WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
dlugas1982 napisał/a:
jeśli piszecie o moim wolnym przypadku to porównajcie sobie mój sprzęt z Waszym :D

Dramatyzujesz :-P Miałem PPLa na służbowym desktopie z 256 MB RAMu, a ostatnio zdarzyło mi się obrabiać na netbooku i pracuje zupełnie OK, oczywiście zapis do JPGa zdecydowanie się wydłuża.

spirit  Dołączył: 21 Lip 2007
WuWu84 napisał/a:

Dramatyzujesz :-P Miałem PPLa na służbowym desktopie z 256 MB RAMu, a ostatnio zdarzyło mi się obrabiać na netbooku i pracuje zupełnie OK, oczywiście zapis do JPGa zdecydowanie się wydłuża.

Tu nie o RAM chodzi tylko bardziej o CPU i jego wykorzystanie. Proponuję pobrać betę LR3 i pobawić się suwakami wtedy dobrze to widać. Powrót do PPL może być potem bolesny. ;-)

No tak, procesory z czasów gdy 256 MB było standardem (na dodatek to był jakiś celeron) oraz "atomy" w netbookach to demony szybkości. Swoją drogą jakież to problemy musicie mieć z 4 skoro Beta LR3, która jakoś nie wyróżniała się u mnie szybkością działania, jest stawiana jako wzór.

Pal licho licencje, jak będę miał chwilkę jutro, stanę i ja oko w oko z bestią: zainstaluje tą nieszczęsną 4. Próbował już ktoś instalować/używać ją via WINE?

martino  Dołączył: 06 Paź 2009
Panowie,tragedia,po formacie chcę zainstalować PPLa,a tu okazuję się,że płytka uszkodzona,może ktoś wrzucić iso lub pliki na jakieś ftp ?
Będę wdzięczny :-B

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
martino Tu masz 3 do jutra rano 9:01 - potem zniknie

[ Dodano: 2010-02-02, 01:01 ]
Update zassij od producenta.

martino napisał/a:
Panowie,tragedia,po formacie chcę zainstalować PPLa,a tu okazuję się,że płytka uszkodzona,może ktoś wrzucić iso lub pliki na jakieś ftp ?
Będę wdzięczny

WuWu84 napisał/a:
Myk z włożeniem oryginalnej płyty (ewentualnie płyty o takiej samej etykiecie S-SW53 - nie sprawdzałem) działa również przy aktualizacji 3.61. Także nie trzeba instalować wersji z płytki, tylko od razu docelową.

SiekaSS  Dołączył: 11 Maj 2008

Aloha ! Ma ktoś może uaktualnienie tego programu bo mam jakąś wersję 3.10 i chwilowo nie mam czytnika do kart chciałem zrzucić a tu pokazuje po podłączeniu kabla No Image...
Jak coś to zarzuć ktoś linkiem...Podziękował z góry 8-) :-P

Na stronie producenta wisi od jakiegoś czasu
http://www.pentax.jp/engl...photo3_win.html

PENTAX PHOTO Laboratory 3.61
Ok ale problemu nie rozwiązała nowa wersja... :-/ :roll:

SiekaSS, a co masz ustawione w puszce jeśli chodzi o komunikację z kompem ?

JackDeJack napisał/a:
SiekaSS, a co masz ustawione w puszce jeśli chodzi o komunikację z kompem ?

ok załatwiłem to miałem złe ustawienia transferu plików :mrgreen: zmieniłem na PC i system wykrył w moment :-D
Dzięki za uwagę i miłego dnia!
Jedno jest dziwne że z aparatu bezpośrednio przez program mam lepszy transfer zrzutu niż z badziewnego czytnika na USB :-? Chyba trzeba zakupić jakiś lepszy czytnik 8-)

SiekaSS, Czytać, czytać, czytać - jak mawiał Lenin.

Mi transfery z kart skoczyły znacząco jak zacząłem używać czytnika Sandiska, który był dodawany do kart Extreme III.

JackDeJack napisał/a:
SiekaSS, Czytać, czytać, czytać - jak mawiał Lenin.

Mi transfery z kart skoczyły znacząco jak zacząłem używać czytnika Sandiska, który był dodawany do kart Extreme III.

:-> Ostatni raz przed dzisiejszym dniem bezpośrednio z aparatu do PC zrzucałem zdjęcia 2 lata temu więc nie pamiętałem o tej opcji w korpusie :-P

Tak jak mam II tej karty i czytnik musiałbym mieć taki żeby zrzucał te 15 MB/s a nie 5Mb/s z aparatu... :roll:

Crazy_Cat  Dołączył: 08 Maj 2009
SNECZKU napisał/a:
Na stronie http://www.ausphotography.net.au/foru /showthread.php?p=450552

znalazłem taki opis:

If you own a Pentax DSLR that precedes the K-7 or K-x you are most likely using Pentax Photo Browser 3.61 and Pentax Photo Laboratory 3.61.

If you would like to install the latest Pentax Digital Camera Utility 4 then this is how you do it:

1. Go to this website: http://www.pentax.jp/engl....d_digital.html and download version 4.11 of Pentax Digital Camera Utility 4. The file name is PBLU0411.exe.

2. Use your CD writing software to copy that file to a copy that file to a CD. Create the CD with a label S-SW90.

3. When the CD copy is complete, open the CD and click on PBLU0411.exe and the utility program should install.

The interface is much better than Photo Browser/Laboratory.

It will not overwrite Photo Browser/Laboratory 3.61.

U mnie się udało, działa.

Nie trzeba nagrywać na płytę. Wystarczy na pendrive'a i zmienić jego nazwę wg tego co wyżej.

Crazy_Cat,
Crazy_Cat napisał/a:
If you own a Pentax DSLR that precedes the K-7 or K-x you are most likely using Pentax Photo Browser 3.61 and Pentax Photo Laboratory 3.61.
I jeśli założenie jest prawdziwe, to tu się kończy prawda. Reszta to piracenie - niestety :-(

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
JackDeJack napisał/a:
Reszta to piracenie - niestety

Tak - to nie są programy darmowe. Dostaje się je w komplecie z odpowiednią lustrzanką. Pentax zdecydował się udostępnić ten soft posiadaczom jedynie nowszych puszek i trzeba się z tym pogodzić.

dariuszbar  Dołączył: 30 Mar 2008
1. Mam uruchomioną wersję 3.61 pod wine (Linux netbook Intel Atom). Też chodzi powoli, ale myślałem, że tak go spowalnia wine. Czasy tworzenia jpg:
obrazy z dużą ilością szczegółów, jakość średnia: 35 sekund,
obrazy z małą ilością szczegółów, jakość dobra: 20 sekund.
Lupa czasami jest mi potrzebna. Widzę, że obciąża w 100% procesor, ale nie zamraża sprzętu i daje się bez problemu pracować.
Linuksowe programy Rawstudio, Ufraw, wtyczki do Gimp, Krita, Fotoxx, i Hugin działają kilka razy szybciej.
2. Mój ojciec kupił sobie K-x. Dołączyli do niego PPLab4. Pod Linuksem jeszcze nie uruchomiłem (w netbooku nie ma cdromu i muszę się trochę pobawić).
Na pierwszy rzut oka, w starym programie krzywe do obróbki są w tym samym oknie co histogram. Mogę złapać koniec odcinka i zlicować go np z końcem histogramu. W nowym są w różnych oknach, nawet nie pod sobą, i trzeba to robić na pałę (trzymać koniec odcinka w jednym oknie, przesuwać i patrzeć na efekt w drugim oknie).
Stary program nie umożliwia obróbki RAWów z K-x.

marc_in  Dołączył: 12 Lut 2008
Podepnę się tu z problemem: od zanabycia kiksa używałem bezproblemowo PP4 (S-SW99). Do wczoraj. Założyłem konto na Picasie. Chwilę później otwieram program, a tu komunikat: "Wystąpił problem z aplikacją PTXUTL40.EXE i zostanie ona zamknięta. Przepraszamy za kłopoty /.../". Dwukrotna reinstalacja softu nic nie dała, wywalenie Picasy też nie. Może to przypadek z tą Picasą, może nie. Wszystko inne działa, nawet stary PPLab3. Co jest?
Pozdrawiam

JackW  Dołączył: 08 Lip 2009
Takie konflikty bywają. Pewnie, któryś folder nadpisało. Spróbuj przywrócić system z „punktu przywracania” do stanu kiedy komputer działał prawidłowo. Najlepiej zrób sobie obraz systemu po nowej instalacji systemu np. Ghostem. Wtedy, żadna wredna instalacja niestraszna.

marc_in  Dołączył: 12 Lut 2008
Po przywróceniu program przestał w ogóle się uruchamiać, wyświetlił się komunikat: "Plik lub katalog uszkodzony i nieczytelny". Ale tym razem pomogła reinstalacja i chodzi znowu. Dzięki :-B Zaraz spróbuję znowu z Picasą 8-)

Skocz do: