adam84  Dołączył: 07 Lip 2007
Jak sprawdzić obiektyw przed zakupem w sklepie??
Witam,
po dlugim okresie wnikliwego przegladania roznego rodzaju forow o tematyce foto zdecydowalem sie na zakup obiektywu Sigma 70-300 4-5,6 APO jako uzupelnienie do kitowego szkielka w moim K100D. Niby problem z glowy - teraz tylko trzeba isc do sklepu po moje pierwsze w zyciu tele... ale na co zwrocic uwage przy zakupie? Czytalem o tescie na FF/BF (fotografowanie pod katem 45 stopni kartki z linijka) , ale podobno jest on niemiarodajny...
Prosze Was, doswiadczonych w tym temacie o cenne rady dla poczatkujacego amatora :)
Pozdrawiam

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Kup. Rób zdjęcia. Jak się okaże, że coś jest z nim nie tak, zwrócisz. Powodzenia.

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Mi wlasnie na kartce wyszlo, ze mam FF w sigmie 70-300. W terenie tego zazwyczaj nie widze, albo widze bo "wiem", ze powinno byc :-) Na razie zrzucam to na kark niedoswiadczenia i czekam na lepsza pogode, co bym mogl na 100% sprawdzic.
Poniewaz piszesz, ze jestes amatorem, wiec lepiej kup i potem sie martw jezeli rzeczywiscie bedzie powod, to jedyna metoda ;-)
Coraz czesciej przekonuje sie, ze niewiedza zapewnia mi spokoj :mrgreen:

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
lipalipski, - to jest teria z ciezka praktyka bo jak ci ostrosc nie bedzie odpowiadala to przy amatorksich szklach ciezko bedzie przewalczyc wymiane jezeli sam produkt "dziala"
adam84, - nie ma innego soposobu jak tylko sprawdzic szklo na miejscu - przestrzelac je na podgladzie w aparacie lub laptopie sprawdzic
Zreszta o tym na forum raczej bylo

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
adam84, przypnij po prostu w sklepie obiektyw i pstryknij kilka zdjęć jakimś niewielkim przedmiotom na pełnej dziurze. Jeśli zobaczysz że przedmioty są zdecydowanie nieostre, popros o drugi egzemplarz i też sprawdź. Weź jednak pod uwagę prawdopodobne słabe światło w sklepie i możliwość poruszenia, więc za bardzo się nie przywiązuj do wyniku.

Fafniak napisał/a:
lipalipski, - to jest teria z ciezka praktyka bo jak ci ostrosc nie bedzie odpowiadala to przy amatorksich szklach ciezko bedzie przewalczyc wymiane jezeli sam produkt "dziala"

Fafniak, masz 14 (lub 31 -nie pamiętam) dni na odstąpienie od umowy bez żadnych tłumaczeń. To chyba dość czasu, aby wszechstronnie przetestować szkło? A z pewnością znacznie wygodniejsze niż sprawdzanie czegokolwiek na LCD aparatu, w sklepie, z oddechem sprzedawcy na plecach.

[ Dodano: 2008-01-09, 08:54 ]
Co oczywiście nie znaczy, że nie warto podpiąć szkła w sklepie...

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
lipalipski napisał/a:
Fafniak, masz 14 (lub 31 -nie pamiętam) dni na odstąpienie od umowy bez żadnych tłumaczeń

O jaka umowe chodzi?

Kupna/sprzedaży.

[ Dodano: 2008-01-09, 09:03 ]
Aha, dotyczy to zakupów poza siedzibą przedsiębiorstwa, czyli np. w necie.

I jest to 10 dni.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
lipalipski napisał/a:
Kupna/sprzedaży.

Jakas podstawa prawna?

[ Dodano: 2008-01-09, 09:05 ]
lipalipski napisał/a:
Aha, dotyczy to zakupów poza siedzibą przedsiębiorstwa, czyli np. w necie.

I wszystko jasne.

Sorry. Zapomniałem, a wiedziałem, że jest jeszcze jakieś ale. Więc poprawiam się: kupić W SIECI. Robić fotki. Jak coś nie pasuje odesłać.

IMHO najwygodniejsze i pozwalające najdokładniej sprawdzić wszelkie możliwe sprzęty.

dziekuje bardzo za szybki odzew :) planuje zabrac do sklepu aparat, statyw i laptopa. natomiast mam pytanie dot robienia zdjec testowych - widzialem ze ktos ustawial sobie po skosie 3 bateryjk i i celowal w nie pojedynczo. Zakladajac ze minimalna odleglosc ostrzenie w trybie makro to 95cm w jakich odstepach od siebie proponujecie ustawic te przykladowe bateryjki :) No i przy jakich ogniskowych najlepiej strzelac? Na chlopski rozum najwieksze anomalie przy potencjanlym FF/BF powinny wyjsc przy 300mm. Poprawcie mnie jesli sie myle...

adam84 napisał/a:
Na chlopski rozum najwieksze anomalie przy potencjanlym FF/BF powinny wyjsc przy 300mm
- nieprawda....

Fafniak napisał/a:
- nieprawda....

W takim razie co propoujesz? :)

karolajn  Dołączyła: 05 Sty 2008
ja posiadam taki obiektyw, jest dosyć ciężki (w końcu to tele) i do najszybciej ostrzących nie należy, do tego jest dosyć głośny - jeśli to Ci nie przeszkadza to uważam, że będziesz bardzo zadowolony. :)

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
dan napisał/a:
lipalipski napisał/a:
Fafniak, masz 14 (lub 31 -nie pamiętam) dni na odstąpienie od umowy bez żadnych tłumaczeń

O jaka umowe chodzi?

rekojme

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
AFAIK rękojmia jeszcze w KC istnieje, ale do sprzedaży w sklepie, od 2003 roku, stosuje się ustawę konsumencką, czyli Ustawę o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej, która wyłącza przepisy KC. I niestety, prawo zwrotu towaru (z wyłączenie ww. sprzedaży "zdalnej") zależy tylko od dobrej woli sprzedawcy.

CLE  Dołączył: 24 Paź 2007
A nie jest najprostszym rozwiązaniem umówić się ze sprzedawcą, że w razie jak obiektyw nie będzie się zachowywał prawidłowo to go oddasz/wymienisz na inną sztukę.
Sprzedaję sprzęt foto i nigdy w takiej sytuacji nie oponuję. Wpisuję numery seryjne na dokumencie sprzedaży, umawiam się na 3, 5, 7 dni - jak klient potrzebuje i wszyscy są szczęśliwi.
Ja się cieszę, że klient sie cieszy a ja mam obrót i jakiś dochód, klient się cieszy, że ma dobry, sprawdzony sprzęt i że został potraktowany uczciwie, a jak będzie kupował coś innego wróci do mnie.
Panuje ogólna szczęśliwość jak na obrazkach z broszurek Jehowitów :mrgreen:

adam84, - prztetsowac na 3 ogniskowych 70 200 i 300mm
dodatkowo na bliskich odleglosciach przedmiotowych a potem na odleglosciach 4-5 metrow dla kazdej ogniskowej

Fafniak napisał/a:
prztetsowac na 3 ogniskowych 70 200 i 300mm
dodatkowo na bliskich odleglosciach przedmiotowych

chodzi Ci o to zeby odleglosci miedzy przedmiotami w linii prostej byly niewielkie?

To znaczy raczej, aby przedmiot, na który ostrzysz był blisko.

Skocz do: