Maciek  Dołączył: 20 Kwi 2006
Archiwizacja na DVD
Mam nadzieję, że w Hyde Parku taki post przejdzie - w końcu można archiwizować na DVD równiez fotki (a z 10MP to już pewnie DVD będzie wręcz wskazane). Ja właśnie mam zamiar przejść na tą formę bo mam problem z rzeczami które na CD się nie mieszczą. Tyle tylko, że w temacie sprzętu siedzę tylko jak muszę wymienić kompa więc nie bardzo się orientuję jaki napęd miałbym kupić aby nie wtopić. Jakieś firmy/modele są godne polecenia? Obecność jakichś technologii wskazana (żeby potem nie pluć sobie w brodę)?

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Od kilku lat regularnie jadę na LG. Najmniejszych powodów do obaw.
Nie sądzę, by nagrywarki Liton, Samsung, NEC, Plextor czy Pioneer w jakikolwiek sposób odstawała od niej.

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
Re: Archiwizacja na DVD
Maciek napisał/a:
Mam nadzieję, że w Hyde Parku taki post przejdzie - w końcu można archiwizować na DVD równiez fotki (a z 10MP to już pewnie DVD będzie wręcz wskazane). Ja właśnie mam zamiar przejść na tą formę bo mam problem z rzeczami które na CD się nie mieszczą. Tyle tylko, że w temacie sprzętu siedzę tylko jak muszę wymienić kompa więc nie bardzo się orientuję jaki napęd miałbym kupić aby nie wtopić. Jakieś firmy/modele są godne polecenia? Obecność jakichś technologii wskazana (żeby potem nie pluć sobie w brodę)?

Ja w firmie i w domu uzywam Pioneera i tez jestem zadowolony. Z technologii to wspolczesne nagrywarki maja raczej wszystko. Dobra sprawa jest zapis na DVD-RAM - to duzo nowoczesniejszy i lepszy format od DVD-RW, tylko malo popularny. Uzywa sie jak dyskietke - wkladasz do napedu, kopiujesz, wyjmujesz, nie ma usrywania sie jak z przestarzalymi R czy RW. Inna sprawa, ze starsze napedy DVD moga tego nie czytac... Ale obsluga tego formatu nie kosztuje wiecej wiec warto miec jakby co i kupic ze dwie plytki DVD-RAM na wlasne potrzeby do przenoszenia danych itp.

PiotrB.  Dołączył: 19 Kwi 2006
A ja mam maly dysk wielkosci 8cmx11cm, pojemnosci 80GB o predosci 5400rpm. Male, wygodne, do portu usb, kazdy komp ma. Polecam.

Maciek  Dołączył: 20 Kwi 2006
Przenośne dyski są OK ale ja potrzebuję DVD - oprócz archiwizacji coraz częściej dostaję jakieś materiały na takich płytach a w lipcu wychodzi druga część The Longest Journey i bez DVD sobie z kobietą nie pogramy (to jest oczywiście najważniejszy powód ;-) ).
Znalazłem coś takiego jak Samsung DVD+/-RW SH-S162L LightScribe bulk black (zapis DVD-RAM) - bez pudełka ale z softem w komputroniku za 142 brutto ale nie wiem czemu kołacze mi się po głowie obraźliwa ksywka odnośnie napedów optycznych Samsunga. Z drugiej strony wspomógłbym prace nad K10D...

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Mam w osobistym użytkowaniu 3 rodzaje: Liteon 8xxx, Liteon 16xxx, NEC 3520a (ten jest mój osobisty). Wszystkie mają od roku do dwóch. Na neku w sumie najmniej nagrywałem. Na żadnym nie zauważyłem jakichś problemów.

A przedtem używałem CD-RW TEAC, Samsung, LG, Liteon.... też bez znaczenia.

Znaczenie ma jakość nośnika - nie wiedzieć czemu lubię TDK, niektóre Verbatimy (ale nie ciemnoniebieskie DVD+R Azo).

Moje wnioski - wybierz ten, który Ci pasuje kolorem do obudowy komputera ;-)

MKw  Dołączył: 20 Kwi 2006
Wejdz na jakas strone sprzetowych onanistow (np. tomshardware) i zobacz co najlepiej stoi w testach ;-)

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
Maciek napisał/a:
Przenośne dyski są OK ale ja potrzebuję DVD - oprócz archiwizacji coraz częściej dostaję jakieś materiały na takich płytach a w lipcu wychodzi druga część The Longest Journey i bez DVD sobie z kobietą nie pogramy (to jest oczywiście najważniejszy powód ;-) ).
Znalazłem coś takiego jak Samsung DVD+/-RW SH-S162L LightScribe bulk black (zapis DVD-RAM) - bez pudełka ale z softem w komputroniku za 142 brutto ale nie wiem czemu kołacze mi się po głowie obraźliwa ksywka odnośnie napedów optycznych Samsunga. Z drugiej strony wspomógłbym prace nad K10D...

Wspomoglbys Samsunga i... Pentaxa, ktory jest jednym z najwiekszych na swiecie producentow optyki do napedow DVD, wiec mozliwe, ze i w tym Samsungu soczewki bylyby SMC :-D

gorky  Dołączył: 24 Kwi 2006
Niniejszym wypowiadam sie jako komputerowy onanista sprzetowy :)
(no dobra, wypadlem z obiegu jakies pol roku temu, ale to za malo czasu zeby cos sie diametralnie zmienilo).
Nie kupuj LiteOna (ich najnowsze napedy sa fatalne).
Samsung tez niestety nie ma dobrej opinii :(
Ja dzisiaj na Twoim miejscu kupilbym Pioneera (model 111), ew. LG.

Uwaga o DVD-RAM jest jak najbardziej sluszna i to przede wszystkim z uwagi na zupelnie inna rzecz niz tylko wygoda obslugi.
Otoz szacowana trwalosc nosnikow DVD-RAM jest czasem kilkukrotnie wieksza od DVD+/-RW, a to przy archiwizacji ma najwieksze znaczenie...

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
Odnawiam temat ;-) , Jak się wypowiecie na temat archiwizacji DVD ? jakie Płyty polecacie ? lepiej nagrywać najniższą prędkością ? które są najtrwalsze ?

Robert K.  Dołączył: 24 Lip 2008
A przy obecnej dostępności dysków o pojemności 1, 1.5 i 2 TB nie lepiej zainteresować się właśnie taką metodą archiwizacji?

Dzidziu  Dołączył: 16 Wrz 2008
Coś na temat nagrywania DVD http://satanowski.net/201...m-dobry-backup/

deckard  Dołączył: 01 Lut 2008
Jak dla mnie tylko HDD. Cena dużo się nie różni od DVD a bezpieczeństwo, wygoda i przede wszystkim ilość miejsca zajętego w szafce wygląda znacznie lepiej.

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
deckard napisał/a:
Jak dla mnie tylko HDD. Cena dużo się nie różni od DVD a bezpieczeństwo, wygoda i przede wszystkim ilość miejsca zajętego w szafce wygląda znacznie lepiej.
... tia .. uszkodzenie głowic i w ułamku sek. kilkaset GB trudno/drogo jest wyciągnąć.

Wirus też może sobie szybko poradzić z zawartością dysku.

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
Ja używam Kodak Gold DVD-R. Myślę, że warto wydać trochę więcej kasy i mieć spokój na lata.

martino  Dołączył: 06 Paź 2009
Kuzyn Mygosi napisał/a:
... tia .. uszkodzenie głowic i w ułamku sek. kilkaset GB trudno/drogo jest wyciągnąć.

Wirus też może sobie szybko poradzić z zawartością dysku.

Backupy/archiwizowanie dvd na krótką metę są ok.,niestety jeżeli to ma być kwestia lat (powiedzmy do 5), hdd wygrywa.
Zapisuję zawsze na dobrych płytach (przeważnie verbatim),ostatnio potrzebowałem starych skanów oczywiście miałem je na płytce,ale nie odpalała na kilku napędach.
Gdyby nie stary leżący na półce hdd nie odzyskł bym danych.
Nie jest to pojedynczy przypadek,kilku znajomych miało podobne problemy.
Płyta,nie jest dobrym pomysłem na długie backupy.
Wirusy ?
:shock:

a bo czytałem artykuł na WP.pl i było właśnie że dane na dyskach są mało trwałe a najtwardszą względnie metoda są płyty DVD i inne nośniki optyczne, zaskakuje mnie też, że sądzicie odwrotnie jak na wp.pl pisali . ;-)

[ Dodano: 2010-02-07, 00:32 ]
moim zdaniem HDD są bardzo delikatne, łatwo rozmagnesować dysk, kumpel miał laptopa w samochodzie i antenę CB z magnesem obok i godzinka dwie w bliskim kontakcie i było po dysku,

martino  Dołączył: 06 Paź 2009
TomaSzSz ,jeżeli podstawa anteny (mocny magnes neodymowy) stykał się z lapkiem (i to od strony hdd,lub górą od matrycy) to możliwe.
Ale powiedz gdzie w przyrodzie normalnie takie warunki występują ;-)
Zostaw cd/dvd na świetle słonecznym (kilkanaście h),zobaczysz co stanie sie się z danymi.

martino, wiadomo, że promieniowanie silne, ale mocne promieniowanie potrafi zniszczyć większość przedmiotów bez osłony ;-) a Płyty które archiwizujemy trzymamy raczej w światłoszczelnym, i suchym miejscu ;-) .

deckard  Dołączył: 01 Lut 2008
TomaSzSz, ja nie namawiam na swoje rozwiązania, opisuję jedynie własne doświadczenia. Używam dysków twardych od 15tu lat - w domu z 20 szt., w pracy dziesiątki i jeszcze mi żaden nie padł. Ok, w bardzo starym 80MB pojawiły się bad sectory i w jakimś 2GB też ale też miał już swoje lata i był noszony codziennie między domem i pracą w obudowie bez wiatraka. Wiem, dyski padają, więc ważne dane trzeba mieć na więcej niż jednym nośniku. Oczywiście nie rzucać i nie kłaść na nich magnesów :-> Co do płyt to zgrywałem niedawno dużo kilkuletnich, markowych płyt przechowywanych w suchym, ciemnym miejscu. Efekt był taki, że ok. 20% nie dawała się odczytać mimo, że na oko płyta wyglądała jak nowa. Poza tym, przechowuję dość sporo danych. Dysk 1,5TB to prawie 500 DVD. Wiesz ile to miejsca zajmuje? Poza tym część danych z czasem przestaje być potrzebna i płytę wyrzucasz a na dysku kasujesz i masz wolne miejsce. Inna sprawa pliki powyżej 5 GB - płyty DL wychodzą sporo drożej niż trzymanie na dyskach.

Skocz do: