Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
zuka68 napisał/a:
W salonie mam 15 żarówek G9
Żarowych? Swoją drogą duża ilość żarówek jest mało ekonomiczna. Np. jedna żarówka (zwykła żarowa) 150W da więcej światła niż dwie po 75W. Paradoksalnie często oprawy E27 akceptują max 60W ... więc zamiast w miarę ekonomicznie i mocno doświetlać jedną żarówką 150W (np. z płynną regulacją jasności), trzeba było robić to 4x60W. Obecnie przy świetlówkach kompaktowych 60W jest wprawdzie kosmiczną rezerwą, ale za czasów żarowych takie zagranie było średnio ciekawe.

A co do świetlówek kompaktowych - znacie jakieś z Ra 90< ? Mam teraz 2x20W (coś jak 2x~90W tradycyjnych) , ale nawet Ra 80<gdzieś tu<90 które mają, wygląda zauważalnie gorzej jakościowo niż żarowe (zaczynam nie cierpieć UE). A to że mam wersję 2500K jakoś nie sprawia że światło jest przyjemniejsze.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
jewro sojuz "dał" nam nowe źródła światła - chwalmy nowe żarówki - najwspanialnsze i najoszczędniejsze i pięęęęękne...

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
To jeszcze takie pytanie techniczne: jak to jest z kupowaniem telewizora przez net? A nawet nie tyle kupowanie (bo to sprawa prosta) ale oddawani starego? Ustawa o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym zobowiązuje sprzedawcę do zabrania starego rupiecia - w końcu do kosza na śmieci wymienić go nie można. Tylko jak to jest w praktyce realizowane? Kurier, który TV przywozi zabiera stary? Czy jakoś inaczej? Ma ktoś jakieś doświadczenia?

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
matb, moim zdaniem taka operacja nie ma ekonomicznego sensu bo ustawa faktycznie nakłada na sklep obowiązek przyjęcia starego sprzętu ale już nie ponoszenia kosztów jego transportu, które w przypadku starego rupiecia nawet kilkukrotnie przekroczyć mogą jego wartość ;)

Mój sposób na stary sprzęt to wystawienie go za 1 zł na allegro albo na favore ;)

ziemo  Dołączył: 28 Gru 2008
matb napisał/a:
w końcu do kosza na śmieci wymienić go nie można.

Z tego co zaobserwowałem pełny "recykling" takiego pozostawionego szrota następuje w ciągu kilku godzin od wystawienia ;)

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
Walkę pomiędzy lcd a plazmą wygrywają .....

święta Bożego Narodzenia, ale czasami także Wielkanoc ;-)

schwefel  Dołączył: 17 Gru 2007
Cytat
Kurier, który TV przywozi zabiera stary? Czy jakoś inaczej? Ma ktoś jakieś doświadczenia?

Jeżeli chodzi o Euro RTV AGD to taka operacja jest odpłatna ale to są groszowe sprawy biorąc pod uwagę cenę nowego telewizora.

EDIT:
Doczytałem, że to 24,95zł. :mrgreen:

W końcu kupiłem plasmę. Panasonica TX-P 42G20E. Fajny. Co prawda nie wziąłem modułu wi-fi, a do internetu podłączony przez kabel, ale i tak fajny;-) Jeszcze nie sprawdzałem odtwarzania filmów i nagrywania programu na pendrive'a. No i rachunek za prąd jeszcze nowy nie przyszedł :-)
A przy okazji. Podłączyłem go do gniazdka antenowego (oprócz tunera cyfrowej kablówki) i zamiast TVP1, TVP2 czy Polsatu to mi powykrywał jakieś czeskie kanały TV i radiowe. WTF? Czy przypadkiem nie wsadziłem wtyczki do gniazdka radiowego zamiast TV (nie są oznaczone)?
W Czechach już mają naziemną TV cyfrową?

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
matb napisał/a:
W Czechach już mają naziemną TV cyfrową?

Tutaj jest pokazany zasięg sygnału DVB-T z nadajnika ČT z Trutnova: http://img9.ceskatelevize...obr/trutnov.gif

[ Dodano: 2010-09-20, 13:34 ]
Aha, dzisiaj pojawił się taki demotywator:

Asmod  Dołączył: 28 Sty 2008
Kytutr napisał/a:
Aha, dzisiaj pojawił się taki demotywator:

Nie, no mamy to samo co w Irlandii :mrgreen:

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Kytutr, z nadajnika w Śremie można już odbierać 12 (dwanaście !) programów DVB-T.

powalos, we Wrocławiu nie można :-P

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
Odświeżę nieco wątek - znalazłem bardzo fajną mapę z zasięgami poszczególnych nadajników telewizji cyfrowej w Europie: http://www.dvbtmap.eu/mapcoverage.html

Skocz do: