Rivelv  Dołączył: 17 Sie 2008
jest to jakaś juz konkretna informacja - chociaż zastanawiam się czy te co podałeś nie są za duże :-) (jak dla mnie)
czy nie szukać czegos z okularem 32mm
np takie? https://allegro.pl/oferta/lornetka-vortex-diamondback-hd-10x32-10-x-32-mm-pokrowiec-dodatki-15310451753

Kot72  Dołączył: 15 Paź 2014
Rivelv, do zastosowań jakie podałeś i w cenie do 1 k , to zdecydowanie Vortex db hd 8x32 lub Nikon P7 8X30 . Gdybyś jednak zechciał trochę dołożyć to Nikon M7 8x32 . Nikona P7 posiadam i uważam że to fajna , lekka lornetka spacerowo - wycieczkowa . Powiększenie x10 raczej odpuść .

Warta uwagi jest jeszcze SVbony 202 ED 8X32 , dostępna na Amazonie w cenie coś ok 500 pln .

Kot72, - ciekawe propozycje ten Nikon M7 stanowczo za dużo powyżej limitu :-) ale doceniam
a co myślicie o Delta Optical One 8x32 ?
myślę że 8x32 - to akurat taki rozmiar jaki mnie interesuje :-)

Wszystko co wyżej wymieniłem będzie lepsze od DO ONE . Zamów coś z w/w z możliwością zwrotu . Lornetka musi Tobie pasować do ręki i oczu . SVbony może być ciekawa . W końcu to klon Zeissa Terry i ma szkło ED w optyce .

akagi66  Dołączył: 16 Lis 2007
Delta Optical sprzedaje tzw porządne chińskie lornetki - w największym skrócie - jak na garbatego całkiem proste ;-)

akagi66  Dołączył: 16 Lis 2007
jak spacerowo to faktycznie obiektyw 32 mm Ci wystarczy. Sprawdź jeszcze German Precision Optics. Świetne szkła, ale nie wiem czy mają 32 i ile kosztują. Mam ich 10*42 i kosztowały coś ok 2000 zł. Naprawdę znakomite lornetki.

GPO są fajne . Mam kilka z serii passion ED . Nie proponowałem bo nie mieszczą się w budżecie . Najniższa cena z 8x32 to obecnie ok. 360 E w sklepie za Odrą .

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
akagi66 napisał/a:
Delta Optical sprzedaje tzw porządne chińskie lornetki - w największym skrócie - jak na garbatego całkiem proste ;-)

No i co że chińskie :?: Mnie akurat interesują lunet[k]i i już dawno zauważyłem że DO Titanium 50ED jest urzekająco podobna do Celestrona Hummingbirda i Levenhuka Blaze Compact, a Yankesi otwarcie piszą gdzie są produkowane, i jakoś nie wstyd :shock:

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
GPO- wahałem się między nią a Vortexem ("rozmiar" 8x42), ostatecznie z GPO bardziej podobały mi się kolory, Delta Chase na pewno tańsza i bardzo dobra, ale u mnie czynnikiem limitującym był "eye-relief".

8X42 robi u mnie za parapetówkę . Na spacery zabieram mniejsze i lżejsze lornetki . Z kolei kolorystyka obrazu GPO jest ocieplona . Jak dla mnie to bardziej naturalne kolory daje DO Forest II 8X42 .

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Kot72 napisał/a:
8X42 robi u mnie za parapetówkę . Na spacery zabieram mniejsze i lżejsze lornetki . Z kolei kolorystyka obrazu GPO jest ocieplona . Jak dla mnie to bardziej naturalne kolory daje DO Forest II 8X42 .

Miałem jednocześnie obie lornetki, o których wspominasz. W bezpośrednim porównaniu GPO(GECO) 8x42 ED i DO Forest II 8x42, to ta pierwsza rozkłada na łopatki drugą. Delta to klasa budżetowa, choć dobra. GPO to klasa średnia z aspiracjami do klasy wyższej. Jasność, kontrast, korekcja AC, nasycenie kolorów, mechanika, rozdzielczość w całym polu widzenia - wszystko na plus dla GPO/GECO. Rzeczywiście GPO/Geco delikatnie ociepla kolory, ale tylko delikatnie. Pozostałe przewagi GPO/GECO jednak sprawiają, że nie są to równorzędne instrumenty optyczne.

Marek, pełna zgoda . Pisałem o kolorystyce obrazu ( w moim odczuciu )

Marek, swietnie sie to czyta, ale czy to ma sie tak samo do 8x32?
znaczy czy jak se znajde GPO 8x32 ED - to bedzie nadal lepsza jakościowo od DO czy Vortexa

a tak po za tym co z lornetkami Pentaxa? - dają radę ?

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
Pentaxowa seria Papilio jest jak biżuteria, ale to klasa 21.

Rivelv, GPO 8x32 ED nie miałem. Użytkownicy tych lornetek mają jednak w stosunku do nich podobne zdanie jak na temat modeli o aperturze 42 mm. Na pewno są to lepsze lornetki od serii Diamondback HD Vortexa, z której to serii właśnie model 8x32 jest najlepiej oceniany. Patrzyłem przez Vortexa DB HD 10x50 i miał dość wyraźną AC, model 10x42 także jest za tę wadę krytykowany. Z Vortexów to dopiero seria Viper jest odpowiednikiem GPO ED. Patrzyłem przez Vipera HD 10x42 i mogę to potwierdzić. Jest taka opinia, że do 1000 zł to właśnie Vortex Diamondback HD 8x32 jest najlepszą lornetką na naszym rynku. Nie ma chyba w tej chwili w sprzedaży Viperów 8x32.
Jeśli chodzi o lornetki Pentaxa to miałem w łapach model SD 10x42. Moim zdaniem nie jest wart swojej ceny. Obraz ma wyraźnie niebieski, jest plastikowy, nie zaś metalowy. Z mniejszych modeli ciekawy zdaje się być AD 9x32, ale niewiele o nim wiem. Wielkość pola w nim raczej nie zachwyca.

greentrek napisał/a:

co znaczy "klasa 21" ??

Rivelv napisał/a:
greentrek napisał/a:

co znaczy "klasa 21" ??

Apertura 21 mm, czyli maluchy wśród lornetek. :)

No to zostanę przy 8x32
Jeszcze tylko zdecydować która :-)
Ale jak zwykle za duży wybór :-)
„Osiołkowi w żłobie dano….”

Rivelv, jeśli zwiększysz budżet to GPO 8X32 lub Nikon M7 8X30 . Raczej nic lepszego w tych pieniądzach nie kupisz . W cenie do 1 K masz to co pisałem wyżej . Z tych lornetek Nikon P7 ma największe pole widzenia i najlepszą ostrość centralną . Nawet lepszą od GPO . Wady to widoczna aberracja chromatyczna , spajki widoczne w nocy na punktowych źródłach światła , obudowa z tworzywa . Vortex też widoczna AC i spajki . Lepsza obudowa i wieczysta gwarancja . SVbony ma mniejsze pole widzenia ale z uwagi na szkło ED w obiektywach mniej widoczna AC i podobno brak spajków . Obudowa magnez . Tak jak pisałem warto zamówić i osobiście przetestować .

Kot72 napisał/a:
.... Tak jak pisałem warto zamówić i osobiście przetestować .

tak
a najfajniej jak by byl jakiś sklep gdzie można by wziąć to do ręki spojrzeć itp - nawet w kontrolowanych warunkach - ale takich sklepów coraz mniej ;-)

Skocz do: