Jacek_Z napisał/a:
Większość wychodzących z Pentaxa robi to z powodu zastoju w systemie. Obawiam się że masz zamiar zamienić siekierkę na kijek. W Olympusie też zastój i frustracja, nowości jak na lekarstwo a jak są to odgrzewane kotlety. Poczytaj Olympusclub, choć ruch n tym forum podobny jak tutaj.
Jacek_Z napisał/a:Jedyny mały system świetny i z dobrymi perspektywami to Fujifilm. Popatrz w te stronę.
Pozdrawiam,
Paweł
Brak Pentaxa w Pentaxie
Paffcio napisał/a:Jacek_Z napisał/a:
Większość wychodzących z Pentaxa robi to z powodu zastoju w systemie. Obawiam się że masz zamiar zamienić siekierkę na kijek. W Olympusie też zastój i frustracja, nowości jak na lekarstwo a jak są to odgrzewane kotlety. Poczytaj Olympusclub, choć ruch n tym forum podobny jak tutaj.
większość przeniosła się na FB...
no i m43 wcale nie trzeba kupować nowego, na rynku jest trochę fajnych używek
Jacek_Z napisał/a:Jedyny mały system świetny i z dobrymi perspektywami to Fujifilm. Popatrz w te stronę.
Poczytaj sobie o narzekaniach na AF.
Pentax ME i P30, Nikon Z7 II, Canon, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex i to nie wszystko ...
Pozdrawiam,
Paweł
Brak Pentaxa w Pentaxie
K20D | 17 | ME-Super
Mam Pentaksa i nie zamierzam przepraszać
Ryszard napisał/a:System, system, system... po co mi system w ogóle? K-1 plus Trzech Amigos - brałbym! Lub na bogato: K-1 z kompletem DFA 21/50/85 - miodzio! Realistycznie i budżetowo: K-1, dwa zoomy i tania "50" - spoko! Z każdym z powyższych zestawów mógłbym się, jako fotoamator, rozwijać aż do uśmiechniętej śmierci.
Pentax ME i P30, Nikon Z7 II, Canon, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex i to nie wszystko ...
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
K20D | 17 | ME-Super
Ryszard napisał/a:A niektórych plecki bolą...
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
jersey napisał/a:Bolą, bolą. Bo wicie, rozumicie. K-3/3 + 150-450 to 3,2 kg :D OM-1/2 + 100-400 to połowa tego (~1600). 100-400 waży tle, co 60-250, a odpowiednik 60-250 (40-150 f/4) jest połowę lżejszy niż 16-50 PLM.
Jak ktoś lata po lotnisku przez cały lipcowy/sierpniowy dzionek to jednak waga i rozmiar robią różnicę. Bo w codziennej fotografii to i tak albo film, albo smartfon. Pentaxa "spontanicznie na spacer" to już chyba z rok nie brałem.
K-751P, A7-23R, dodatki i dyletanckie pstryki
jersey napisał/a:Bolą, bolą. Bo wicie, rozumicie. K-3/3 + 150-450 to 3,2 kg :D OM-1/2 + 100-400 to połowa tego (~1600). 100-400 waży tle, co 60-250, a odpowiednik 60-250 (40-150 f/4) jest połowę lżejszy niż 16-50 PLM.
Jak ktoś lata po lotnisku przez cały lipcowy/sierpniowy dzionek to jednak waga i rozmiar robią różnicę. Bo w codziennej fotografii to i tak albo film, albo smartfon. Pentaxa "spontanicznie na spacer" to już chyba z rok nie brałem.
Michu napisał/a:
Moim zdaniem, aby nowe lustro odniosło sukces, powinno wyglądać jak ME Super. .
W części się zgadzam - styl ważniejszy od topowych osiągów. Ale nie ME-Super, wolałbym nie (choć bardzo go lubię). Znakomite retro, moim zdaniem, to KP, kompakty i10 oraz MX-1, no i 17. Widać nawiązania, ale nie proste kopiowanie.Michu napisał/a:Moim zdaniem, aby nowe lustro odniosło sukces, powinno wyglądać jak ME Super.
Ludzi kupują oczami, a sentyment zawsze gdzieś tam się tli. I nawet, jeśli taki aparat odstawałby pod względem AF, fpsów, czy czasie pracy na aku, to jednak ludzie by kupili.
K20D | 17 | ME-Super
CytatMówił, że nie ma problemu z noszeniem tego przez kilka dni pokazów.
K20D | 17 | ME-Super
Ryszard napisał/a:Spoko Michu, wiadomo o co chodzi. Ja też nie pisałem przeciwko ME-Super konkretnie - raczej w kontrze do dosłownego kopiowania formy aparatów sprzed 50 lat. Nikon i Fujifilm tak zrobili, dali trójkątny daszek nad wizjerem, pokrętło do czasów i ISO i się cieszą - no nie! To dość ładnie wygląda, ale słabo pasuje do sterowania cyfrowym aparatem. Wolę kółka nastaw i "green button" - świetnie współgrające z trybami Hyper-M, Hyper-P, Auto-ISO, ustawianiem ekspozycji co 1/3 EV. Lepiej, żeby Pentax nie był tego pozbawiony w imię odtworzenia 1:1 cyfrowej kopii MX'a, LX'a czy Spotmatic'a.
O ile w ogóle coś takiego powstanie...![]()
K-751P, A7-23R, dodatki i dyletanckie pstryki
Flickr
K*3, FA*5, DFA*2, DA*3