TTomek  Dołączył: 02 Mar 2008
vertiico napisał/a:
TTomek napisał/a:
wątpię, wątpię.

a co się nie zgadza ?

nie.

vertiico, dzięki za odpowiedź, bo tylko uzbieram kasę i lecę go kupić :-)

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
256mb napisał/a:
Do tego masz lepszy AF niż w tamronie dlatego wolałbym dopłacić 1k zł do pentaxa.

bez przesady ;) mnie zniechecily opinie uzytkownikow na forach o tym obiektywie. W dodatku za ta cene. Gdyby nie to to juz bym mial P, a mam T i sie ciesze :) dodatkowo nie musze kupywac filtrow, bo taki sam gwint jak 50-135.

TTomek napisał/a:
vertiico, dzięki za odpowiedź

ciesze się jeżeli mogłem pomóc :-)

mirqus  Dołączył: 20 Sie 2007
Miałem wczoraj okazję pomacać i wpiąć w korpus Tamrona 17-50.

Pewien człowiek zmieniał system i pozbywał się całości obecnego sprzętu.
Tamron współpracował z jego K10 bez zarzutu, można więc brać prawie w ciemno...
Było jednak niedaleko, więc podjechałem.
Gdy pełen dobrych przeczuć, tak dla zwykłej formalności, począłem ostrzyć, nagle krew mnie jasna... :-/
Wyraźne ustawianie przed.
Przechodziłem na manual, ustawiałem ostrość, powrót do AF, i krótkie bzyknięcie - Tamron całość uparcie rozostrzał !
Było to, aż nadto widoczne na "długim" końcu.
Muszę przyznać, że zgłupiałem :shock:
Kit mym GX10 ostrzy w punkt, Sigma 70-300 podobnie, a ten Tamronik - nie !
Natomiast z innym body działa prawidłowo !
Totalna paranoja :shock:
I co ? Nawet jeśli dopasuję innego Tamrona do swego korpusu, mogę mieś ponowne problemy, przy zmianie korpusu, lub choćby z ewentualną odsprzedażą.

Wraca do mnie uczucie zniesmaczenia, jakiego doznałem będąc użytkownikiem Sigmy 28-70/2,8 EX, bezproblemowo działającej z EOS-em 50E, a którą wpiąłem w pewnym wrocławskim sklepie do Canona EOS 3.
Sigma raz ostrzyła, a raz nie. Pomagało powtórne włączanie aparatu.
Sprzedawca wyjaśnił, że Canon w coraz to nowszych korpusach modyfikuje kody sterujące AF. Oryginalne obiektywy bezproblemowo to przyjmują, natomiast niezależne się poddają.
Mogłem wysłać Sigmę do serwisu w celu wymiany chip-a, albo kopnąć system w cztery litery...

A wracając do Tamrona.
Powinien mieć dopiskę - Tamron Lotto.
Lekki żal, ale bierę Sigmę ;-)

siwyyy77  Dołączył: 24 Lip 2007
mirqus napisał/a:
Tamron Lotto.

espresso napisał/a:
Sigma LOTTO?

W korpusach pentaxa też coś loto :evilsmile:

Asahi
[Usunięty]
mirqus napisał/a:
to chyba normalne, ze na "ciemnych" obiektywach ciezko jest stwierdzic FF lub BF, stawialbym w Twoim przypadku na FF w puszce. Zapewne przekonasz sie o tym jak bedziesz podpinal kolejne "jasne" obiektywy. Oczywiscie mogl to byc zbieg okolicznosci, ze ten ktory sprzedawal Tamrona mial BF w puszce, a FF w Tamronie, bo i takie przypadki sie zdarzaja. ;-)

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
Asahi napisał/a:
mirqus napisał/a:
to chyba normalne, ze na "ciemnych" obiektywach ciezko jest stwierdzic FF lub BF, stawialbym w Twoim przypadku na FF w puszce. Zapewne przekonasz sie o tym jak bedziesz podpinal kolejne "jasne" obiektywy. Oczywiscie mogl to byc zbieg okolicznosci, ze ten ktory sprzedawal Tamrona mial BF w puszce, a FF w Tamronie, bo i takie przypadki sie zdarzaja. ;-)

Widzę Asahi że konsekwentnie trzymasz się wersji ,,rozregulowanego body". Masz pewnie trochę racji ale wydaje mi się że trzeba raczej ,,dostrajać" obiektywy do body a nie odwrotnie... Co do jasnych szkieł to czy dla Ciebie 50 mm1,4 jest za malo jasna? :?: . Jak małą głębię ostrości chcesz osiągnąć? :?: Jeśli ja mam kilka obiektywów i tylko jeden ma FF to co do czego należy ,,dostroić"? Chyba logiczne... A może nie dla wszystkich?.. ;-)

specmisiek napisał/a:
Jeśli ja mam kilka obiektywów i tylko jeden ma FF to co do czego należy ,,dostroić"? Chyba logiczne... A może nie dla wszystkich?..

ja ze swojej kolekcji wybiore 6 obiektywów, i moge się założyć ze z żadnym body Pentaxa, Samsunga nie będa miały FF/BF. O czym to świdaczy ? ;-) ;-)

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
vertiico, że jesteś troszeczkę naiwny... ;-)

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
espresso napisał/a:
Sprzet ma dołaczoną oryginalną kartę gwarancyjną (europejską).
Czyli nie ma tam karty gwarancyjnej z FotoTechniki?

Asahi
[Usunięty]
specmisiek napisał/a:
Jak małą głębię ostrości chcesz osiągnąć?
przypominam ze mirqus, napisal jedynie o
mirqus napisał/a:
Kit mym GX10 ostrzy w punkt, Sigma 70-300 podobnie
nie pisal o FA 50, wiec nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi z tym przykladem. Po drugie odnosze wrazenie, ze nie slyszales nigdy o FF lub BF w body :-? Jesli Ty o czyms nie slyszales, to wcale nie oznacza, ze cos takiego nie istnieje, najlepszym przykladem jest moje body, ktore wlasnie lekki FF ma z KAZDYM szklem, ale jedynie z "jasnymi" szklami to widac. Jesli Twoje body jest wolne od tej przypadlosci to gratuluje, ale nie wmawiaj mi, prosze, ze zjawisko takie nie istnieje.
vertiico napisał/a:
ja ze swojej kolekcji wybiore 6 obiektywów, i moge się założyć ze z żadnym body Pentaxa, Samsunga nie będa miały FF/BF
ze przegrasz zaklad :-B albo, ze beda to obiektywy manualne :evilsmile:

[ Dodano: 2008-07-20, 18:25 ]
specmisiek napisał/a:
wydaje mi się że trzeba raczej ,,dostrajać" obiektywy do body a nie odwrotnie...
to zalezy od tego ktory element jest dotkniety FF-em lub BF-em. Moje body jedzie po wakacjach do Hamburga, ustalilem juz termin. A na razie w ustawieniach, korekta "-30" dla wszystkich szkiel, no poza jednym, bo w jego wypadku "-30" nie wystarcza.

siwyyy77  Dołączył: 24 Lip 2007
vertiico napisał/a:
O czym to świdaczy ?

Że będą to szkła manualne ;-)

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Ma już ktoś jakieś doświadczenie z wysyłaniem tego Tamrona do serwisu celem kalibracji?

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Nawet manualnymi można czekać na potwierdzenie zielonym sześciokącikiem i mylić się w ostrzeniu...

dsk napisał/a:
vertiico, że jesteś troszeczkę naiwny...

widać tylko Ty nie zrozumiałeś ;)

[ Dodano: 2008-07-20, 18:55 ]
Asahi napisał/a:
ze przegrasz zaklad :-B albo, ze beda to obiektywy manualne

po prostu więcej szkieł mam manualnych :mrgreen:

mirqus  Dołączył: 20 Sie 2007
Cytat
Sigma raz ostrzyła, a raz nie.

Niejasno się wyraziłem, autofokus działał z przerwami tzn. czasami nie reagował na pociśnięcie spustu. Pomagało wyłączenie i ponowne włączenie body.

Cytat
Nigdy nie słyszałes o BF/FF oryginalnych szkiełek?

Trochę analogowych korpusów się przeze mnie przewinęło, a jeszcze więcej obiektywów i... żadnych problemów.
I to nie to, że miałem farta !
Wówczas takie pojęcie - FF/BF nie miało racji bytu.

Problem zaistniał z chwilą powstania luster cyfrowych. I jakoś nie wierzę w kaprysy techniki, skutkujące globalną nieusuwalnością problemu.
Po prostu, ktoś tu robi nas w balona, i co śmieszniejsze, użytkownicy już pogodzili się, biorąc partactwo za rzecz naturalną, istniejącą od zawsze :shock:

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
specmisiek napisał/a:
Na marginesie mój obiektyw położyli znowu na półkę a nie do serwisku.. Dla takich działań wygodne jest tłumaczenie, że ,,może jednak winna matryca"...

i całkiem słuszne tłumaczenie. Myślisz, że jak na jednym korpusie obiektyw ma ff, to na drugim nie może mieć bf?

Pentagram napisał/a:
specmisiek napisał/a:
Na marginesie mój obiektyw położyli znowu na półkę a nie do serwisku.. Dla takich działań wygodne jest tłumaczenie, że ,,może jednak winna matryca"...

i całkiem słuszne tłumaczenie. Myślisz, że jak na jednym korpusie obiektyw ma ff, to na drugim nie może mieć bf?

No dobrze.. Ja swojego body nie wysyłam do Hamburga do kalibracji.... Ale jeśli ktoś uważa że ma takiego pecha- to sie nie wtrącam... Nauka radziecka znała różne przypadki.. :-P Może i komuś tam (np. Asahi) body szwankuje... Słyszałem o takich przypadkach... Ale jeśli chodzi konkretnie o Tamron 17-50 to... Z całym szacunkiem-wiem coś o tym obiektywie.... I do kiedy go nie,,zechciałem mieć" to nie przejmowałem się FF czy BF... Częściej tego Tamronka (cameronka ? :mrgreen: :mrgreen: ) dotyczy z moich obserwacji Front Focus... pozdrawiam :-B

Asahi
[Usunięty]
specmisiek napisał/a:
Ale jeśli ktoś uważa że ma takiego pecha
wielu tego pecha ma i o tym nie wie :mrgreen:

Asahi napisał/a:
specmisiek napisał/a:
Ale jeśli ktoś uważa że ma takiego pecha
wielu tego pecha ma i o tym nie wie :mrgreen:

Rozumiem... Wielu ma też obiektywy z FF i nie wiedzą ,,czemu takie mydło"
Byłem niedawno w restauracji za miastem i widziałem wielu ludzi z lustrzankami (potaniały więc) :evilsmile: Widziałem też jak się nimi właściciele posługują.... Nie będę komentował lepiej.. :evilsmile: A z tym pechem to mam nadzieję że nie do mnie :-B
Pozdrawiam

[ Dodano: 2008-07-21, 09:22 ]
Powiem tylko jedno... Jednej dziewczynie musiałem tłumaczyć że jej aparat jednak ma zoom... W obiektywie ;-) (Bo wykorzystywała nożny i twierdziła że innego aparat nie ma- a miała oczywiście kita..) :-) :evilsmile:
Pozdrawiam raz jeszcze..

256mb  Dołączył: 26 Maj 2008
Pobieżnie sprawdzałem sigme 17-70. Nowa wersja z silniczkiem jest znacznie większa od tej bez. Test na AF wypadł chyba nieźle. Focus na środek karteczki 0,19. F/2.8, 17mm, ISO 1600. Winietowanie na 17 jest do przyjęcia.

Skocz do: