Fenol  Dołączył: 31 Sie 2010
Niekumaty Burak, obawiam się, że do ptaków, to ten obiektyw będzie przede wszystkim za krótki :-)

fanmario  Dołączył: 22 Paź 2007
Fenol napisał/a:
Niekumaty Burak, obawiam się, że do ptaków, to ten obiektyw będzie przede wszystkim za krótki :-)

90 mm do kurnika się nadaje :-D
trumil wkleił fotki z manualnego 90/2,8.
Świetne szkło.

modrzew  Dołączył: 07 Gru 2008
Szkło makro do ptaków...
Pewnie nawet sporo osób fotografuje nim różne rozbrykane i latające obiekty, tyle że są to owady ;-)

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
trumil napisał/a:
To jest Tamron 1:2.8/90 Adaptall2 manualny

a był taki ? Bo ja znam tylko 2,5/90. Szkło rzeczywiście rewelacyjne, chociaż mój, jest w tej chwili w SPA u kol. grzechotnika.

powalos, 90/2,8 taki

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Ooo! Nie znałem. Nie ma go nawet na stronie adaptall-2.com. Dzięki. Pzdr.

majtek  Dołączył: 16 Cze 2011
Wiem, że ptaki foci się innymi. Chodzi mi o okazjonalne strzelanie do ptaków, których sporo kręci się w okolicy i jak się ma do tego ponoć powolny AF.

AChmiel  Dołączył: 14 Lis 2009
Niekumaty Burak już Ci koledzy wyjaśnili, do ptaków latających lub szybko skaczących to jednak z szybszym AF. Chyba, że z zamaskowanej zasadzki, to bez AF można ładne fotki robić. Zacytuje klasyka - kiedyś AF nie było a jakie piękne foty się robiło (pamiętam bo sam tak musiałem)..

Dziękuję. Po cichu, spodziewałem się takiej odpowiedzi.
Jestem na etapie myślenia nad obiektywem lepszym od kitowego i w miarę uniwersalnym.

Do ptaszków w Pentax można użyć DA 55-300 od biedy.
Nawet 500mm, które na APSC daje 750 bywa że i tak to mało.
Co innego fotografować strusia w zoo a co innego skowronka na wolności.

Narado  Dołączył: 17 Lis 2011
300 mm + cierpliwość

Widać, że na kiju wypchany i malowany ptak :-P .

Narado  Dołączył: 17 Lis 2011
He he .epoletnik to popularny ptaszek u mnie. Wielkość mniej więcej 1/2 gołębia . Gniazda buduje w trzcinie wodnej i jest potwornie krzykliwy w okresie godowym. Słychać go z odległości 500 m. Mam jeszcze kilka fotek dokładnie tego ptaszka przed odlotem ;-)

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
modrzew napisał/a:
Szkło makro do ptaków...
Pewnie nawet sporo osób fotografuje nim różne rozbrykane i latające obiekty, tyle że są to owady ;-)

Oj tam od razu tylko do makro. To są całkiem jasne, bardzo ostre i kompaktowe teleobiektywy. Sam tak używam DFA100/2,8 tylko z nim jest o tyle łatwiej, że ma QSF, więc można szybciej go poprawić jeśli nie trafi i chce uciec w makro rejony ;-)

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007

Już mam go. Piękny i z napisem Made in Japan.
Jeszcze go nie podpiąłem.
W sobotę i niedzielę, gdy będzie ładna pogoda pierwsze strzały, może pochwalę się kilkoma zdjęciami.

Niekumaty Burak, fotograf lubi niepogodę :)

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Mnie najbardziej wnerwia przełączanie AF/MF w tym szkle.
Początkowo sam nie wiedziałem jaki tryb mam włączony...
Limiter ostrości też był zastanawiającym rozwiązaniem bo żadne wcześniej posiadane szkło nie miało takich przełączników... ;-)

papcio  Dołączył: 20 Kwi 2006
Markus napisał/a:
Limiter ostrości też był zastanawiającym rozwiązaniem bo żadne wcześniej posiadane szkło nie miało takich przełączników...

Akurat dla mnie to dobre rozwiązanie, AF jest wolny, a blokada zmniejszając zakres AF po prostu go przyśpiesza.
Bardzo dobre szkło, tyle że wolne.

W sobotę i niedzielę testowałem obiektyw. Trochę brakuje mi pierścienia zmiany ogniskowej, ale to kwestia przyzwyczajenia. Ogólne wrażenie bardzo pozytywne. Kitowy odpoczywa.

Skocz do: