Czytam wszystko z uwagą. Może się przydaćbbartlomiej napisał/a:Od niedawna pamiętam, żeby mocno stuknąć przy odstawianiu
*ist DS | K20D | K-5II | 17 | ME-Super | G9X
Mam Pentaksa i nie zamierzam przepraszać
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
bakulik napisał/a:No i kręć w obie na strony...
Płukanie proponuję metodą Ilforda, oszczędza wodę i czas.
K5II i Mz5n+ szkieł torba :)
Zorkij4k+Jupiter 8
K-1, SMC FA*24/2, SMC FA*300/4.5, T 28-75/2.8: 645N+FA 45-85/4.5+ A 35/3.5, seria tradycyjnych korpusów bagnetu "K" i nawet jakieś Nikony oraz osprzęt do wszystkiego i niczego.
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
bbartlomiej napisał/a:mi się zawsze wydawało, że te strzałki na koreksie mówią jak go otworzyć i zamknąć
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - malutki dron
CytatAfter pouring in the first solution, immediately insert the agitator and twist sharply back and forth three or four times, then lightly tap the bottom of the tank on the bench to dislodge any air bubbles which might form on the surface of the film. Now push the cap on and make sure that it fits all the way round.
At the end of the first minute and of each subsequent minute, invert the tank, at once returning it to the upright position, and tap the tank on the bench as before.
This level of agitation is correct for the majority of films and developers. Some developer instructions, particularly colour developers, may specify a different amount of agitation. If so, follow those instructions but otherwise adhere to these recommendations. Consistency is important for repeatable good results.
bbartlomiej napisał/a:bakulik, mi się zawsze wydawało, że te strzałki na koreksie mówią jak go otworzyć i zamknąć, a nie jak mieszać
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
Brawo bakulik. Zmiażdżyłeś mnie logikąbakulik napisał/a:Zresztą koreks zamyka się po ciemku, strzałek nie widać.
Mogę odbić, że jak kręcić szpulą w jednej osi, to tym bardziej każdy wie i chyba nie potrzebujesz do tego strzałek?bakulik napisał/a:Jak otworzyć i zamknąć to chyba każdy wie, poza tym nie napisali, który kierunek to open, a który close, więc same strzałki to niepełna informacja. Zresztą koreks zamyka się po ciemku, strzałek nie widać.![]()
W Patersonie są kulki blokujące (w Kaiserze też). Trzeba naprawdę mocno ciągnąć, żeby wysunąć nawinięty film "do tyłu" tak jak wszedł. Lepiej rozłożyć szpulę.bakulik napisał/a:Czyli po wlaniu wywoływacza kręcimy (nawet dodali – ostro, czyli nie mają obaw o wysunięcie się filmu) raz w jedną, raz w druga stronę.
Ryszard napisał/a:zakup ławki
bbartlomiej napisał/a:Mogę odbić, że jak kręcić szpulą w jednej osi, to tym bardziej każdy wie i chyba nie potrzebujesz do tego strzałek?
bbartlomiej napisał/a:Co do instrukcji Patersona - git, ale po co mam jeszcze pilnować trzpienia i kręcić szpulą, jak mogę go po prostu zamknąć i przewrócić 5x?
bbartlomiej napisał/a:W Patersonie są kulki blokujące (w Kaiserze też).
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - malutki dron