opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
piotr_luk, kamunia po prostu nie da się odczytać przez PhotoME ;-)
kris81pl spróbuj tego -> http://astrojargon.net/40DShutterCount.aspx

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
opiszon napisał/a:
kamunia po prostu nie da się odczytać przez PhotoME ;-)
A tego nie wiedziałem

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
tak sobie pomyślałem chwilę i wydumałem, że najlepsze byłoby połączenie sposobu Canona (no prawie - o tym dalej) i Pentaxa

czyli tak
- odczytywanie przebiegu z aparatu (jak u Canona), ale przy użyciu oficjalnego, darmowego narzędzia, dostępnego za free na stronie wsparcia (nie jak u Canona ;-)
- dodatkowo możliwość ustawienie w menu opcji aparatu "dołączaj licznik przebiegu migawki do EXIF" (czyli coś jak u Pentaxa tylko z możliwością personalizacji TAK/NIE)

takie coś byłoby dobre, bo nie każdy chce koniecznie dodawać informację o przebiegu migawki do każdego zdjęcia, ale możliwość dołączenia takiej informacji byłaby fajna (domyślnie włączona) + możliwość czytania tej informacji prosto z body, bez konieczności wykonywania zdjęcia testowego, żeby sprawdzać aktualny przebieg (bo stare fotki, nawet sprzed kilku dni, o niczym nam nie mówią - ktoś mógł zrobić film poklatkowy przez 2 dni i wypstrykać migawkę do cna, a potem wystawić aparat na sprzedaż ;-) )

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
U mnie w K-r zarówno we wcześniejszym jak i w nowym egzemplarzu licznik zaczyna się od 1, także zaczęli zerować, bo nie sądzę, żeby nie przeprowadzali prób przed załadowaniem do pudełka

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
yusuf napisał/a:
, także zaczęli zerować, bo nie sądzę, żeby nie przeprowadzali prób przed załadowaniem do pudełka

Kto wie , jesli prawdą okażą sie problemy z matrycami w K-5 ?

kass  Dołączył: 14 Gru 2010
W moim K-r różnica w nr.zdjęć i kłapnięć migawki wynosi 487.
Teraz mam ponad 1700 na liczniku po miesiącu i jadę dalej :mrgreen:
Pozdrawiam wszystkich :-B

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
kass, wczytaj zdjęcie w fotoME i sprawdź pozycję ShutterCount - w jednym z pierwszych zdjęć.

Właśnie tym programem sprawdzałem, tylko, ze pierwszy 1000 fotek było w ramach uczenia się i je skasowałem :oops:
W moim przypadku różnica stanu licznika zdjęć i kłapnięć migawki w PhotoME wynosi jak napisałem wcześniej 487. Stąd wnoszę, że tyle razy kłapnęli migawką wcześniej,
choć mogę się mylić :-)

Możesz... ;-) bo to nie do końca musi tak właśnie być ;-)

Teraz to i tak po ptakach :-D
Nic tylko się napić :-B

Ps.do SeizeThePicture niestety wywołałeś wilka z lasu. Znalazłem zdjęcie w komputerze o nr 61 , i przy nim 62 stuknięć migawki w photome . Teraz to już nic nie rozumiem :evil:

arob  Dołączył: 01 Gru 2009
u mnie w byłym k-x było 260 klapnięć
w nowej k-r juz tylko 3

kass, na pewno odczytałeś Shutter Count pozycja "005D" w Manufacturer Notes? Bo dla K-r to raczej normalne... Taka niska wartość.

arob  Dołączył: 01 Gru 2009
czasami jest nastukane wiecej niż to zwykle bywa z następującego powodu:
kupuje taki delikwent aparat w sklepie internetowym popstryka, popstryka i stwierdza ze aparat mu sie nie podoba jednak albo że ma jakiegoś syfka na matrycy albo że mu obiektyw źle ostrzy albo coś tam innego... Odsyła aparat do sklepu w ciągu 10 dni tłumacząc że mu żona jednak kazała oddać :-D :-D albo nic nie tłumacząc -ma prawo. Sklep oczywiście wystawia pon ownie do sprzedaży i tym sposobem my potem kupujemy potem taką puszkę z przebiegiem 1000 myśląc ze dobrze przetestowana -no i fakt przetestowana ;-)

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
Bardzo często zawyżamy w aparacie licznik zdjęć wkładając do nowego (albo z małą ilością pstryków) aparatu używaną w innej puszce kartę, na której zapisano jakąś większą ilość zdjęć.
Nowy aparat zacznie naliczać numery od najwyższego, który był na karcie już używanej (jeśli w menu, w pozycji "pamięć" mamy odhaczoną pozycję "nr. pliku").
Jeśli "haka" wyczyścimy aparat po skasowaniu wszystkich zdjęć z karty będzie następne zapisywał od nr.1.

Tak jest w K-5 i K20D, nie wiem jak w menu innych puszek.
Bez względu na te kombinacje PhotoMe będzie pokazywał rzeczywisty numer zdjęć.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
dżejpi napisał/a:
Tak jest w K-5 i K20D, nie wiem jak w menu innych puszek.

W K-7 również.

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
Z instrukcji K-r wyczytałem, że też ma tą pozycję.

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
dżejpi napisał/a:
Z instrukcji K-r wyczytałem, że też ma tą pozycję.

Masz rację, jest to samo, u mnie po wymianie puszki na nową i włożeniu karty ze zdjęciami ze starej, zapisuje kolejne numery

python28  Dołączył: 09 Lis 2009
A ja w K-5 mam 4 zdjęcia, chyba się nie przyłożyli do testów :)

reastdignity  Dołączył: 29 Kwi 2010
python28, bądź była idealna :mrgreen:

blackbird  Dołączył: 27 Kwi 2008
Dziś sprawdzałem dwie K-5-ki przed zakupem, i obydwie miały licznik "wyzerowany" (najprawdopodobniej). Trzeciego body nie chciało mi się sprawdzać, wziąłem pierwszą puszkę, dodam tylko że data produkcji to 16 marzec.

pozdrawiam

Skocz do: