specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
256mb napisał/a:
Pobieżnie sprawdzałem sigme 17-70. Nowa wersja z silniczkiem jest znacznie większa od tej bez. Test na AF wypadł chyba nieźle. Focus na środek karteczki 0,19. F/2.8, 17mm, ISO 1600. Winietowanie na 17 jest do przyjęcia.

Obrazek

edit: af był na trzeci telefon od lewej czyli prawdopodobnie wielki BF.

Nie wydaje mi się...A przynajmniej nie wielki.. ;-)

mazi  Dołączył: 12 Lut 2008
256mb napisał/a:
Nowa wersja z silniczkiem jest znacznie większa od tej bez.

do P juz jest dostepna z silnikiem?
az zaraz poguglam.
wiele zainteresowań... wiecznie zbyt mało czasu...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

agresywnej moderacji mówię stanowcze NIE !

Asahi
[Usunięty]
256mb napisał/a:
Nowa wersja z silniczkiem jest znacznie większa od tej bez.
z jakim silniczkiem? :shock:

256mb  Dołączył: 26 Maj 2008
Mieli tylko wersje do N i C z silniczkiem i bez dlatego do P nie mogłem założyć. Gabarytami tak się różnią że myślałem że to pomyłka. Będę jeszcze ją testował dokładniej i jeśli nie ma BF to wezmę.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
vertiico - jak już napisałem - nawet z manualnymi można mieć BF lub FF, gdy się ostrzy na potwierdzenie z body. A sporo osób jednak tak robi, zwłaszcza gdy mają zwykłą matówkę.

A nawet ostrząc ręcznie na dobrej do tego matówce można mieć pomyłki - gdy matówka jest przesunięta, w innej odległości od obiektywu niż film/matryca. Tak czy siak, nie możesz powiedzieć, że nie znajdzie się body, z którym będzie jakiś problem tego typu. 8-)

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
no dobrze :)

[ Dodano: 2008-07-21, 20:01 ]
256mb napisał/a:

af na ucho, 70mm, f/4.5

f=4,5? tak to sobie testuj :)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
vertiico napisał/a:
f=4,5? tak to sobie testuj

Tym obiektywem inaczej się nie da :-P

Asahi
[Usunięty]
plwk napisał/a:
Tym obiektywem inaczej się nie da
musi byc na ucho? :mrgreen:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
vertiico napisał/a:
f=4,5?

Teraz precyzyjniej :mrgreen:

plwk tylko nieśmiało chciał powiedzieć że znane mu są minimalne wartosci przysłon w całym zakresie ogniskowych w tym obiektywie... :-B To chyba pogoda tak zmula czasem ;-) Pozdrawiam :-B

[ Dodano: 2008-07-21, 22:08 ]
Poza tym jak się ,,ostrzy na oko" ;-) , to moze i mozna ,,na ucho" ? :?: :mrgreen:

Na ucho ta sigma jest prawie niesłyszalna. f/4 na końcu nie jest tragedią jak za taką cenę.

plwk napisał/a:
Tym obiektywem inaczej się nie da

myślałem że to 2.8 ;-)

Asahi
[Usunięty]
256mb napisał/a:
f/4 na końcu nie jest tragedią jak za taką cenę
f 4,5
specmisiek napisał/a:
plwk tylko nieśmiało chciał powiedzieć że znane mu są minimalne wartosci przysłon w całym zakresie ogniskowych w tym obiektywie...
zrozumialem plwk, bardzo dobrze od samego poczatku ;-)
Natomiast mialem lekkie klopoty ze zrozumieniem
256mb napisał/a:
Mieli tylko wersje do N i C z silniczkiem i bez dlatego do P nie mogłem założyć. Gabarytami tak się różnią że myślałem że to pomyłka. Będę jeszcze ją testował dokładniej i jeśli nie ma BF to wezmę.
Jakos nie moglem zrozumiec co, i do czego chce kolega zalozyc ;-)

Asahi napisał/a:
Natomiast mialem lekkie klopoty ze zrozumieniem
256mb napisał/a:
Jakos nie moglem zrozumiec co, i do czego chce kolega zalozyc ;-)

Nie przejmuj się ..,,Nauka radziecka" znała różne przypadki ;-) :-B

[ Dodano: 2008-07-22, 22:55 ]
Jeśli teraz ktoś będzie polemizował bez ,,siły argumentu" ze mną to niech lepiej któryś z moderatorów zastosuje ,,argument siły " i zamknie ten post...
Ja jako WETERAN WALKI O TAMRONA oświadczam że właśnie dzisiaj odesłałem 10-tą (tak, tak-dziesiątą!!) Sztukę tego obiektywu.. I błagam każdego kto spróbuje ,,wmawiać mi żebym sprawdził kalibrację matrycy.." O odpuszczenie ,,grzechów swoich" :mrgreen:
Z moją matrycą jest wszystko OK-podobnie jak z matrycą kolegi który posiada K10D...
Jestem tak zdeterminowany że postanowiłem walczyć do 13-razy (nie do 3 a do 13!!).
Mam więc na oku jeszcze 3 sklepy... Jeśli nie wypali... To zrozumiem wreszcie dlaczego Tamron tak długo nie wypuszczał 17-50 do Pentaxa.... :-/ Poza tym to uważajcie Koledzy na serię : 006XXX (za X-wstaw dowolną cyfrę :mrgreen: ) Najlepszy z tej serii potrzebował korekcji (-4)
Pozdrawiam wszystkich entuzjastów Tamrona!!! :cry: ;(

[ Dodano: 2008-07-22, 23:18 ]
I jeszcze jedno!! Jak sobie pomyślę ilu mało doświadczonych kupuje tego Tamrona ,,mysŚąc że ,,tak ma być" bo przecież ,,przymknięty do F 5,6 daje całkiem dobry obraz..." To ,,KREW MNIE ZALEWA!!!" :oops:

Testowałem dzisiaj dokładniej sigmę i mam wrażenie, że ostrzy dobrze mimo to 4 fotki z 10 są nieostre. Wygląda na to, że nietrafia z af. Szkoda, że są takie problemy.

specmisiek napisał/a:
Poza tym to uważajcie Koledzy na serię : 006XXX (za X-wstaw dowolną cyfrę :mrgreen: ) Najlepszy z tej serii potrzebował korekcji (-4)
Pozdrawiam wszystkich entuzjastów Tamrona!!! :cry: ;(

mój ma nr 007xxx może takie poszukaj?

Michał  Dołączył: 24 Wrz 2006
specmisiek: skoro Ty masz takie szopki z tamronem to już widze jak K20 przyjdzie z 16-50 i 50-135 pentaxa do mnie...już widzę te FF i BF.. :|
a tak w ogóle to podziwiam za wytrwałość...powodzenia przy następnej sztuce...:)

seweryn1  Dołączył: 11 Lip 2007
mój Tamron ma numer 84 :mrgreen: I nie narzekam. Jest ostry na 2.8 i 50mm, jasne czasem zdarza mu, albo mi, się nie trafić, ale sporadycznie. Powodzenia specmisiek.

seweryn1 napisał/a:
mój Tamron ma numer 84 :mrgreen: I nie narzekam. Jest ostry na 2.8 i 50mm, jasne czasem zdarza mu, albo mi, się nie trafić, ale sporadycznie. Powodzenia specmisiek.

Uff!! Dostałem dzisiaj obiektyw o numerze 005XXX.. Wreszcie nie widzę front focusa.. :-D Jeszcze jutro go sprawdzę dokładnie, ale wydaje mi się że juz jest jak ma być..pomyślcie sami! Na 10 obiektywów o numerach 006XXX wszystkie miały duży front focus,w tym jeden miał trochę mniejszy(ale tez spory) a jeden miał totalnie ,,mydlany obraz" i nawet nie było sensu używać tablicy testowej.. Pewnie akurat gość od kalibracji tej serii (006XXX) był na urlopie, albo chorobowym... :evilsmile: Pozdrawiam wszystkich!! :-B :-B :-B Uważajcie na serię 006XXX!!! :mrgreen: :-B

[ Dodano: 2008-07-24, 22:32 ]
W sumie to ,,tylko" :evilsmile: 1000 obiektywów...Ja wprawdzie miałem do czynienia tylko z 10 więc trudno mi uwierzyć że coś nie tak jest z całą serią... Ale...Nie były to kolejne numery.. :evilsmile:

mirqus  Dołączył: 20 Sie 2007
;-)

I Sigma 17-70 nabyta...
Z, również, Sigmą 70-300 tworzą dobrze dobraną parę kundelków.

A propo..
Co to jest FF/BF ?!

Skocz do: