lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Ta, jasne. W zasadzie obok bagnetu jest suwak do dopalania AF. ;-)

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
To K100D nie ma "dopalacza AF" ?? - ale ..badzi......e ;)
Taki "nieporownywalny" (wg niektorych) z Kasetka- Fuiji 6500 funkcje takowa POSIADA.
Zowie sie ona AF -hi speed i dziala " po linii elektrycznej" -zapewne zwiekszajac napiecie na odpowiednich elementach aparatu.
No ale nie oczekujmy po aparacie " dla amatorow " cudow czyli szybkiego AF.
;)

Blesso

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Blesso napisał/a:
Zowie sie ona AF -hi speed i dziala " po linii elektrycznej" -zapewne zwiekszajac napiecie na odpowiednich elementach aparatu

?!? Mozesz to wytlumaczyc? :-)

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Jako ze producent nie wyjasnil dzialania tej funkcji (?) a w instrukcji zamiescil jedynie info iz wlaczenie "dopalacza AF" powoduje szybsze rozladowanie baterii domniemywam ze funkcja ta realizowana jest poprzez podanie wiekszego napiecia na elementy "napedowe" ktore to w tym momencie maja mozliwosc szybszego reagowania. Cos w stylu - "silniczek na 4,5V pradu stalego ktory zasilimy napieciem 5-6V".Jesli taki element przystosowany jest do zwiekszonego napiecia- zmieniajac je -powodujemy jego szybsza/wolniejsza prace.
Mysle ze w lustrzankach rowniez mozna by to zastosowac- niestety - nalezalo by dograc to jeszcze z producentami obiektywow.

Blesso

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
alkos, proste - ma wbudowany firmowo spowalniacz tylko po to, żeby móc się pochwalić ficzerem "przyśpieszacza", który go wyłącza. Muszę powiedzieć, że sprytne.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Po wciśnięciu AF-hi układ autofokusa zasilany jest prądem trójfazowym, magazynowanym w kondensatorach z tzw. prądów błądzocych. Dziwne Alkos, że o tym nie wiedziałeś.

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
:-> :mrgreen: :lol: :-D
Sprytne, zaiste bardzo sprytne rozwiązanie. Na pewno coś takiego jest też w D40x :lol:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
gebi napisał/a:
Na pewno coś takiego jest też w D40x

Tam jest to włączone podobno na stałe

Polar  Dołączył: 12 Mar 2007
Ta to tylko na Europe i Japonie bo w USA jest bez żadnych ograniczeń jeśli chodzi o prędkość :mrgreen:
Zaraz pojawią się tacy co będą rasować to biedne k100d

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Polar napisał/a:
Ta to tylko na Europe i Japonie bo w USA jest bez żadnych ograniczeń jeśli chodzi o prędkość

W Niemczech też z pewnością. :mrgreen:

lux  Dołączył: 04 Gru 2007
nie wiem akurat dlaczego w tym wątku no ale chciałem się spytać czy Af w k100d jest ten sam co w k10d. Na wszystkich opisach jest że jest to Safox VIII jedynie róznią się ilościa czujników krzyżowych. Pytam się bo miałem okazję porównać AF w k10d z nikonem d40 w Media Markt i jest no fantastyczny. Wogóle nie ma praktycznie żadnej zwłoki pomiedzy wciśnięciem spustu a zrobieniem fotki. Czy on wogóle ma jakieś potwierdzenie ostrości. Np. w porównywanym przeze mnie nikonie d40 widać że potwierdza ostrość ale robi to dosyć szybko a w k10d nic, nawet nie czuć przejścia na miekim spuście migawki tylko ciach fotka. Niestety nie próbowałem continus ale pytanie czy Af spisuje się tu sprawnie.

tomecki  Dołączył: 22 Kwi 2006
lux, czy chcesz przez to powiedzieć że powątpiewasz w kultowość deczterdziestki?
P.S. kadyszka ma inny system AF niż kasetka, jest podobno szybszy w K10D oczywiście.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
tomecki napisał/a:
powątpiewasz w kultowość deczterdziestki?
:mrgreen:

Kadyszka na pewno ma szybszy silniczek, ale czy reszta jest szybsza to nie wiem. ;-)

Safox VIII występował już w analogowym Iście. Tak, jak i w cyfrowym Ist D i DSie. To raczej oznacza ilość pół AF niż szybkość samego układu.

Michu napisał/a:
To raczej oznacza ilość pół AF niż szybkość samego układu.

Raczej generacje calego systemu AF.

No ale co rozumiesz przez słowo generacja, Panie Ładny?
Od Ista do Kadyszki każdy model ma 11 pól, w tym 9 krzyżowych. A jednak różnica w pracy pomiędzy istami a serią K jest zauważalna, by nie rzec drastyczna (Pewnie K20 też bęzie miał taki układ - i bardzo dobrze, bowiem rozlokowanie pól jest świetne. Fakt, że przydałby się chociażby środkowy czulszy (i mniejszy) i np. podwójnie krzyżowy). Każdy szanujący się producent - przy skoku szybkości AF w serii K - trąbiłby o tym, bowiem jest to niewątpliwie wyczuwalne i marketingowo wygląda pięknie. I nikt nie miałby za złe, gdyby nazwał to Safox X. A jednak pozostała nazwa SVIII.
Myślę, że jest to tak samo logiczne, jak cały ten system.

lux  Dołączył: 04 Gru 2007
porównywałem z nikonem bo podobno tu AF rządzi a d40 szczególnie dzięki zewnętrznemu napędowi. Oczywiście może ta przewaga objawia się w gorszym oświetleniu bo niezauważyłem żeby w oświetleniu MM d40 korzystał z lampki AF. I tu dochodzę do kitowych obiektywów które pewnie tam były założone. W k10d mało że migawka nie stawia żadnych oporów to również obrót obiektywu i ma się wrażenie że obrót do ogniskowej 55mm jest krótszy szybciej się dochodzi niż w kitowym obiekcie d40.
Ogólnie oba zrobiły na mnie wrażenie ale szczególnie miło zaskoczył mnie k10d wcześniej miałem przez chwilę z lustrzanek cyfrowych tylko w ręku canona 20d i jego praca AF jest podobna. Natomiast w słabym oświetleniu canon 20d już tak sobie tu nie radził. Więc pewnie może ta lamka Af może mieć tu zastosowanie

Lux - pewnie AF ustawiony był w K10 na MF.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Ta, a 20D miał założony dekielek.

Michu napisał/a:
Każdy szanujący się producent - przy skoku szybkości AF w serii K - trąbiłby o tym, bowiem jest to niewątpliwie wyczuwalne i marketingowo wygląda pięknie.

Hmmmm... widocznie znowu masz racje :-/

:mrgreen:

Skocz do: