piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Kodak farbwelt 100 - warto?
Znalazłem fajną cenę na ponad rok przeterminowane filmy Kodak Farbwelt 100. Jak myślicie - warto kupić taki negatyw do eksperymentów i amatorskich pstryków u cioci na imieninach? Nie znalazłem żadnych opinii na temat tego negatywu. Na Flickr.com jest niewiele przykadów jego użycia (większość wydaje mi się lekko wchodzić w zieleń). Jak wypada ten negatyw w porównaniu np. z Fuji Superią lub Agfą Vistą?

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Warto spróbować. Z większości setek, nawet tych najtanszych, da sie wyciagnac przyzwoite efekty :-) Ja mialem Rosmanny 100tki za 1,50... :-D

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
piotrecius napisał/a:
(większość wydaje mi się lekko wchodzić w zieleń)
... znaczy obróbka położona :evilsmile:

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Wziąłem do eksperymentów kilka. Zobaczymy, jak toto się sprawdzi :-> Tylko co ja teraz będę setką fotografował? :roll:

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
matb napisał/a:
Tylko co ja teraz będę setką fotografował?

Dobre pytanie...

Ja mam jeszcze od cholery NPC i chyba poczekam do maja z nimi ;-)

U tego sprzedającego można kupić "dużą pakę" - 50 szt. Cena jednego filmu wynosi wtedy 1.22zł. Może gdyby Ktoś z okolic Krakowa chciał kilka/naście sztuk to możnaby zorganizować małą akcyjkę.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Lepiej do flooda uderzyc, i miec lepszy material za podobna, a moze i nizsza cene :-)

Od Flooda mam jeszcze sporą kupkę slajdów. Jakby Ktoś chciał to mogę się nieco powyminiać na negatywy Fuji z floodowej dystrybucji

PiotrB.  Dołączył: 19 Kwi 2006
Nie chce zakladac nowego tematu. Moze ktos mi napisze na temat filmu, Kodak Ultramax 400 ?

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
PiotrB., tu napisali: http://www.kodak.com/ekne...6/E7019E_en.pdf
ale pewnie niekoniecznie o to Ci chodzi...

PiotrB.  Dołączył: 19 Kwi 2006
Dzieki math, wystarczajace informacje. Kupie, bo jest okazja po niskiej cenie, jak na Japonie. :mrgreen:

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
No i dlaczego ja tu nie widzę żadnych zdjęć?
Z racji rozmnożenia analogów trzeba by coś napchać do puszek w celach zabawowo-testowych.
Ten Kodak jest obecnie najtańszy na allegro (termin z 2006 r.), waham się między nim a Fujicolor C200.
Mógłby ktoś podjąć za mnie decyzję? :mrgreen:

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
bierz fuji, dostaniesz ekstra dzialke swiatla :-)

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
O, decyzja podjęta. Dzięki!

xrog  Dołączył: 07 Lut 2008
Używam tych farbweltów, przeterminowanych. Wywołuję w jednym labie, a rezultaty nie są powtarzalne. Raz wpada lekko w zieleń, inna rolka jest balansowo ok, tylko kolory przesycone mocno.
Za złotówkę warto, ale nie ma co oczekiwać cudów.

bumkrowiec  Dołączył: 18 Kwi 2009
Ja używam tych filmów mam zawaloną półeczkę w lodówce, jest dobrze przyznam, że wypstrykałem już chyba z 6 sztuk i jestem zadowolony. Firma co sprzedaje te negatywy jest w moim mieście więc za przesyłkę nie płace. Wychodzi tak : film 1zl wywołanie c-41 5 zł, skanowanie negatywu w domu aparatem 0 zł więc mam za całość 6 zł - opłaca się efekty można zobaczyć w wątku skanowanie bez skanera: http://pentax.org.pl/view...r=asc&start=320 nie mogę być do końca obiektywny ale kiedyś miałem przeterminowany film Agfy to by było straszne ziarno i takie fiolety, a tu nic jeszcze takiego nie zauważyłem, pozdrawiam

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
xrog napisał/a:
Wywołuję w jednym labie, a rezultaty nie są powtarzalne.

Jak idę do labu z filmem, to dziewczyna za ladą pyta czy mi to jest potrzebne "już", bo jak nie, to ona puści to jutro jak szef zaleje nową chemię. Dlatego proponuję utrzymywać dobre stosunki - cokolwiek by to mogło oznaczać - z dziewczynami z labów :mrgreen:

Ja również mam zaprzyjaźnione laboratorium wszyscy mnie tam znają i pamiętają zawsze negatyw wraca z pudełeczkiem. Nawet nie muszę dawać paragonu bo moja koperta zawsze jest odłożona na bok zwłaszcza jak szef robi :)

baqers  Dołączył: 10 Kwi 2008
bumkrowiec, a masz te z Zielonej Gry czy z białegostoku? Bo widziałem i tu i tam na allegro. Właśnie szukam dojsćia, bo chciałbym jeden przestrzelić żeby zobaczyć czy warto większą ilość sztuk kupić.

Z Zielonej Góry z datą 03.2006 wszystkie są z Niemiec pan który mi je sprzedawał mówił że niedługo będą mieli coś nowego. Ja kupiłem najpierw 5 sztuk a póżniej 20 :)

Skocz do: