Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
tomecki napisał/a:
to pytanie czy stwierdzenie?
- stwierdzenie

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
tomecki napisał/a:
konopia napisał/a:
nawet dziś mówiła mi ze może jednak D200, bo warto kupić coś porządnego, a to tylko trzy stówy więcej

:shock: czego trzy stówy? możesz rozwinąć? Bo z tego co ja wiem jak kupowałem swój to puszka D200 była lekko droższa od d80+18-70, no chyba że się coś pozmieniało?

300 dolarów? No chyba, że 300 euro, albo funtów... Obstawiam to ostatnie.

konopia  Dołączył: 24 Kwi 2007
tomecki napisał/a:
czego trzy stówy? możesz rozwinąć?

funtów, mój budżet do dyspozycji to max. do 1000F

Andresito, tylko po co mi D200, taki model to pewnie potrzebuje topowych wypasionych szkieł (mnie stać na D200+kit, bez kart, filtrów, covera) do współpracy, to już jest semi-profi, ja jestem kompletny amator, po prostu lubię zdjęcia robić, a A1 szwankuje, więc potrzeba czegoś nowego, że mam już ją trochę, to mniej więcej wiem jakich ogniskowych potrzebuję [ExposurePlot przeposzczony prze ostatni katalog ze zdjęciami które trafiły na papier pokazał to:
czay i przysłony można traktować lekko dowolnie, kompakt nakłada pewne ograniczania, ogniskowe są ważne i to co lubię focić: poza typowymi zdjęciami albumowo-pamiątkowymi (z jakiś wakacji, wycieczek, spotkań towarzyskich, imienin u cioci) to czasem jakieś kwiatki (i to chyba daje najwięcej zabawy rozstawić sobie statyw, i kombinować, we własnym ogródku można sie długo bawić), i moją córkę,
przykłady:

oczywiście wybrałem kilka ostatnich, najbardziej chwalonych na innym forum, w większości moje pstryki do niczego się nie nadają :oops:

więc potrzebować będę lustra z kitem (lub czymś lepszym bo kilka katedr i zamków do obfocenia wewnątrz jest) lampy błyskowej (na imieniny u cioci itd...) czegoś do macro i do portretów, czegoś długieeeego, czasem brakuje długości : raz na rok na plaży są foki, pokazy lotnicze, festiwal latawca, kaczki w parku itd...
no i polara na wakacje, tak mi się wydaje ostatnio nie miałem polara, ale ma okulary z filtrem polaryzacyjnym i dostrzegłem różnicę, z filtrem i bez

czyli w sumie potrzeba mi wszystkiego, oczywiście nie naraz, tak dobrze to nie mam :-(
głównie focę w trybie "A", na oko (na wyświetlaczu LCD sprawdzam ekspozycję, patrzę jak wygląda zdjęcie i tyle), nie znam się na histogramie itd...

żeby ten D80 miał stabilizację, to może bym się przekonał że to sprzęt faktycznie dla mnie i że jest wartych pieniędzy (niemałych przecież)

to może ktoś teraz napisze, co można podpiąć pod pentaxa do takich zastosowań, ceny sam sobie sprawdzę, oduczyłem się kupować w Polsce (mimo ze często taniej) wolę mieć gwarancje "na miejscu" i spokojną głowę.
i albo ja nie umiem patrzeć i faktycznie sie na tym nie znam, albo tu w sklepach nic niema dla mnie - ważny jest stosunek cena/jakość/ilość (wybrane sklepy: www.jessops.co.uk, www.warehouseexpress.com).

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
konopia, jak dla mnie to powinieneś zacząć kombinowanie od zestawu szkieł, który Ci odpowiada. MZ z Pentaxa potrzebowałbyś:
KITa, lub lepiej: 16-45/4
100/2,8 macro lub (w wersji budżetowej) 100/3,5 macro (może być Cosina, Soligor) ewentualnie jakieś pierścienie, makrokonwenter czy coś - ale to z czasem, jak z kwiatków przejdziesz na mrówki ;-)
jasnej pięćdziesiątki : 50/1,4 lub /1,7
stałki 200 - penie M 200/4 ;-) Ewentualnie od razu "długiego" kita lub Sigmę 70-300 (czy jak jej tam), tę "lepszą".
Teraz posprawdzaj ceny i zobacz, ile musisz na to przeznaczyć. Potem się zastanów, z czego możesz zrezygnować "na początek". I ile zostało? Na K10D? Na Samsunga? Na kasetkę? Czy może na supera?
Albo wchodź w Nikony i Pentaxa sobie odpuść.

szela  Dołączył: 02 Lip 2007
jak juz jestesmy przy obiektywach ... :) to jaki jasny zoom do gx-10 w rozsadnej cenie ??
moze jakies + i - posiadanych obiektywow ??

szela, - a do kogo to pytanie i tak naprawde o co sie pytasz?

szela, sigma 18-50mm F2.8 EX DC Macro (72mm) tyle że nie mam pojęcia co jest dla ciebie rozsądna ceną, tańszy jest w każdym bądź razie od pentaxa 16-45mm f4, (prawie o 1/3, wg lokalnych cen) i ma odwzorowanie 1:3,

czy to 1:3 do kwiatków wystarczy?

goldenSo  Dołączył: 01 Cze 2007

goldenSo, czyli wersja ostatnia sigmy kosztuje 1680zl a pentax 16-45 nowy sklepowy kosztuje 1500zl...... wiec? :-P

goldenSo  Dołączył: 01 Cze 2007
poprawiłem troche, chodziło o to że można taniej, a z macro wcale nie tak drożej.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
goldenSo napisał/a:
Takim http://www.pstryk.com.pl/opis.php/3266
Tylko pamietaj, że to nie jest z polskiej dystrybucji. Nic nie ma o 3-letniej gwarancji.

[ Dodano: 2007-07-07, 22:34 ]
W dodatku, to starsza wersja Sigmy. Podobnież taka sobie.

Cytat
?????????? konopia, - nie wiem jakim cudem ta sigma ma byc tansza od tego pentaxa....

moja pomyłka, przyznaję, wybaczcie :oops:

pentax jest droższy o około 50 funtów, od tej sigmy (ceny sklepowe, UK)
nie sprawdzałem Polskich cen, nigdy nic nie kupiłem an allegro.

Jarosław Babraj  Dołączył: 12 Lip 2007
Szanowni Pańswo!

Jeśli potrzebujecie Państwo informacji dotyczących obiektywów Sigma, analogów Pentaxa, czy dziś Samsungów (Pentaxów) serii GX to serdecznie zapraszam do kontaktu na adres info@foto-service.pl Może nie od razu (nawał pracy!) ale z pewnością otrzymacie Państwo odpowiedź na wszyskie pytania dotyczące szkieł Sigmy, czy GX-ów. Zapraszam! Alternatywny adres e-mail to info@kconsult.pl

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
No no, serwis Sigmy i Samsunga sie odezwał :mrgreen: . Jak miło :-)

Pentax/samsung odpadł z planów zakupowych. Ale na forum będę dalej zaglądał, fajnie tu Was.

Na placu boju pozostał E510 i D80 + ....30D - dziś przykleił mi się do rąk, genialnie sie go trzyma, ma odpowiednią wagę i wielkość.

wkt  Dołączył: 03 Lip 2007
D80 ma mój kolega. Bardzo 'ładnie szumi i dobrze się trzyma. Ja bym wolał K10D i jakieś dobre szkło np. DA 16-45.

http://pentaxlife.com/pen...-canon-1d-mark3

szela  Dołączył: 02 Lip 2007
konopia ....

nie wiem jak nikon 80 ale jak dla mnie e-510 to porazka :( zreszta pisalem o tym wczesniej .....

przeciez on nie ma wizjera .... to co tam wsadzili to jakas pomylka ....a niestety lcd to nie to samo (przynajmniej ten w 510tce) ....

.... moj kumpel ma nikona 70s i imusze przyznac, ze robi dobre wrazenie dobry wizjer w reku tez lezy dobrze co do szumow to sie nie wypowiadam ... jak mialbym wybrac miedzytymi co ty to pewnie postawil bym na nikona ....

malyglod  Dołączył: 11 Lip 2007
Moim zdaniem na scenie pozostaliby D80 i 30D. A co wybierzesz, to już raczej kwestia tego, w której szklarni wolałbyś się zaopatrywać. D80 nie szumi jak D70(s), bo jest osadzony na innej matrycy. Za to ergonomia u Nikona to kosmos. Nie było mi dane trzymać 30D, więc nie mam porównania, ale każdy Nikon, którego trzymałem w dłoniach zaskakiwał kulturą użytkowania.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Bawiłem sie ostatnio Canonem 30D bardzo wdzięczny korpus. IMHO mając do wyboru d80 czy 30D (mając oczywiście pienądze na dobre szkła) brałbym Canona ale cenowo to już nie moja liga. Poza tym z mojej perspektywy obie te puszki odpadają ze względu na brak stabilizacji.

Skocz do: