lenio  Dołączył: 30 Paź 2007
  50-tka manualna do GX-10
Witam Wszystkich.
Planuje zakup jasnej 50-tki do GX-10. Znalazlem "PORST MC 1.4/55 F -PK" za 250 zl. Czy warto kupic, czy tez dozbierac do SMC Pentax-A 1.7 / 50 50mm ?

Pozdrawiam
Leszek

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
A nie lepiej trochę jeszcze dozbierać do FA 1,4/50 ? Ostatnio trafiają się często w nienajgorszych cenach.

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Bardzo serdecznie witamy!
Ja stawiam na drugą opcję. Nawet bez"A" lub nawet, o zgrozo!, proponowałbym Takumara 50 mm SMC 1.4 lub S-M-C 1.4 na M42.

Rozumiem, ze chodzi wyzszosc powlok smc nad mc? Kombinuje jakis jasny obiektyw zeby popstrykac dziecku zdjecia na zawodach (plywanie). Niestety z oswietleniem jest roznie i czesto mam do wyboru (przy kitowym obiektywie): albo pstrykac ciemnote albo zdjecia sa poruszone (zwlaszcza w trakcie skoku). Niestety fundusze sa ograniczone.

lenio napisał/a:
dziecku zdjecia na zawodach
Hmm... a czy 50 nie będzie za krótka do tego ? Do wody raczej nie wleziesz. :-P Ja bym pomyślał w takiej sytuacji o czymś jasnym, tanim i dłuższym nieco. A może tak Jupiter 2/85 mm i przejściówka M42/K ? Przy okazji niezła portretówka, a cenowo razem to chyba porównywalne z tym Porstem .

spox73  Dołączył: 19 Mar 2007
Polecam SuperMultiCoated 50/1.4. O 50/1.7 słyszałem że też jest niesamowicie ostry. Oczywiście polecam 43/1.9 - rewelacja ale troche trzeszczy

Tez sie zastanawialem tylko 50-tka wydaje mi sie bardziej uniwersalna. Na 25-metrowym basenie w Szczecinie 85-tka nie zlapie np wszystkich startujacych podczas skoku ze slupka, a przy 50 zawsze moge cos skadrowac. Na wszelki wypadek przepraszam jesli jakies glupoty gadam ale dopiero co sie przesiadlem z kompakta. Wprawdzie dawniej pstrykalem Zenitem ale dopiero teraz postanowilem podejsc do tematu troche powazniej :-)

lenio napisał/a:
dawniej pstrykalem Zenitem
Jeśli jeszcze Ci został, to zainwestuj 40 zł w przejściówkę i spróbuj na Heliosie od Zenita. Będziesz wiedział co i jak, i ewentualnie wtedy albo kupisz jakąś 50 na bagnet, albo uskładasz na jakis AF Jeśli masz Heliosa, to nie wydaje mi się celowe inwestowanie w Takumary na gwint.

Chodzi nie tyle o wyższość MC nad SMC (choć ta wyższość istnieje), co o jakość manualnych Takumarów, zarówno 1.4 jak i 1.8 (55mm). Nie tylko powłoki, ale układ optyczny (1.4 siedmio-, 1.8 pięciosoczewkowy) i staranność wykonania dobrze rokują w tym zastosowaniu. Równocześnie są to jasne szkła przy dobrej ostrości i kontraście od pełnego otworu przesłony lub od lekkiego domknięcia. Mankamentem na dzisiejsze czasy jest ręczna regulacja ostrości. Dla mne to nie przeszkadza. Dzięki temu mniej pstrykam, ale - mam nadzieję - lepiej. Zresztą GX 10 ma potwierdzenie ostrości dla obiektywów manualnych. A co do samych powłok, to te Takumarowe mają naprawdę do dzisiaj podziwianą jakość, nawet jeżeli nie są z gatunku SMC. Poza tym te standardowe obiektywy można nabyć w cenach korzystnych. Dodatkowo trzeba nabyć przejściówkę, ale to mały problem i wydatek.
P.S. Cenię Heliosa za jego jakość, ale z całym szacunkiem, Takumary są lepsze. I zwykle jaśniejsze, może niewiele, ale zawsze. A mówimy o pomieszczeniach zamkniętych. Z drugiej strony pomysł jest dobry - można najpierw poćwiczyć na Zenitowym Heliosie. Po zablokowaniu przesłony, oczywiście.
A potem zakupić Takumara :lol:

frisky  Dołączył: 04 Gru 2007
Ja mogę polecić Zenitara 50/1.7 z przejściówką M42. Zmieścisz się z tym kompletem w 200 zł.

Ale tak naprawdę to lepiej dołożyć i kupić FA 50/1.4 (nówki chodzą już od 750 zł). Ogniskowa 50mm jest dość trudna do sfocusowania manualnie. Niby widać coś w tym wizjerze, niby potwierdza ostrość a zdjęcia później nie takie...

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
lenio napisał/a:
Czy warto kupic, czy tez dozbierac do SMC Pentax-A 1.7 / 50 50mm ?

Ja radze dozbierac do Pentax-A 1.7. Uzywalem wczesniej Pentacona, po przesiadce na A docenilem styki. Bardzo przyjemnie sie pracuje, nie trzeba zerkac na wartosc przeslony. Poza tym kadrujesz zawsze na otwartej przeslonie no i obslugujesz ja pokretlem, super sprawa. Jednak FA jest duzo drozsze, wiec truniej dozbierac.
Pozdrawiam.

a_czacha napisał/a:
Takumary są lepsze.
Ale czy adekwatnie do ceny? Mam kilka i mam na ten temat swoje zdanie . :lol:
a_czacha napisał/a:
I zwykle jaśniejsze,
i na pełnej dziurze tak samo mydełkowate jak każdy inny jasny obiektyw. :-P

Niestety, mialem kilka zacnych obiektywow do Zenita kupionych jeszcze w enerdowko ale wszystko dalem wujasowi wiele lat temu :cry: . Nie myslalem wtedy, ze moga sie przydac.

[ Dodano: 2008-01-03, 13:24 ]
Ja radze dozbierac do Pentax-A 1.7. Uzywalem wczesniej Pentacona, po przesiadce na A docenilem styki. Bardzo przyjemnie sie pracuje, nie trzeba zerkac na wartosc przeslony. Poza tym kadrujesz zawsze na otwartej przeslonie no i obslugujesz ja pokretlem, super sprawa. Jednak FA jest duzo drozsze, wiec truniej dozbierac.
Pozdrawiam.[/quote]

Moja kobita by sie za glowe zlapala. Juz slysze: "ledwo se zabawke za 3K kupiles, a juz kolejny wydatek? A lodowka kiedy?" :)
Troche przejaskrawiam ale niestety w rodzinnych priorytetach fotografia jest finansowana z tajnych zrodel :evilsmile:

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Z tych dwóch obiektywów, które podałeś sugerowałbym jednak wybranie SMC-A 1.7/50mm - będziesz mieć większą wygodę pracy z tym obiektywem dzięki pozycji A na pierścieniu przysłon. Podobnego Porsta używałem z korpusami M42, ale to chyba ciut inna konstrukcja więc nie mogę się wypowiadać, na pewno będzie cięższy i pewnie gorzej wykonany (mniej zwarty) - tak było w przypadku MC 1.4/55mm na M42 - to dużo większa konstrukcja.
Ostatnio SMC-A ze światełkiem 1.7 ciut spadły już nie chodzą po 360-370zł, a tutaj nawet po giełdzie ostatnio chodziły po 300-320zł, więc różnica nie jest duża (wiem, prawie robi różnicę :-) ) jeśli upolujesz coś takiego.
Ewentualnie możesz zapolować na SMC-M 1.7/50mm albo nawet jeszcze tańszego SMC-M 2/50mm - takiego 1.7 sprzedałem ostatnio niedrogo jednemu z forumowiczów. Możesz wtedy zejść z ceną nawet do 150-160zł (+przesyłka) (lub taniej za 2/50mm). Jeśli chcesz objąć większą grupkę zawodników to głębia ostrości przy przysłonie 1.4 może okazać się za mała i może będzie trzeba i tak przymknąć obiektyw?

Co do Takumarów, to mimo wszystko kosztują swoje na Allegro i musisz doliczyć do tego jeszcze koszt przejściówki i problem z jej zakładaniem. Nie przeczę, że są świetnej jakości (sam mam tylko dwa w tym 1.8/55mm, który jest chyba w ogóle moim ulubionym obiektywem (na analogu to był mój standard po przejściu z Heliosa na Porsta 1.4), a chciałbym mieć kiedyś całą kolekcję :-P ). Zakup obiektywu na bagnet K może Cię wyjść więc jednak taniej.

Tylko na koniec dodam, że ceny na Allegro za Takumary są wyśrubowane. Dlatego zaopatruję się na Ebayu. Tam jest lepiej. Niedawno zakupiłem np. 17mm Takumara za niewiele drożej, niż na Allegro 35mm. Oczywiście finansuję z tajnych źródeł.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
lenio, może chcesz SMC-A 50mm f/1.7 ode mnie?

magnum45  Dołączył: 17 Lip 2007
Lepiej jednak posłuchaj Dada i kup FA 1,4/50.
Pracuję na basenie i zmierzyłem się już trochę tym problemem.
Z góry odpada obiektyw manualny, bo czasami akcja toczy się błyskawicznie.
W prawdzie można wcześniej ustawić ostrość na wyznaczony punkt, jednak to są zdjęcia sportowe i żeby uchwycić coś sensownego liczy się szybkość.
Nie ma czasu na grzebanie i ustawianie ostrości na matówce.
Stać cię było na tak drogi aparat to musi być też kasa na obiektyw – jest zima lodówka poczeka – produkty wystawiaj za okno :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

malyglod  Dołączył: 11 Lip 2007
Jakbyś był zainteresowany, to w tym temacie - http://manufactura.home.p...a7c224af04c7788 - wystawiłem na sprzedaż A50/1.7

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Ja już kilkakrotnie pisałem, ale powtórzę jeszcze raz mój osobisty ranking 50-tek.
Pod uwagę biorę jakość i wygodę obsługi przy cyfrankach (zaznaczam, że każdą wymienioną 50tkę używałem osobiście czas jakiś):

1. SMC-FA 50 f/1.4 (gdyż od f/1.8 w górę porównywalna z SMC-A 1.7, ma AF, dobry stosunek jakości do ceny)
2. SMC-A 50 f/1.7
3. SMC-M 50 f/1.7
4. SMC-M 50 f/2

Tu masz mojego autorstwa sample http://picasaweb.google.c...amplePentax50mm porównujące SMC-FA f/1.4 do SMC-A f/1.7 (każde foto po kliknięciu ma po prawej "Pobierz zdjęcie" do pobrania w pełnej rozdzielczości - robione z RAW, konwersja do jpg w ACR)

ttb  Dołączył: 26 Lip 2006
lenio - ja prawdopodobnie w sobote bede w SDSie na meczu piasta - jak chcesz to ci moge uzyczyc smc M 50/1.4 - i sobie sprawdzisz czy ogniskowa i brak af bedzie ci banglac :-P (no oczywiscie jesli ten basen to SDS)

Skocz do: