maVen  Dołączył: 14 Sty 2008
Obiektyw do fotografii ślubnej
Pytanie kieruje do osób które maja w swoich zbiorach szkiełka i znają ich możliwości. Jaki obiektyw wykorzystywalibyście do fotografii ślubnej. Czy jedynym parametrem jakim powinienem sie sugerować powinno być światło ?? a może AF - szybki i niezawodny. Moze zwracać uwagę na winietowanie lub rożnego rodzaju zniekształcenia generowane przez optyke. Totalnie utonąłem w nadmiarze informacji którą można znaleść na portalach internetowych wiec jeżeli ktoś z was podzieliby sie ze mną wiedza praktyczna byłbym wdzięczny.

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
maVen, bez obrazy, może najpierw porób zdjęcia, a wtedy sam dojdziesz do tego, jaki obiektyw zastosować. Twoje pytanie sugeruje, że nie masz zbyt dużego doświadczenia w fotografii.

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
maVen na pentaxforums.com ostatnio było podobne pytanie i polecają zestaw limitedów a mianowicie 31 i 77 :)

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
ArturMaly napisał/a:
polecają zestaw limitedów a mianowicie 31 i 77 :)
no i żeby nie żonglować obiektywami: najlepiej dwa korpusy

dzieki za wypowiedzi

[ Dodano: 2008-01-27, 14:02 ]
marucha napisał/a:
Twoje pytanie sugeruje, że nie masz zbyt dużego doświadczenia w fotografii.

dlatego sie pytam a kto pyta nie błądzi :)

Cobretti  Dołączył: 06 Lut 2007
szybki AF w pentaksie, zartujesz:-))) toż to jest ślimak, dobry na pejzarze:-)

Effendi  Dołączył: 20 Kwi 2006
Ze swoich doświadczeń: zoom 17-50 2.8 (plany ogólne, akcja) i jakaś bardzo jasna stałka w okolicach 70mm (portrety, zbliżenia). Największym wyzwaniem dla sprzęu i fotografa jest brak światła w kościele. Z takim sprzętem z lampy trzeba korzystać tylko do zamrożenia ruchu.

Effendi napisał/a:
17-50 2.8

Istnieje taki pod Pentaksa?

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
Albo stary, albo tylko w podobnych zakresach. Tamron 17-50 2.8 jest tylko NiC i Sony.
Do wątku - przydaje się w kościele jasna 50tka?

maad11  Dołączył: 28 Lip 2007
marucha napisał/a:

DA 16-50/2,8ED AL(IF)SDM - KLIK

pozdrawiam

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
maad11 napisał/a:
DA 16-50/2,8ED AL(IF)SDM - KLIK
Podobno nowa dostawa do Polski została poprawiona. Niedługo ma się pojawić test tego szkła na Fotopolis. Ale czy to prawda ? Czas pokaże.

maad11 - mnie chodziło konkretnie o 17-50/2.8 pod Pentaksa, ponieważ Tomron o takim zakresie nie ma - niestety - bagnetu K :-/ Jeszcze jest Sigma 18-50/2.8.
Co do 16-50/2.8 - podobno poprawiły się te szkła...

Bruinen - 50 może być za wąsko na APS-ie.

[ Dodano: 2008-01-27, 16:33 ]
argawen - szybszy byłeś :mrgreen:

maad11  Dołączył: 28 Lip 2007
17-50/2.8 a 16-50/2.8 - to chyba nie zbyt duża różnica...
Zgodnie z tym wątkiem Tamron ma być dostępny z bagnetem K około kwietnia.

pozdrawiam

marucha napisał/a:
Effendi napisał/a:
17-50 2.8

Ja tylko podałem przybliżony zakres, mogłem to wyraźniej zaznaczyć. Najważniejsze żeby był jasny. Sam mam tylko kita i mnie to bardzo bolało...
Bruinen napisał/a:
Do wątku - przydaje się w kościele jasna 50tka?

Owszem, aczkolwiek wskazane byłoby coś ciut dłuższego, przydaje się do robienia portretowych zbliżeń parze młodej, świadkom. Szczególnie w czasie kazania gdy jest dużo czasu na przymiarki i nawet na manualu można powalczyć. Ja mam M50/1.4, ale taki limited 77 byłby chyba najlepszy.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
maVen,

1 - tego typu tematy poruszane byly i na naszym forum i na dziesiatkach innych.....opcja szukaj jest zbawienna
2 - jezeli zadajesz takie pytania to proponuje przejdz sie do kosciola (moze znajomi biora slub) i zobacz jakie ogniskowe ci beda odpowiadac....
3 - jasnosc mozesz na mszy jakiejkolwiek sprawdzic.....
4 - czulosc - pentax tu lezy i kwiczy.....(1600ASA)

a calej reszty dowiesz sie klikajac opcje szukaj...

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Cobretti napisał/a:
szybki AF w pentaksie, zartujesz:-))) toż to jest ślimak, dobry na pejzarze:-)

szybkość jak szybkość (ujdzie) gorzej jak strzela gdzie popadnie ;)

Fafniak napisał/a:
4 - czulosc - pentax tu lezy i kwiczy.....(1600ASA)

Rzeczywiście maVen, sprzedaj ten badziew i kup Canona.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Effendi napisał/a:
badziew
- masz cos na poparcie tego ?

fafniak gratuluje nabitych 5000 postow, wracajac do tematu w kosciele bylem :) i pare razy popelnilem robienie tam fotografii, sorry jezeli powielam temat, pewnie co niektorym starym wyjadaczom forumowym wymiotowac sie chce widzac podobny temat, nie mniej jednak dziekuje za wypowiedzi bo w sumie masz racje 1600 przydaloby sie z mniej szumiaca matryca u mnie juz przy 800 asa po zdjeciu szumu tworzy sie plastik kolega canonier robi 1600 i wychodz bardziej naturalnie, wyczytalem ze nie moge przekraczac iso 400. Na razie operuje kitowym szklem i rozgladalem za czyms jasniejszym i oczywiscie lepszym. Wdepnalem w ten system i staram sie jakos ustawic bo chyba az tak zle nie jest. Pogubilem sie juz w tym wszystkim bo troche tych szkiel jest ale aberracje jak cholera i eh co tu mowic musze jeszcze przez jakis czas popracowac na tym systemie poki nie nazbieram na inny.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
maVen, ISO1600 w K10 też jest do użytku
w > tym wątku <masz ISO1600 i nie widać, żeby szumiało. Wiem, że rozmiar to 800x..., ale na odbitce A4 właśnie tak to będzie wyglądało. Dlatego szumy nie powinny być Twoim największym zmartwieniem :->

Skocz do: