skalin  Dołączył: 29 Wrz 2010
Zrobione - powędrowało po osi 2 pkt w lewo, oba w tym samym miejscu i ma być dobrze? pójdę dziś, albo jutro w ekstremalnie żółte warunki i sprawdzę. ale nie byłą to tylko korekcja wyświetlacza? Założyłem też jaśniejszy obiektyw (17-70/2,8-4,5), i dopiero zaczynam nim robić więc nie mam odniesienia...
Co do "kolegowania się z obcymi - z obcych jedynie słuszne szkiełka z CCCP od zenitów więc raczej nie tą drogą.
Palca Filipinki nie znam.
A co to za metoda "poprzez przycisk MENU i kilku kombinacji klawiszy funkcyjnych" czy jeszcze coś można powojować z tą puszką?
Gdzie szukać i jakich haseł. Z analogami nie było tej zabawy a hybryda pasowała mi bardzo więc nie grzebałem głębiej.
Najwyraźniej się komuś należy :) :-B

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
skalin napisał/a:
Zrobione - powędrowało po osi 2 pkt w lewo, oba w tym samym miejscu i ma być dobrze?

Mnie pytasz czy ma być dobrze? Przecież to ty ustawiałeś neutralną szarość ;-)
skalin napisał/a:
pójdę dziś, albo jutro w ekstremalnie żółte warunki

skalin,a co ty z tym żółtym :?: Fotografuj w normalnych warunkach i sprawdzaj zafarb jeżeli jeszcze coś nie tak będzie to skoryguj.
skalin napisał/a:
Co do "kolegowania się z obcymi - z obcych jedynie słuszne szkiełka z CCCP od zenitów więc raczej nie tą drogą.

I tak trzymaj dalej :-B
Cytat
Palca Filipinki nie znam.

I całe szczęście :mrgreen: Po krótce wyjaśnię ci o co chodzi : zdarzają się wypadki że podczas produkcji Pentaxów na Filipinach maszyna obcina paluszek filipińskiej dziewczynce,a że zapotrzebowanie na puszki ze stajni P jest duże to nie zawsze kontrola jakości w pośpiechu zdąży powyciągać wszystkie paluszki. Potem na naszym forum powstają wątki o tym że ludziskom w środku coś lata-to właśnie jest palec Filipinki. Mogę cię uspokoić że do Samsungów (mimo tego że składane sa w tym samym miejscu) paluszki trafiają rzadziej :lol: Być może produkują je z większą dokładnością i wolniej ;-)
skalin napisał/a:
A co to za metoda "poprzez przycisk MENU i kilku kombinacji klawiszy funkcyjnych" czy jeszcze coś można powojować z tą puszką?

Zapewniam cię że Gix jest z tej półki że jeszcze przez długie lata to ty będziesz ograniczeniem dla niego a nie odwrotnie :lol:
skalin napisał/a:
Gdzie szukać i jakich haseł.

Jeżeli instrukcja(którą polecam ci przeczytać kilkakrotnie i zakreślaczem pozaznaczać istotniejsze kwestie) nie da ci odpowiedzi na wszelkie wątpliwości zawsze masz przyjazne środowisku forum pentaksowe ;-)
skalin napisał/a:
Najwyraźniej się komuś należy :) :-B

Jeżeli jest taka możliwość to proszę o zamianę na Co..... Co...ę ;-) Adres do wysyłki podam ci na PW :lol:

Dzieki za rady i opowieści. U mnie nic nie lata więc nie mam wkładki w aparacie. Co do ograniczeń już analog nauczył mnie pokory, więc nie ma czego się bać. co do zamiany - da się załatwić....
Jeśli chodzi o żółtaczkę to robie sporo zdjęć w kościołach a tam sporo złota więc na zdjęcia mają swoistą kolorystykę. robiłem komunię i np sporo zabawy miałem żeby sukienki były białe, a wziąwszy panasona fz50 pstryk i wsio ok. :(. ale może małpy mnie rozleniwiły....

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
skalin napisał/a:
robiłem komunię i np sporo zabawy miałem żeby sukienki były białe
Trzeba było zdefiniować WB dla światła padającego na matrycę albo robić RAW-y. :-)

Tak też zrobiłem - tylko męczy mnie to że gdzie małpa (no dobra żeby się nie obraził bo przydaje się jeszcze - hybryda) FZ50 radzi sobie na auto AWB tam Samem muszę cudować. Ale to pewnie rozleniwienie pomałpowe...
Tylko co jeszcze bardziej drażni koledzy z C i S mają tak jak ja w panasonie....

skalin napisał/a:
Tylko co jeszcze bardziej drażni koledzy z C i S mają tak jak ja w panasonie....

Zapewniam cię że ja mam tak również,więc skoro ty masz inaczej świadczy o tym że masz niepoprawnie wysterowany AWB.
skalin napisał/a:

Może po prostu nie były wyprane w VIZIR-ze.
skalin napisał/a:
tylko męczy mnie to że gdzie małpa (no dobra żeby się nie obraził bo przydaje się jeszcze - hybryda) FZ50 radzi sobie na auto AWB tam Samem muszę cudować.

Wróć do małpy-będziesz miał łatwiej i bez cudowania.

Mathis  Dołączył: 26 Mar 2008
andybond napisał/a:
skalin napisał/a:

Zapewniam cię że ja mam tak również,więc skoro ty masz inaczej świadczy o tym że masz niepoprawnie wysterowany AWB.
skalin napisał/a:

Może po prostu nie były wyprane w VIZIR-ze.
skalin napisał/a:
tylko męczy mnie to że gdzie małpa (no dobra żeby się nie obraził bo przydaje się jeszcze - hybryda) FZ50 radzi sobie na auto AWB tam Samem muszę cudować.

Wróć do małpy-będziesz miał łatwiej i bez cudowania.

Może zamiast odwodzenia kolegi od lustrzanki byś mu pomógł? Może koledze WB wcale tak nie przeszkadza przy innych udogodnieniach jakie niesie za sobą używanie lustrzanki?

Dlaczego ma wracać do hybrydy która na pewno bardziej ogranicza fotografa niż GX20 który jest bardzo dobrą lustrzanką?

skalin
- czy jak zrobiłeś RAWy i wywoływałeś to zmiana balansu daje odpowiednie rezultaty? Bo może coś jeszcze jest nie tak, a nie tylko sam WB.

Mathis napisał/a:
Może zamiast odwodzenia kolegi od lustrzanki byś mu pomógł?

Przecież napisałem co mu proponuję zrobić aby osiągnąć poprawne rezultaty
andybond napisał/a:
A próbowałeś kalibrować na Grey Card? Primo po pierwsze w świetle naturalnym ustaw sobie kolorystykę wyświetlacza. Primo po drugie w jakimkolwiek programie graficznym suwaki składowych barw ustaw sobie na 123, wypełnij tym kolorem ekran a następnie cyknij zdjęcie. Po ocenie oczywiście w odpowiednio skalibrowanym monitorze dokonaj stosownej korekty.Ja mam to szczęście,że tak barwa wyświetlacza jak i WB mają idealne ustawienia gdy zielony punkcik na skali odcieni leży centralnie.

Mathis napisał/a:
Dlaczego ma wracać do hybrydy która na pewno bardziej ogranicza fotografa niż GX20 który jest bardzo dobrą lustrzanką?

Na temat Gixa mogę mówić jedynie w superlatywach ale
skalin napisał/a:

Panowie spokojnie panason to wspomaganie - co do lustra - nawyki z analoga robią swoje tam nie było tyle do pogrzebania. Ustawiłem szarość zgodnie z przepisem pomogło ale nie do końca - biały nie jest i tak biały - z lampą jest biały bez niej żółtawy - mniej ale żółtawy a może to mniej od tego że dziś było lepsze światło - słoneczko....
obadam w trakcie tygodnia jak będzie mniej słonecznie.
Na rawach da się podciągnąć ale dopiero od niedawna się z nimi przeprosiłem. Karta się strasznie kurczy :).

skalin, przy słonecznym dniu powinno być lekko w niebieski ;-) Skoro jednak jeszcze masz za żółto to przesuń kursor na prawo. Kombinuj,ja zanim się "dorobiłem" poprawnego AWB też musiałem trochę pokombinować ;-)

znaczy że po tej korekcji nie musi być od razu ok? Ja robię tak strzał na białe - próbka bieli i na tym temacie robię - wtedy jest ok. Ale jak wychodzę z pomieszczenia i dostaję światła dziennego to sami wiecie co wychodzi - nie zawsze zdążę się zabawić z balansem - dla tego chciałbym żeby robił poprawnie na AWB. Albo 2 ustawienia jedno dedykowane do wnętrza a drugie na resztę - tak mam -profil uż.

antek  Dołączył: 23 Wrz 2007
A nie prościej ustawić AWB i robić w RAW-ach i odzwyczaić się oceny zdjęcia na wyświetlaczu pod względem kolorów. Poprawisz sobie w komputerze co trzeba. Ja tak robię i mam problem z głowy.
Każdorazowe kalibrowanie WB jest strasznie uciążliwe zwłaszcza jak światło się zmienia, próbowałem tak robić ale zdarzało się, że zapomniałem poprzestawiać i kicha.

Qasz  Dołączył: 25 Maj 2010
pikolo napisał/a:
Odpowiedzią może być informacja podana przez serwisy 1001noisycameras oraz amateurphotographer , które poinformowały o pracach nad pełną klatką ( http://www.amateurphotogr...ews_227234.html , http://1001noisycameras.b...frame-cmos.html ) . Być może producent koncentruje cały swój potencjał na tym celu . Interesujący jest fragment w informacji podanej na stronie amateurphotographer.co.uk , cytuję : " 'professional' standard digital SLR." . Czyżby rzeczywiście FF będzie dostępne dla mas ? .
PS. - Po sony raczej tego nie będzie można się spodziewać .

No musze przyznać że niezmiernie mnie zaciekawił ten temat, bo po ostatnich przejściach z czułością K10 zastanowiłem sie czy nie przejść na Canona (zamiast rozszerzania na k20). A tu proszę, chyba jest na co czekać, no jeśli Samsung wypuści swoje FF to i Pentax za nim skoczy ze swoją "K30" 8-) .
Naprawde pocieszyła mnie ta informacja, a słoiki zostaną mi w kieszeni.

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
Qasz,
kiedy był napisany post który zacytowałeś ? 8-)

gregorisan  Dołączył: 10 Kwi 2009
joker333, to się nazywa zaklinanie rzeczywistości ;-)

gregorisan napisał/a:
to się nazywa zaklinanie rzeczywistości ;-)

Raczej zaklinowanie :lol:

MMM  Dołączył: 19 Cze 2009
skalin,

nie masz czasem włączonego fine tune lub namieszałeś coś w picture wizard?

MMM - Trafiłeś na 100% - jasny obiektyw + reset kadłubka i chyba jest OK - sprawdzone na 3-4 zdjęciach po sprawdzeniu w akcji dam znaka. Samsung jako ciekawostka zoologiczna wędrowała przez ręce moich kumpli, każdy chciał pomacać takie cacko więc i może coś dłubnęli w ustawieniach. Ja fine tuna świadomie nie ruszałem. znaczy tak ale zaraz go wywaliłem.....
To tyle dziękuję za pomoc.
Miło wiedzieć gdzie gnać z problemami ze sprzętem :).

skalin napisał/a:
Miło wiedzieć gdzie gnać z problemami ze sprzętem :).

Jak na moje oko to nie było żadnego problemu ze sprzętem a jedynie z operatorami tego sprzętu :lol:
Ale jak to mówią-najważniejsze że wszystko wróciło do normy. Cieszę się że powalczyłeś zamiast zmienić Sama na Nikona a potem pisac jaki to system na P jest Be :-B
skalin,twoja radość jest moją radością :-B

Myślę że w tym systemie zagoszczę na dłużej choć widzę że z k-mountem coraz gorzej z tanimi obiektywami - może to mi rosną wymagania....
teraz przeszedłem z kita na 2,8-4,5 /17-70 ale to jeszcze nie to. dobry słoiczek to cena prawie równa/wyższa z puszką a po takich inwestycjach chyba nie ucieka się zbyt szybko z systemu :).

Skocz do: