Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
MIQ27 trochę Cię rozumiem bo miałem podobnie.
Używam DSa a K100d nie chciałem bo dla mnie liczy się manualne ostrzenie tu decyduje wizjer.
Biorąc pod uwagę optykę to w mojej opinii Pentax jest dobry właśnie dla starych ramoli przyzwyczajonych do manualnego ostrzenia i używających takich właśnie szkieł po 200-300 PLN a najczęściej stałek.
Jakbym miał używać szkieł USM i wodotrysków puszkowych to Pentaxa bym nie kupił.
Podoba mi się Fuji S3 Pro lub S5 Pro na optykę Nikona.
Zadecydowałaby kwetia rozpiętości tonalnej, która mnie w cyfrakach słabi nieco a Fuji oferuje matrycę nieco lepszą w tym temacie.
Reszta akcesoriów odnośnie błyskania itd w Nikonie też jest lepsza.
Jednymi słowy Pentax obecnie jest albo dla mniej wymagających w kwestii szybkości albo dla tych co nie chcą inwestować dużo w osprzęt.
Może to się zmieni wkrótce ale poóki co jest jak jest.
Co do napisów to wolałbym mieć napis Samsung GX-10 niżPentax K100d. Róznica cenowa nie powala a gdy spojrzysz w wizjer ... zresztą sam sprawdź.

seele  Dołączył: 07 Mar 2007
Panowie fotografa ostatecznie ocenia się ... po zdjęciach, które zrobił - nie po sprzęcie, który na nim wisi.

Kfan twoje stwierdzenie jest trochę dziwne bo ... raz piszesz "dla mnie liczy się manualne ostrzenie", a dalej "Biorąc pod uwagę optykę to w mojej opinii Pentax jest dobry właśnie dla starych ramoli przyzwyczajonych do manualnego ostrzenia i używających takich właśnie szkieł po 200-300 PLN a najczęściej stałek."

Czyli co? jesteś tym "starym ramolem", który ostrzy ręcznie?

"Stary ramol"

muciaq  Dołączył: 01 Wrz 2007
czyli tez jestem starym ramolem choc mam dopiero 18 na karku ^^ :-B :-B

"stary ramol" ;) :-B

Michał K  Dołączył: 22 Lut 2007
nie wiedziałem,że gdy będę miał 16 lat będę ,,starym ramolem" :) Kfan, rozumiem o co Ci chodzi.

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
Kfan napisał/a:
Co do napisów to wolałbym mieć napis Samsung GX-10 niżPentax K100d. Róznica cenowa nie powala a gdy spojrzysz w wizjer ... zresztą sam sprawdź.

Pentax K100D + 18-55 - 1890,-
Samsung Digimax GX-10 + 18-55mm - 2900,-

1000 zł zdecydowanie nie powala. To jedynie o połowę (i jeszcze trochę) więcej... 8-)
Dokładając do kasetki 1000 zł to mam DA 50-200/4-5,6 ED (albo Tamrona 70-300 i jeszcze mi sporo zostanie).

Skocz do: