektowany z myślą o fotografii cyfrowej. Prześwit wewnętrzny dopasowany jest do rozmiarów niepełnowymiarowej matrycy światłoczułej, dzięki czemu obraz ma wyższą jakość, a winietowanie jest wyeliminowane.")

a skoro powyzej 200mm zaczyna sie robic nieciekawie ...

ale na zakresie 70-200 masz jakość bardzo zbliżoną do tej 55-200 jeśli się nie mylę. A jeśli się mylę to niech mnie ktoś szybko poprawi. Zawsze lepiej mieć to 200-300 niż nie mieć. Sam jestem przed zakupem szkła o zbliżonych parametrach i ciągle szukam najlepszej opcji

no dobra to teraz wybor tylko z sigma 70-300 lub tamron 70-300

http://www.allegro.pl/ite..._gwarancja.html

http://www.allegro.pl/ite...at_bielsko.html

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
O ile dobrze pamiętam opinie to ta Sigma 55-200 jest najsłabsza z całego towarzystwa.

poczytalem troche o tych obiektywach
kupie sigme lub tamrona 70-300 , wybiore tanszy bo nie ma co liczyc na super jakos za ta cene a roznice miedzy nimi sa NIEWIELKIE

co wy na to ?

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Cytat
co wy na to ?
Hurra!

tamron dłużej ma większą dziurę, ale ma problemy z ostrością; sigma natomiast ma mniejszą średnicę, ale jest ciemniejsza szybciej, ale (chyba) bardziej ostra; oba szkła mają problemy z AF...

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
ta sigma ktora rozwazasz to wersja bez slynnego APO, zwroc na to uwage czytajac porownania. z tego co pamietam to wiekszosc dyskusji i porownan na forum byla o Tamron vs. Sigma APO. Wnioski byly takie, ze Tamron przegrywa z Sigma APO, ale jest znacznie tanszy. Wiec wydaje mi sie ze Sigma bez APO jest gorsza od tego Tamrona.

a tak tak - Sigma APO a jak za droga to Tamron. Sigmy bez apo nie brać pod uwagę razej

mkdexter  Dołączył: 19 Lis 2006
Jeżeli masz taki, a nie inny budżet i nie chcesz rwać się na Sigmę z APO to bierz od razu Tamrona bo za tę cenę to spoko szkło i tylko męczyć się będziesz z korektą AC bo ma skłonność do niebieskich "poświat" ;-) Co do rozdzielczości to do 200mm w Tamronie wszystko jest bez zarzutów, na 300 trzeba przymykać tak do f/11 by mydełka nie było (przynajmniej z takimi miałem do czynienia). To co szopen napisał o tym, że Tamron ma dłużej większą dziurę uważam za duży plus tego obiektywu.

PT  Dołączył: 13 Wrz 2006
szopen napisał/a:
tamron dłużej ma większą dziurę, ale ma problemy z ostrością; sigma natomiast ma mniejszą średnicę, ale jest ciemniejsza szybciej, ale (chyba) bardziej ostra; oba szkła mają problemy z AF...

1. Ostrość - do 200 mm praktycznie to samo, powyżej 200 mm to Tamron jest lepszy (i nie dlatego, że go mam ;-) ), choć różnice nie są duże. Ot, budżetowe tele, ale jako że na coś w stylu Sigmy EX 100-300/4 póki co mnie nie stać, to kupiłem Tamrona.
2. Problemy z AF - większych nie zauważyłem, czyli trzyma poziom Pentaxowego kita (no, może jest ciut wolniejszy). Trafia też w miarę poprawnie. Czyli jest OK, chyba że mój egzemplarz jest jakimś kosmicznym wyjątkiem in plus.

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
nostri napisał/a:
ja narazie mocno biore pod uwage sigme 55-200

to szklo to lipa;]
nostri napisał/a:
Prześwit wewnętrzny dopasowany jest do rozmiarów niepełnowymiarowej matrycy światłoczułej, dzięki czemu obraz ma wyższą jakość,

jako uzywacz (z cyfra) kilku dobrych sigm bez literek DG (a wiec bez cudnego 'przeswitu dopasowanego') nie zauwazylem zadnych problemow, jakosc jest wysoka, a w kieszeni troche zostalo)
pozdrawiam
kp

zasiu  Dołączył: 16 Gru 2006
To ja się dołączę do tematu z podobnym zapytaniem: co lepsze, SIGMA 70-300 APO czy długi KIT 55-200 Pentaxa?

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
zasiu napisał/a:
co lepsze

długi KIT 55-200 Pentaxa.

zasiu  Dołączył: 16 Gru 2006
Zdano napisał/a:
zasiu napisał/a:
co lepsze

długi KIT 55-200 Pentaxa.

Pod jakim względem? Optycznym, mechanicznym, obiema?:)

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
Ile czasu mozna meczyc w kolko te same tematy?

Skocz do: