grabber  Dołączył: 01 Paź 2007
K100 vs D40
Witam.
Wiem ze juz bylo podobne porownanie. Ale chcialbym wrocic do tego jeszcze.
Po upływie czasu mogła zwiekszyc i liczba uzytkownikow tych aparatow, ceny tez sie pozmienialy i moze wyszly nowe zalety i wady co moze miec wplyw na ocene.

Chodzi mi o porownanie

K100 18-55 c. 1800 pozniej 55-200 i moze 85 stalka

K100 super 18-55 c. 2000 pozniej 55-200 i moze 85 stalka

D40 18-70 c. ok2500 moze 85

Piszą ze D40 bez silnika wiec nie brac. Wydaje mi sie ze 18-70 zupelnie mi wystarczy poza tym
tanie amatorskie szkla ( z silnikiem) nikona sa przyzwoite i nie przesadnie drogie
(55-200 VR, 18-135 ).
Co do pentaxa to znowu malo dostepny system. Mniej szkiel na rynku to mniejszy wybor i sa drozsze ( tych z AF ) ale znowu szklo kitowe plus 55-200 i cos jasnego mi wystarczy.

Aparaty są dosc podobne. Za nikonem wedlug mnie przemawia mala waga, dobra ergonomia ( jak na rozmiary aparatu), obiektyw z silnikiem.
Za K100- stabilizacja ( wszystkie obiektywy), podglad GO, tanie szkla manualne, czyszczenie matrycy ( K100 super). Inne parametry sa porownywalne.

Pytanie:
1. Czy k100 i d40 maja histogram?
2.Ktory zestaw bylby lepszy albo jakiego szkla uzyc do robienia zdjec przy kiepskim oswietleniu np w klubach?
3. Czy jest sens doplacac do super- chodzi mi o efektywnosc czyszczenia matrycy?
4. Jakie problemy w robieniu fotek moze dac amatorowi K100?? np wiem o slabym auto balansie bieli i ciemniej wychodzacych fotkach.

Prosze o opinie biorac opd uwage zestawy i ich ceny.

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
Odpowiedź jest tylko jedna D40, i potwierdzi ją większośc, jak się obudzi...
Ja kibluje w pracy to nie śpie :mrgreen:

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
siwyyy77 napisał/a:
Odpowiedź jest tylko jedna D40, i potwierdzi ją większośc, jak się obudzi...
Ja kibluje w pracy to nie śpie :mrgreen:

Odpowiedź jest jedna, to fakt, ale brzmi: Smiena 8m ;-)

DamianK  Dołączył: 30 Sie 2007
grabber, bierz Pentaxa :)
Jest trochę większy więc "jest za co złapać", lepsz większy wizjer, zasilany bateriami ( akumulatorkami ) więc na wycieczce nie będziesz miał problemu i jeszcze wiele wiele zalet :)
A może kiedyś zrozumiesz że fotografia to JEST TO i wtedy zaczniesz zbierać limitedy i docenisz pentaxa za optykę ;p

No i masz stabilizację obrazu ( co przyda Ci się na rodzinnych imprezkach ;p ).
Bierz Pentaxa:D

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
kup nikona

Dancer  Dołączył: 04 Wrz 2006
Re: K100 vs D40
grabber napisał/a:
Witam.
Wiem ze juz bylo podobne porownanie. Ale chcialbym wrocic do tego jeszcze.
Po upływie czasu mogła zwiekszyc i liczba uzytkownikow tych aparatow, ceny tez sie pozmienialy i moze wyszly nowe zalety i wady co moze miec wplyw na ocene.

Nie ma problemu! My lubimy ten temat :-]

grabber napisał/a:
1. Czy k100 i d40 maja histogram?

Niestety tylko D40..... no chyba że masz kaskę na K10

grabber napisał/a:
2.Ktory zestaw bylby lepszy albo jakiego szkla uzyc do robienia zdjec przy kiepskim oswietleniu np w klubach?

Pentax średnio sobie radzi w złym oświetleniu :-/ nawet z RAWa nic nie wycisniesz :-/ widac to w naszej zabawie Forumowej z RAWami :-/ najlepiej mieć D40x - tam są bardzo małe szumy!

grabber napisał/a:
3. Czy jest sens doplacac do super- chodzi mi o efektywnosc czyszczenia matrycy?

To taki chłyt-makhetingofy - masz to samo gdy sobie mocno dmuchniesz powietrzem z płuc!

grabber napisał/a:
4. Jakie problemy w robieniu fotek moze dac amatorowi K100?? np wiem o slabym auto balansie bieli i ciemniej wychodzacych fotkach.

Słaby wizjer :-/ lipne wykonanie :-/ iewygodne rozmieszczenie przycisków..... a jak do tego dodać kiepske choć tanie szkła....... to już człowiek ma dysonans pozakupowy po K100

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
grabber napisał/a:
1. Czy k100 i d40 maja histogram? [...]

1. Mają oba, a D40 ma nawet (ciut zagrzebany w menu) histogram RGB.
2. Przy kiepskim oświetleniu trzeba jasne szkło, niezależnie od systemu.
3. Nie ma sensu.
4. Może (ale nie musi) przysporzyć każdego możliwego problemu opisanego (albo i nie) w książkach (i nie tylko) o fotografii ;-)

Jak Cię stać, kup D40 z AF-S DX VR 18-200mm f/3.5-5.6G. Będziesz miał super szkło i stabilizację ;-)
Jak Cię mniej stać, kup D40 z AF-S DX 18-70mm F3.5-4.5G IF-ED. Będziesz miał super aparat i fajny spacerzoom ;-)

PS. Ja kupiłem K100D ale ja to dziwny jestem :-P

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Zacznijmy od podstaw:
1. Nikon to Nikon -marka sama w sobie.
2. K100 ma jakiś durny wyświetlacz na górze. Wiadomo -2 wyświetlacze, dwa razy większa szansa, że coś się spartoli.
3. K100 ma silnik AF -w D40 nie ma, więc na pewno się nie zepsuje.
4. Od Nikona ostaniesz z powrotem 340 złotych -opłacisz sobie wejściówki do klubów i :-B
5. Nikona dostaniesz w każdym kiosku, system Pentaxa jest "niedostępny" i często się wiesza.
6. Do Nikona możesz sobie kupić jakie chcesz akcesoria, do Pentaxa wszystkie wykupili użytkownicy tego forum i nawet matówkę do k100 trzeba ściągać z Chin.
7. Nikon jest po prostu lepszy.
8. Forum Pentaxa się wiesza, a Nikona ma fajne, czarne tło.
9. Nikon ma, moim skromnym zdaniem, ładniejszy napis na pasku.
10. Jak kupisz nikona, nikt nie będzie się z Ciebie nabijał, stroił sobie żartów i nikt nie będzie złośliwy, jak teraz na tym forum ja i kilku innych.

Bierz D40.

lipalipski napisał/a:
Od Nikona ostaniesz z powrotem 340 złotych

No niestety, chyba już nie dają. Cenę obniżyli do poziomu "bardzo atrakcyjna (pozna pana)" to i do zwrotu się nie poczuwają...
Ale mają też fajne hasło - "Nikon-jest-inny" -> http://www.nikon-is-different.com/pl_PL/

Pentaxowiec  Dołączył: 27 Sie 2007
MiQ27 napisał/a:
Ale mają też fajne hasło - "Nikon-jest-inny"

Powinno być na odwrót pentax to ci inni :mrgreen: :lol:

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
lipalipski napisał/a:
Bierz D40
popieram. Po co Ci niszowy system pentaxa? Jak się N zepsuje to masz więcej części zamiennych, bo więcej aparatów jest. N ma przyszość, P przeszłość.

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
D40 to jedyne rozwiazanie. W sumie sporo osob przechodzi na Nikona teraz...

Pentaxowiec napisał/a:
Powinno być na odwrót pentax to ci inni

Nienienie. Canon to tłum, Pentax to ci dziwni, a właśnie Nikon to "ci inni". Że niby taka elyta. "Think different, be different", kup iPoda, iPhona i D40 z 18-200VR ;-)

Wojtek.A  Dołączył: 31 Sie 2006
milo napisał/a:
W sumie sporo osob przechodzi na Nikona teraz...

Z tego co wiem to już dwie osoby z tego forum przeszło, niedługo będzie tu filia nikona.

olgierd  Dołączył: 06 Cze 2007
Ja tam do dziś uważam, że nie ma lepszego blaszaka niż FM2/FE2. Kiedyś pstrykałem K1000 ale po jakimś czasie tak mnie zmęczył, że przesiadłem się na FE2 (FM2 był później).

Teraz znów mam K1000 ale poluję choćby na FE czy FM, byle tanio ;-)

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
grabber: ja proponuje pojsc jeszcze krok do przodu i wybrac "LEGENDARNY" D40X. Poczytaj na optyczne testy szkiel pentaxa - to jedna wielka lipa. Pozatym problem z dostepnoscią. Jeden serwis w Polsce, w ktorym tylko jeden gosc jest w temacie o co w tym wszystkim chodzi.

Jak sam widzisz D40x to legenda sama w sobie, a na tym forum to poprostu symbol.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Cytat
K100 vs D40
grabber napisał/a:
Aparaty są dosc podobne.

Nie pozostaje mi nic innego jak polecić D40 [lub jeśli lubisz sporty eXtremalne weź wersję z X]

Przeczytaj ten wątek jeszcze raz LINK . Pytasz czy od tamtego czasu coś się zmieniło? Tak, trochę plam na słońcu spowodowało pewne burze na forum, rozpoczął się nowy rok szkolny, a Nikon odnotowuje spore zyski ze sprzedaży .deCzterdziestek, więc chyba nie ma się nad czym zastanawiać, bowiem zmiany sa kosmetyczne.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Skoro Sony Alfa Ciebie nie interesuje, no to D40. Chyba na tym forum już wszystkie argumenty "za" padły. Dziwię się, że ktokolwiek może mieć jakieś wątpliwości :-P

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Ja osobiście jestem trochę rozczarowany i zniesmaczony waszą postawą koledzy. Dlaczego polecacie tylko d40, przecież na rynku jest jeszcze doskonały Yakumo.

tomecki  Dołączył: 22 Kwi 2006
lipalipski, nikt tego trafniej by nie wytłumaczył :mrgreen:
grabber, nawet się nie zastanawiaj, tylko kasetka.

Skocz do: