M.  Dołączył: 12 Sty 2008
Sigma 28-70 2,8 EX DF
Mam możliwość kupić stosunkowo niedrogo (800 pln) fabrycznie nowe takie szkło

ktoś coś wie na jego temat? jak to wygląda w stosunku do osłąwionego tamrona 28-75? miało by to współpracowac z k10d

CanisLupus  Dołączył: 10 Sty 2007
No to nawet się nie zastanawiaj tylko bierz póki jeszcze masz taką możliwość.

Mam to szkiełko i jestem cholernie zadowolony.

Jedynym minusem jest trochę wolny AF, ale biorąc pod uwagę jego masę i wymiary to wcale się nie dziwię że śrubokręt trochę marudzi.

Leciutko miekkawy na f2.8 ale za to z pięknym bokehem, na f4 jest już bardzo ostry.

Świetnie wykonany i trwały z dobrze wyprofilowaną osłoną przeciwsłoneczną.

Jego wada czyli masa i wymiary w moim przypadku odwróciły się w zaletę - świetnie leży w łąpkach z GX10.

No i bardzo istotna sprawa ! ! ! ! ! ! !

Szkiełko o ugruntowanej przyszłości :shock: :mrgreen: ;-)
Jak Ptaszki ćwierkają :lol: :lol: :lol: to pentakss w najbliższych latach wskakuje w FF

Sumując bierz puki sprzedawca się nie rozmyśli.

a już sie bałem, ze nikt takiego szkła nie ma. a tu taka niespodzianka :mrgreen:
miałeś jakies problemy z osławionym back/front focusem? no i podrzuciłbyś jakiegoś sampla :mrgreen:

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Cytat
jak to wygląda w stosunku do osłąwionego tamrona 28-75?

Nie wiem, jak to wygląda w stosunku do tego osławionego Tamrona, ale w tej cenie to sam bym brał to szkło jak najszybciej, póki sprzed nosa Ci go nie sprzątną! Masz tu kilka fotek z meczu piłki nożne z tego obiektywu:

http://www.tykocin1425.az..._PSwios2007.htm

P.S. - wielką zaletą w porównaniu do np tamrona jest zakres ogniskowych zaczynający się już od 24mm, a nie od 28.

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
800 zł :shock: Tani jak barszcz. Skąd taka cena?? Sam się przymierzam na wiosnę do tego obiektywu, niektórzy Canonierzy twierdzą, że porównywalny do ichnich L-ek (tylko problem z AF, jak to ponoć Sigma z Canonem).

A tak swoją drogą, to niezły czołg z tej Sigmy :mrgreen:

igorkrupa  Dołączył: 17 Maj 2007
Marcinicus napisał/a:
P.S. - wielką zaletą w porównaniu do np tamrona jest zakres ogniskowych zaczynający się już od 24mm, a nie od 28.

yyyhyy! tyle ze to szkło to 28-70 ;p

p.s Ja mam Sigme 28-70 2,8 tyle ze samo EX bez DF co nawet nie wiem co to znaczy.
Moja sigma z moim pentaxem przy ogniskowej 28mm ma powaznego BF lecz przy zabawie w korekcji przy pomocy menu serwisowego problem znikl. Osobiscie polecam bo szielko nawet ostre od 2,8 moze malo kontrastowe od pentaxowskich stalek ale jak na zoom bardzo dobre jakosciowo i optycznie!

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Marcinicus, ten obiektyw zaczyna się od 28, więc tą zaletę możesz skierować do kosza

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
W razie czego serwis sigmy reguluje bf/ff w słoiku.

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
Faktycznie - 28-70 :-| To trochę zmienia postać rzeczy. Tak się nastawiłem na 24-70, że aż ją tutaj zobaczyłem :-) Ale swoją drogą 800 zł to i tak dość tanio.

szczypiorrr napisał/a:

ale nie zawsze precyzyjnie. Kolega kupił tą 24-70 co Canona i miał BF na szerokim, a FF na długim końcu. Serwis rozłożył ręce. Kolega pół roku się męczył z wymianami, aż wreszcie trafił na dobry egzemplarz :->

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
M. - mam nadzieję, że na fotce to tylko taki sam obiektyw, co chcesz kupić, a nie ten sam. Ten na fotce na pewno nie jest do Pentaksa...

