K-5 II , K100D, Z-70, P-30. SMC-M 28 3.5, S 17-50 2.8 itp. itd.
Puszka:K-50, szkła: Sigma 10-20 f3.5, Pentax 18-55 WR, Sigma 50-500 OS, oraz: cactus v6II i RF60x
Zdjęcia FB, insta i blog matkus.com_____blog o łażeniu (też ze zdjęciami)
WaldekW napisał/a:Podróż jest długa i daleka, więc obiektyw też powinien być długi.
Nie wiem w czym miałby uzupełnić S 17-50/2.8 obiektyw P 35/2,4?
ME Super
Lepiej wyjść na spacer, niż wyjść na debila.
Jeden aparat 2017
Nieostra wizja, fonii brak!!!
"katrojka" + sam 14/2.8 + sig 17-50/2.8 + sig 28-85/3.5-4.5 + pen 18-55/3.5-5,6 + pen 50/1.8 + pen 55-300/4.0-6.3 PLM + hel 58/2.0
K-5 II , K100D, Z-70, P-30. SMC-M 28 3.5, S 17-50 2.8 itp. itd.
No tak, przecież ta Sigma to tylko czarno-białe zdjęcia robi.kojut napisał/a:W dodatku fajniejsze kolory, lepszy kontrast i zdecydowanie lepszą pracę pod światło.
WaldekW napisał/a:No tak, przecież ta Sigma to tylko czarno-białe zdjęcia robi.kojut napisał/a:W dodatku fajniejsze kolory, lepszy kontrast i zdecydowanie lepszą pracę pod światło.
WaldekW napisał/a:Dla mnie to mając tą Sigmę bez sensu jest kupować P 35/2,4. Żeby chociaż był 1,4 to by można było powiedzieć że jaśniejszy (zdjęcia po zmroku).
WaldekW napisał/a:Jedyna zaleta to, że jest lżejszy
WaldekW napisał/a:bo co do dyskrecji to jest tylko Twoje przekonanie, bo K5II + P 35/2,4 nie stanie się zestawem mniej widocznym.
WaldekW napisał/a:Raczej dyskrecję można zwiększyć stosując dłuższą ogniskową zamiast przystawiać 35mm komuś do twarzy licząc że tego nie zauważy.
Jeden aparat 2017
kojut napisał/a:WaldekW napisał/a:No tak, przecież ta Sigma to tylko czarno-białe zdjęcia robi.kojut napisał/a:W dodatku fajniejsze kolory, lepszy kontrast i zdecydowanie lepszą pracę pod światło.
Śmiem przypuszczać, że u Ciebie czytanie i rozumienie tego, co czytasz całkowicie w parze nie idą.
WaldekW napisał/a:Dla mnie to mając tą Sigmę bez sensu jest kupować P 35/2,4. Żeby chociaż był 1,4 to by można było powiedzieć że jaśniejszy (zdjęcia po zmroku).
Miałem Tamrona, który jakością obrazka zbytnio od tej Sigmy nie odbiega a i tak uważam, że DA35 warto mieć dla cech, które wymieniłem. Jasność to nie wszystko.
WaldekW napisał/a:Jedyna zaleta to, że jest lżejszy
Nie, nie jedyna. Plasticzak jest praktycznie pod każdym względem lepszy, jeśli chodzi o jakość obrazka.
Tekst o dyskrecji nie był do Ciebie, odnosił się do poprzedniej wypowiedzi autora wątku Atimis. Co do najlepszych streetowców to ta Sigma ma w sobie nie tylko 28, 35, 50 ale również 17 i wszystkie ogniskowe pomiędzy nimi.kojut napisał/a:
WaldekW napisał/a:bo co do dyskrecji to jest tylko Twoje przekonanie, bo K5II + P 35/2,4 nie stanie się zestawem mniej widocznym.
Gdzie pisałem o dyskrecji?
WaldekW napisał/a:Raczej dyskrecję można zwiększyć stosując dłuższą ogniskową zamiast przystawiać 35mm komuś do twarzy licząc że tego nie zauważy.
Najlepsi streetowcy używają raczej krótkich obiektywów (28, 35, 50). Wytłumacz mi teraz dlaczego ten "błąd" popełniają?
WaldekW napisał/a:Nie wiem jak można oceniać Sigmę na podstawie zdjęć z Tamrona?
WaldekW napisał/a:No ale akurat Twoje wypowiedzi już mnie przestały dziwić.
WaldekW napisał/a:Ja mam tą Sigmę i nic złego o niej powiedzieć nie mogę.
WaldekW napisał/a:Nie mam P 35/2,4 (i nie zamierzam mieć), ale jeżeli: "jest praktycznie pod każdym względem lepszy, jeśli chodzi o jakość obrazka", to niech Atimis go kupi.
WaldekW napisał/a:Tekst o dyskrecji nie był do Ciebie, odnosił się do poprzedniej wypowiedzi autora wątku Atimis.
WaldekW napisał/a:Co do najlepszych streetowców to ta Sigma ma w sobie nie tylko 28, 35, 50 ale również 17 i wszystkie ogniskowe pomiędzy nimi.
Jeden aparat 2017
Atimis napisał/a:Problem pojawił się głownie ze względu na fakt, że S ma dość duże rozmiary, więc zarazem jest trochę "niedyskretna". To samo tyczy się stacji kiedy nie chcę dźwigać ze sobą takiego klocka,latać po mieście itp. 35 jest zdecydowanie bardziej dyskretna.
WaldekW napisał/a:Jedyna zaleta to, że jest lżejszy, bo co do dyskrecji to jest tylko Twoje przekonanie, bo K5II + P 35/2,4 nie stanie się zestawem mniej widocznym. Raczej dyskrecję można zwiększyć stosując dłuższą ogniskową
kojut napisał/a:Najlepsi streetowcy używają raczej krótkich obiektywów (28, 35, 50).
WaldekW napisał/a:Wątpię by najlepsi streetowcy fotografowali P 35/2,4.
Jeden aparat 2017
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
Jeden aparat 2017
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron