David duChemin napisał/a:W 2014 roku publikowaliśmy w serwisach społecznościowych 1,8 miliarda zdjęć dziennie. Daje to 657 miliardów zdjęć rocznie wykonanych przez równie imponującą liczbę aparatów fotograficznych. To mi mówi dwie rzeczy. Po pierwsze, że jest ogromne zapotrzebowanie na robienie zdjęć i na dzielenie się nimi. Po drugie zaś, że umiejętność obsługi skomplikowanego aparatu fotograficznego nie stanowi już przeszkody w tworzeniu tych zdjęć. Spośród tych stu tysięcy fotografii, które rocznie wykonuję, jedynie ułamek jest na satysfakcjonującym mnie poziomie. Reszta jest zbyt słaba. W większości przypadków wady tych słabszych zdjęć nie polegają na nieostrości albo złej ekspozycji - z wieloma technicznymi aspektami pracy aparaty fotograficzne radzą sobie lepiej ode mnie. Słabość tych zdjęć polega na braku duszy.
CytatSimplicity is about subtracting the obvious and adding the meaningful.
Prostota polega na odejmowaniu oczywistości i dodawaniu znaczeń.
~ John Maeda
CytatSimplify, simplify, simplify.
Upraszczać, upraszczać, upraszczać
~ Henry David Thoreau
CytatPerfection is achieved, not when there is nothing more to add, but when there is nothing left to take away.
Doskonałość osiąga się nie wtedy, gdy nie ma nic więcej do dodania, ale kiedy nie ma już nic do zabrania.
~ Antoine de Sainte Exupery
Cytat
The sooner photography is about photographs and not camera and settings, the better.
Im wcześniej fotografie dotyczą zdjęć, a nie aparatu i ustawień, tym lepiej
- DduChemin
| Pentax Z-1p | MX | FA*24/2.0 | FA 77/1.8 Ltd |
| Pentax 645n | FishEye 30/3.5 | FA645 45-85/4.5 | FA645 80-160/4.5 | FA645 200/4 | Voigtländer 6x9 |
| Pentax 67 | 6x7SMC 55/3.5 | 67SMC 105/2.4 |
| Contax G1 | Contax G2 | Biogon T* 28/2.8 | Planar T* 45/2.0 |
| Provia 100F | Provia 400F | HP5+ | TriX | Delta 100 | Waidodayo!
YM124G, MX, Mz-5n, K-5II, K-3II
tref napisał/a:Słabość tych zdjęć polega na braku duszy
rychu napisał/a:Ciągłe parcie na selekcję powoduję, że wielu fotografujących ociąga się lub całkowicie rezygnuje z publikacji. To bardzo źle.
rychu napisał/a:Ciągłe parcie na selekcję powoduję, że wielu fotografujących ociąga się lub całkowicie rezygnuje z publikacji.
KasiaMagda napisał/a:Na forum związanym z psami, zdjęcie z „duszą”, to zdjęcie po prostu psa, nieważne czy pies będzie miał ogon albo łapę w całości, najważniejsze, że na zdjęciu będzie pies. Na Facebooku poprzeczka już trochę idzie w górę, bo chodzi o lajki, więc zdjęcie z „duszą”, to takie, na którym pies będzie np. „stał na głowie i miał kokardkę na ogonie”, wtedy prawdopodobieństwo większej ilości lajków jest gwarantowane. Na społecznościowym portalu fotograficznym np. flog .pl zdjęcie z „duszą”, to zdjęcia w kręgu znajomych albo akty w zaskakujących miejscach. I tak można by pisać bez końca o zdjęciu z „duszą”. Zastanawiam się, zatem gdzie można zobaczyć prawdziwe zdjęcie z duszą?
Są jeszcze „elitarne” fora fotograficzne, takie jak nasze, na którym przestrzegane są zasady dobrej fotografii i od czasu do czasu ktoś wstawi zdjęcie z efektem: wow – czy o to właśnie chodzi, czy to zdjęcie z duszą?
Aparaty szczęścia nie dają...
KasiaMagda napisał/a:zdjęcia z duszą, zdjęcia wyselekcjonowane, jak ktoś chce, to można obejrzeć na wystawie autorskiej
Generic napisał/a:To raczej nie "dusza" a "poklask". Zdjęcia dopasowane do widowni.
YM124G, MX, Mz-5n, K-5II, K-3II
K10D, K-5IIs oraz DA 18-55 i inne
...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś sam...
M.K napisał/a:zdjęcia miały dusze, bo nie były odbierane przez pryzmat technikaliów. A dzisiaj sami wiecie jak sie ocenia fotografie. Moze byc na niej cos ulotnego, niespotykanego, ale poniewaz bb jest do bani....
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Michu napisał/a:dusza = emocje.
tref napisał/a:Zastanawiam się, jak przebić się przez tę masę różności zwanej papką, która nas zalewa wokoło?
Kiedyś to były czasy ! Po drzewach się chodziło...
Kotlet`s professional photography
http://sebastianstoklosa.blogspot.com/
Tak. I wątek wyczerpany na jednej stronie, bez OT i popcornu, chyba pomyliłem foraEnzo napisał/a:Rób swoje.
*ist DS | K20D | K-5II | 17 | ME-Super | G9X
Mam Pentaksa i nie zamierzam przepraszać
Ryszard napisał/a:I wątek wyczerpany na jednej stronie
Ryszard napisał/a:I wątek wyczerpany na jednej stronie, bez OT i popcornu, chyba pomyliłem fora
KasiaMagda napisał/a:więc co to takiego, że zdjęcie ma dusze......
K10D | MZ-5n | MZ-M
Myślę, że zdjęcie może mieć część Twojej duszy, jakiś ślad, odbicie. I wtedy to będzie dobre zdjęcie.KasiaMagda napisał/a:Ciągle zastanawiam się co to jest, że zdjęcie ma duszę.
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś sam...