mily  Dołączył: 19 Kwi 2006
Cytat
ktoś coś wie na jego temat? jak to wygląda w stosunku do osłąwionego tamrona 28-75? miało by to współpracowac z k10d

tej sigmy nie mialem, ale mialem 18-50:2.8 EX, i z pentaxem i z canonem - a teraz uzywam tego tamrona z canonem - no i w porownaniu do podobnych sigm moje przemyslenia sa takie:
- tamron jest badziewnie plastikowy, az niemilo... przy nim sigma to sam miodek w wykonaniu i uzytych materialach
- optycznie tamron jest swietny - ostry od pelnej dziury jak zyleta, sigmy byly jednak ciut bardziej mydlane na pelnej dziurze, choc nie byly nieuzyteczne.
- AF tamrona to koszmarek - jak jest jasno to ujdzie, choc szybki nie jest, ale w ciemnosciach, to chodzi jak pentax DS - w te i spowrotem :) Sigmy mimo ze nie demony szybkosci, to chodza szybciej i zdecydowanie pewniej od tamrona.

Ale co czlowiek to opinia...
Ja bym powiedzial tak - jak priorytetem jest ostrosc fotek - bierz tamrona, nie odbiegnie od gwiazdek. Jesli sprawnosc AF, kup sigme, najwyzej skalibruja albo wymienisz na inna sztuke, a tamronowi nic nie pomoze. Moj nie ma FF/BF a po prostu muli.

igorkrupa  Dołączył: 17 Maj 2007
Pentagram napisał/a:
szczypiorrr napisał/a:

ale nie zawsze precyzyjnie. Kolega kupił tą 24-70 co Canona i miał BF na szerokim, a FF na długim końcu. Serwis rozłożył ręce. Kolega pół roku się męczył z wymianami, aż wreszcie trafił na dobry egzemplarz :->

Zwracam się do obu panów więc cytuje obie wypowiedzi.
Ja również mam BF na 28mm a dla 70 jest w miarę dobrze.
Co z tego że serwis reguluje ff/bf skoro po gwarancji życzą sobie za to 250/350zł?

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Cytat
Marcinicus, ten obiektyw zaczyna się od 28, więc tą zaletę możesz skierować do kosza

:lol:

Wybaczcie. Sam mam ochotę na tą Sigmę, do tego stopnia, że widzieć wszędzie ją zaczynam. :-) Chodziło mi o ten obiektyw:

http://www.optyczne.pl/ap..._sig24-70_1.jpg

Marcinicus, bo właśnie takiego obiektywu brakuje Pentaxowi ;-)

Kupiłem tą Sigmę :-D Ma FF i BF w jednym :mrgreen:

Zadzwoń do serwisu Sigmy, opisz dokładnie, jak się podejmą, to im wyślij.
Opisywałem Ci wyżej taki sam problem kolegi na Sigmie 24-70.

Jako, że po konsultacji z serwisem Sigmy okazało się, że BF i FF w jednym może być ciężkie do kalibracji to poszedłem po najmniejszej linii oporu, czyli.....wymieniłem na inną sztukę :mrgreen: podziałało. teraz mam co najwyżej milimetrowy FF w świetle żarowym - w każdym innym kłopotu brak

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
M., a masz numer seryjny tego szkla starego - moze trzeba by zapisac...?

Fafniak, nie mam. Oddałem wszystko, wraz z wypełnioną kartą gwarancyjną, więc żaden ślad mi po nim nie pozostał. Ale szczerze wątpię, żeby probowali to komuś sprzedać - BF rzędu 50-60 mm przy 28mm i FF ok 2-3 centymetrów przy ogniskowej 70 mm to jest coś, co nie może pozostać niezauważone przez nawet najbardziej "zielonego" kilenta. I takie "cuda" działy się niezależnie od rodzaju oświetlenia.

Mam do ciebie pytanie - jako do weterana walk wszelakich z FF/BF :mrgreen: U ciebie obraz w wizjerze był ostry i FF był widoczny dopiero na zdjęciu, czy też już w wizjerze było widoczne lekkie niedoostrzenie, i przełączając na tryb manualny można było wyostrzyć lepiej?

Skocz do: