krzysztofpentax  Dołączył: 16 Wrz 2007
Kadrowanie przez LCD w K100
Witam, SORY być może za banalne pytanie. Czy w K100 jest podgląd bieżącego kadrowania? czyli czy to co sie widzi przez obiektyw można także przed zrobieniem zdjęcia kadrować patrząc tylko na monitor LCD? jeśli jest taka funkcja to bardzo proszę o podpowiedź gdzie ją się włącza, albo mój K100 jest ... uszkodzony. Mam K100 dopiero kilka godzin, a instrukcja będzie dopiero w środę. Dziękuję bardzo za wyjaśnienie i poradę i pozdrawiam.
Krzysztof

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
krzysztofpentax napisał/a:
Mam K100 dopiero kilka godzin, a instrukcja będzie dopiero w środę
:?:

Czy w K100 jest podgląd bieżącego kadrowania?

......

nie ma!

davnes  Dołączył: 18 Lis 2006
NIE PRZYPOMINAM SOBIE ZEBY MOZNA BYłO KADROWAC W KASETCE ZDJECIA :evilsmile:

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Olympus ma taka funkcję i nazywa się live view, pentax owej nie posiada

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Można sobie podgląd ostrości wrzucić na LCD. Prawie jak LiveView. :evilsmile:

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
nie chcę się wymądrzać, bo sam nie lubię takiego tonu, ale jak słyszę takie pytania (jak to o podgląd na żywo na LCD w K10)D) to nie mogę wyjść z podziwu - jak można kupić coś i dopiero potem dociekać, co się kupiło? Świat wciąż potrafi zaskoczyć. :shock:

ehm... no kultury mi zabrakło...
no ale tak jak przedmówca, sądzę że takie rzeczy jak lustrzanka chyba trzeba świadomie kupować

Polar  Dołączył: 12 Mar 2007
Cytat
NIE PRZYPOMINAM SOBIE ZEBY MOZNA BYłO KADROWAC W KASETCE ZDJECIA

eeee.. chyba tak zle nie jest bo mi sie udaje jakos kadrowac przez wizjer :mrgreen:

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
instrukcja będzie dopiero w środę.

poradę

Moja porada przeglądnij ten wątek;
http://pentax.org.pl/view...e7fabd5b670ecaf

Jest tam mowa o instrukcji, zacznij od niej,

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
krzysztofpentax, ja wiem, że Twój post to podpucha, ale kolegów nie słuchaj! Da się kadrować przez LCD! Tyle tylko, że trzeba dodatkowe, specjalne LCD dokupić (a w zasadzie całe takie urządzenie z LCD). Podpina się to wizjera i działa. Ma nawet uchylany ekranik ;-)
Trochę kosztuje taki bajer, ale co tam...

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
Polar napisał/a:
mi sie udaje jakos kadrowac przez wizjer

Nie mów :shock: ;-) :mrgreen:

happypiotr  Dołączył: 05 Sie 2007
hamster napisał/a:
Można sobie podgląd ostrości wrzucić na LCD.

W sumie to nie wiem po co jest ta funkcja, przecież równie dobrze można zrobić fotkę i będzie to samo, a nawet lepiej bo oszczędność czasu bo gdy ustalimy że ta głębia ostrości jest ok to już nie musimy strzelać.

hamster napisał/a:
no ale tak jak przedmówca, sądzę że takie rzeczy jak lustrzanka chyba trzeba świadomie kupować

Czy ja wiem.. A kto to powiedział? Wszystkie zakupy powinno robić się świadomie a nie na zasadzie impulsu. A że K100D to co, ma też programy itd itp.

Pzdr.

happypiotr napisał/a:
hamster napisał/a:
Można sobie podgląd ostrości wrzucić na LCD.
ja to napisałem? :shock:

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Cytat
chyba tak zle nie jest bo mi sie udaje jakos kadrowac przez wizjer

Jaki hardkor :shock: Pewnie masz przerobiony firmware :evilsmile: ;-)

happypiotr  Dołączył: 05 Sie 2007
hamster napisał/a:
ja to napisałem?

:oops: Błąd w cycowaniu. To były słowa lipalipski.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Ten wątek już się nadaje do.... sami wiecie gdzie :evilsmile:

motomouse  Dołączył: 14 Sie 2007
zorzyk napisał/a:
Ten wątek już się nadaje do...

Kolonoskopii ? ;-)

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Do polecenia D40.

Michał K  Dołączył: 22 Lut 2007
kolega ma...szuka czegoś dłuższego niż kit :-P

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
ech... jak dla mnie to dajcie sobie spokój.
Po prostu spuście trochę z tonu.

Człowiek kupił sobie K100D w Media Markt czy tam w Saturnie, wsjo rybka. Tak samo nieświadomi niczego ludzie kupują właśnie wspominane D40.
Kupują - bo to tzw. szpan chłopców między 30-stką a 60-tką (nie wiem czy zauważyliście). Jak stary kolega widzi duży czarny aparat z dopinanym obiektywem i napisem Nikon (nieważne jaki model) to od razu wiadomo że "on to musi być fotograf"... to moda u starszych chłopców, podobnie jak u młodszych żel i przesadzanie z solarium.
MM i Saturn rozpopularyzowały tzw. 'lepsze' aparaty, dostęp do fajnych lustrzanek w dzisiejszych czasach jest praktycznie nieograniczony, każdy kto chce może kupić wszystko, ograniczeniem są tylko fundusze.

Moim zdaniem bardzo fajnie że człowiek tego nie wie, bo naszym zadaniem jest udzielić wystarczającej, rzetelnej i satysfakcjonującej tego Pana odpowiedzi.

Po to do cholery jest też to forum
.

Narzekamy na marketing Pentaxa... a sukces K10D sprawił że dużo ludzi zakupiło K100D zamiast kompakt-cyfry. 1800 zl to nie jest wygórowana kwota, każdego przeciętnego Polaka na to stać. Zwłaszcza z możliwością kupna na raty. Powinien nas cieszyć ten wybór tego człowieka, to sukces zarówno nasz jak i firmy. Wielu nieświadomych ludzi kupuje po prostu D40 żeby tylko mieć duży aparat i napis Nikon - wszakże to wygląda imponująco na szyi i wzbudza ciekawość oraz podziw innych. Moim zdaniem jednak fajnie by było jakby tutaj Nikonowi dorównywał Pentax - dużo ludzi by kupowało K100D ze względu na napis. Naprawdę.

A tu w takim temacie pojawiają się komentarze zawierające przesadzoną ilość sarkazmu, ironii i czego tam jeszcze... no proszę Was, bądźmy poważni :-?

Jeśli kogoś uraził mój wywód to przepraszam, ale troszkę dzisiaj :-B :-B :-B :-B

może za mocno troche to wszystko ująłem ;-)

Skocz do: