FraZa  Dołączył: 25 Kwi 2006
zorzyk: a nie lepiej goodrama X100 za podobną kasę? tak przyszłościowo

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Akurat w Sandiskach mają lepsze dojście, stąd i taka cena cena (dla mnie :mrgreen: ). Więc wybrałem, jak wyżej...

FraZa  Dołączył: 25 Kwi 2006
a ja ponad rok temu w aster zdrowo ponad dwie stówy za 1 G Ultra II dałem
szkoda że aparaty tak nie tanieją

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
PiotruśP napisał/a:
Kfan napisał/a:
W każdym razie chyba Etreme III to optymalna karta do DSa szybsza już nic nie wniesie...
Kfan szczerze watpię aby EIII była potrzebna do DS. Tak jak pisałem wczesniej mam zwykłe goodramy x50 i spokojnie mogę zrobić 5 rawów lub 9 jpg w serii, a to że te 5 rawów zapisuje się w ciągu 25 sek zamiast 15 sek z kartą x133 no cóż...

Dobra ja do niczego nie namawiam, ale konkluzja jest taka, że zwykła karta x50 zaspokoi każdego amatora, który nie wali serią do wszystkiego co się rusza.

P.S.
Odkąd mam Sama dwa razy użyłem zdjęć seryjnych... w tym raz, żeby zmierzyć czas zapisu na potrzeby tego tematu - to forum skrzywia psychikę ;-) .

No widzisz 11sekund różnicy zapisu 5 RAWów to dla mnie sporo dlatego dla mnie to optymalna karta.
Robię 5 RAwów i czekam 14s lub inaczej szybciej mogę dopstrykać kolejne 2-3.
Jeżeli nie używasz seryjnych i Ci sięnie speiszy to dla Ciebie optymalna będzie jak najtańsza i największa karta :)
Nie chodzi o to co kpmu wystarcza tylko o to co pozwoli wykorzystać sprzęt maksymalnie szybko a to czy komuś to potrzebne czy nie to inny aspekt.

[ Dodano: 2007-05-09, 16:25 ]
tom napisał/a:
Kfan, E III ma zapisz 19mb/s
Za to K10D ma zapis na poziomie 3mb/s
Jaki sens E III lub E IV do K10D ?
E II spokojnie wystarczy NA WYROST.

Na E II z K10D zrobisz 9 RAW'ow nim aparat się 'zadlawi'.

Z doswiadczenia pisze ;]

To na opakowaniu kłamią?
Mam wyraźnie napisane 20 MB/s zapis i odczyt - w laboratorium nie weryfikowałem czy to prawda.
To kiedy się zadławi to jedno a ile to zadławienie będzie trwało to drugie - DLA MNIE ważne.
W przypadku DSa zysk jest niewielki ale jakiś jest w stosunku do EII - podejrzewam że w K!0d różnica będzie znaczna wszak pliki są większe.

Skąd masz takie informacje ż eK10d zapisuje zaledwie 3MB/s?
Dpreview twierdzi inaczej (testy przy użyciu SD EIII i Lexara:
The K10D posted very fast write times of over 10MB/sec for RAW files using fast cards such as those used here. The slightly longer than average write delay of between 1.5 and 1.8 seconds doesn't ever get in the way in a normal shooting environment thanks to the K10D's good buffering, all image processing and card write occurring in the background.

[ Dodano: 2007-05-09, 16:30 ]
macioh napisał/a:
Kfan napisał/a:
W każdym razie chyba Etreme III to optymalna karta do DSa

chyba chodziło Ci o SD UltraII.

Nie ,dokładnie o SD Extreme III.
Nie brałem pod uwagę kosztów zakupu oczywiście - wówczas można by uznać, że to EII :)

dgim  Dołączył: 05 Lis 2006
ttb napisał/a:
witam
Dzis rano dostalem az 2 maile z goodrama od 2ch roznych osob:

-Karta ze zdjęcia jest bez wątpienia naszym produktem. Ten konkretnie typ rzeczywiście został wyprodukowany dla nas w Japonii, na komponentach Toshiby.
Jestem przekonany, że będzie Pan zadowolony z jej wydajności.

-Wszystkie karty Goodram są w tej chwili laserowane aby uniknąć podrabiania.
Tak karta jest w 100 % oryginalnym Goodramem

zaczalem czytac info o bialych goodramach z trwoga, skonczylem uspokojony powyzszym stwierdzeniem, wlasnie dzisiaj do mnie przyszedl 2gb SD x100 Goodrama - made in japan -

sailor9  Dołączył: 23 Paź 2006
dgim napisał/a:
wlasnie dzisiaj do mnie przyszedl 2gb SD x100 Goodrama - made in japan -

Gdzie kupiłeś i za ile, jeśli można wiedzieć?

dgim  Dołączył: 05 Lis 2006
tu http://allegro.pl/item190...lep_poznan.html
na swistaku po 75zl ostatnio bylo, ale zalezalo mi na czasie, a tam z tym mogly byc problemy - wnioskujac po opiniach -

takpoprostu  Dołączył: 10 Kwi 2008
Odkopie temat... Mam pytanko zamawiał ktoś to ?

http://www.allegro.pl/ite...uper_cena_.html

nie wydaje się wam że trochę tanio jak na x100 ? w sklepach ultra II z zapisem 10 / 9 kosztuje ok. 50zł tutaj za x100 35 zł ? hmmm... podróbka ?

czy lepiej (chyba) nie ryzykować i
http://www.allegro.pl/ite...lep_poznan.html

tego goodrama kupić.

Wiarygodne to według Was ? Czy nie za bardzo.... prosiłbym o opinie.

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Szczerze mówiąc, to nie próbowałem tych kart. Kupiłem ostatnio na próbę Kingstona 4 GB sdhc, bez jakiś cyferek i innych tam i jestem zaskoczony. Przy zdjęciach seryjnych aparat nie zająknął się ani na moment.

[ Dodano: 2008-07-10, 21:22 ]
http://www.allegro.pl/ite...d_hc_favat.html dokładnie taką.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Też mam tego kingstona i lata miło. Ostatnio dostałem jakiegoś innego kingstona z tych ultra najtańszych i różnica jest wręcz powalająca gdy robi się w rawie.. Chciałbym porównać prędkość na swojej karcie z sand diskiem extreem III...

mam Kingstona 1GB ale nie jestem zachwycony gdyż posiadam jeszcze goodrama x100 (cała biała) i w porównaniu z kingstonem to niebo a ziemia.

A co do tych SanDisków za 35zł x100 to właśnie nie wiem... boje się ze to podróbka o których było tak głośno.

Już bardziej mnie przekonuje ten Goodram

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Ten mój ślimak, którego dostałem to taki:

Gorąco go nie polecam...

Za to ten lata bardzo miło:

a gdy trzepnę serią 8 rawów to aparacik zapisuje mi to ok. 6,5 sek. dobry wynik ?

zbyllu  Dołączył: 01 Mar 2008
takpoprostu napisał/a:
SanDisków za 35zł x100

Możliwe, że podróbka, możliwe, że nie. Rozrzut cen na Alle jest ogromny ale muszą się czymś różnić Ultra II – 9 Mb/s, Ultra II – 15 Mb/s, Ultra II – 15 Mb/s z USB, Extreme III – 20 Mb/s (te są od 50 do 140 zł)
Digital_Warszawa - autoryzowany punkt sprzedaży SanDisk sprzedaje na Alle:
Ultra II – 9 Mb/s za 31 zł
Ultra II – 15 Mb/s za 40 zł
Extreme III – 20 Mb/s za 55 zł
Ja na SanDiskach jeszcze się nie zawiodłem

A kupiłem GoodRam http://www.allegro.pl/ite...lep_poznan.html

Mam jednego chodzi, wszystko OK. Więc myślę że ten tez będzie chodził :)

Chmarski  Dołączył: 28 Mar 2007
zbyllu napisał/a:
Ja na SanDiskach jeszcze się nie zawiodłem

Ja też nie.
Na Kingstonie zawiódł się ostatnio mój kolega. Ja się zawiodłem jakieś 2 lata temu.

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
Dobre, tanie i szybkie są też Transcendy SDHC (class 6). Zapis- 12 MB/s, odczyt 18 MB/s. I raczej nie ma obaw o podróbkę. ;-) Ja korzystam od nie dawna ale opinie innych uzytkowników są pozytywne.

rednax  Dołączył: 14 Mar 2008
takpoprostu napisał/a:
Odkopie temat... Mam pytanko zamawiał ktoś to ?

http://www.allegro.pl/ite...uper_cena_.html

Mam SanDisk Ultra II 2 GB, wygląda tak:

Używałem go z pół roku na "małpce" Canon A720IS, było wszystko OK.

Teraz sprawdziłem z K20D - zrobiłem serię 5 zdjęć RAW+ i od naciśnięcia spustu migawki do zgaśnięcia kontrolki dostępu do karty minęło około 8 sekund.
(ustawienia - manual; 1/60 sek.; RAW+).

pozdrawiam

ps. przy okazji witam serdecznie - to mój pierwszy post na forum, chociaż "aktywnym czytelnikiem" ;-) jestem od paru miesięcy

rednax napisał/a:

Mam SanDisk Ultra II 2 GB, wygląda tak:
Obrazek

Uzrobiłem serię 5 zdjęć RAW+ i od naciśnięcia spustu migawki do zgaśnięcia kontrolki dostępu do karty minęło około 8 sekund.

Witam Cię ;-) Twoja karta to ta wolniejsza wersja Ultra II odczyt/zapis 10/9 sa jeszcze Ultra dwójki z zapis/ odczyt 15/15 podajże. I one ciut inaczej wyglądają

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
kristofo napisał/a:
Goodram czy Kingston?
nie wiem czy taka odpowiedz juz byla, nie chce mi sie przegladac 6 stron, zapewne tematu o niczym.
Wiec odpowiadam: SANDISK ULTRA II, pojemnosc jaka Cie interesuje.

BTW temat z rodzaju "Tamron czy Sigma".

Skocz do: