Nusydnas  Dołączyła: 21 Sty 2008
Nusydnas, na początek przypadkowo
1.

corn  Dołączył: 02 Wrz 2007
Nusydnas, No i???????????????????????????????????
Krok do przodu, pół kroku w prawo, obiektyw lewą krawędzią obrazu patrzy po krawężniku... nie w dalszym ciągu nie. Za dużo plam. Ja to mrużę oczy i jak zza takich zmrużonych oczu, coś przyciąga moją uwagę, to dopiero zaczynam się zastanawiać. A do naciśnięcia spustu migawki..... to jeszcze 345 razy nie dochodzi. Ale jak mówią Anglicy "nada stremitsja".

chyba nie rozumiem po angielsku, proszę o tłumaczenie - może wtedy uchwycę jądro krytyki ;)

solus  Dołączył: 20 Lis 2006
corn, Czepiasz sie. Cakiem fajna fota, mi sie fota podoba. Ladne kolorz ciekawa perspektywa. Nawet ta latarnia mi pasuje.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Nie czepia, się, tylko krytykuje. Jakby odejść krok do tyłu, to lampa by była cała, a nie tak dziwacznie urżnięta. Jakby trochę w bok, to może by w ogóle tej latarni nie było (tylko czy by się kadr domykał?). Tej ilości asfaltu na dole to nie chwytam. Ale może dlatego, że kobylaste to zdjęcie i żeby obejrzeć to muszę przewijać.

dobrze, ale co to znaczy "nada stremitsja"?????? nie zasnę jak się tego nie dowiem ;)

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
Nusydnas, Twoja Szwagierka tłumaczy: "trzeba dążyć/starać się" (zależy od kontekstu).

Przemas  Dołączył: 11 Gru 2006
Szkoda że ta lampa jest tak dziwnie przycięta. Zdjęcie bardzo fajnie - monumentalne :) Bardzo mi się kolory podobają. Zgadzam się z matb, krok w którąś stronę mógł by zmienić zdjęcie na jeszcze lepsze.

Przemas, albo i na gorsze ;) Krok tu, krok tam i może więcej lampy, ale też więcej przechodniów. Albo bym po prostu stoczyła się po urwisku, hehhe, ulice w Cork są bardzo strome.

Przemas  Dołączył: 11 Gru 2006
Masz rację - musisz sie przy robieniu zdjęcia dostosować do sytuacji takiej jaką zastaniesz.
:)
Hmm do takich ulic to fisheye by sie przydało albo szeeeeroki kąt :D (sigma 10-20? :)

corn  Dołączył: 02 Wrz 2007
matb, Ja miałem ochotę tej lampy się pozbyć z kadru. Dlatego myślałem, że jak pójde do przodu i trochę w prawo, opierając kadr na liniach wprowadzających pochodzących od krawężnika z lewej strony, to mi się to uda zrobić. Ale po obejrzeniu reszty asfaltu, z tak głębokimi cieniami, zrezygnowałem z poprawiania tej fotografii. Za dużo trzeba by w nią włożyć pracy, a efekt i tak mógłby być zaledwie średni.
Chociaż muszę powiedzieć , że natchnąłeś mnie nowym spojrzeniem na tę fotkę. Może rzeczywiście kadr z lewej strony zamknąć tą latarnią(oczywiście prostą) i byłaby równowaga i cienie częściowo, jako pochodzące również od tejże lampy , były by usprawiedliwione???? nie wiem, musiałbym zdecydować tam i w tamtym czasie.

Nusydnas. Mimo, że tłumaczenie z angielskiego - prawidłowe, nie przejmuj się, tu wszyscy wszystkim tak robią, ja jestem nowy, więc to było życzliwe nad wyraz.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
a mi sie podoba :-)

cynamonowy  Dołączył: 16 Lip 2007
Mnie też się podoba

tym razem glamour ;)
2.

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
Zacznij odkładać pieniądze na dobre oświetlenie siostro :-) Ten różowy rower w tle jest słodki.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Ładne te no... hm... to... to koło roweru ;-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Mi sie podoba siodełko :-P

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
plwk, moje "koło" było w znaczeniu "obok" :evilsmile:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Czy tu jedno "siodełko" na zdjęciu :mrgreen:

Polar  Dołączył: 12 Mar 2007
To z tyłu to chyba lustro ?
Za ciepłe to zdjęcie
plwk i zorzyk boskie :-B :-B :-B

Skocz do: