Pietrobas  Dołączył: 09 Sie 2008
emigrant, ok, ale jaka cena ? Przykład, czy coś takiego można kupić.

Czyli w najgorszym przypadku i 1 piętrze 2 urządzenia, może jedno.

A nie można by dać router na parterze, który by przechwycił sygnał i podał do piwnicy, no i zapewnił też wifi na parterze ? Jeśli mówie coś smiesznego, prosze sie nie śmiać :P

Throwend  Dołączył: 26 Kwi 2007
Ok, mała zmiana... Zanim wcisnę jakieś głupoty (już to zrobiłem ;-) )

emigrant, jaki masz router? Bo tu nie jest tak prosto jak mi sie wydawało (a właściwie tak tanio, bo prosto dalej jest ;-) ). Ale za to twoje urządzonko może byc pomocne...

Jeżeli router ma dwie (lub więcej) anteny to tylko dla powiększenia zasięgu. Router ani bridge nie będzie łączy dwóch sieci bezprzewodowych. Tak więc dwa urządzenia będą raczej niezbędne.

Aczkolwiek... Znalazłem takie coś:
http://www.wififorum.pl/ftopic4406.html

I możliwe, ze wystarczy tylko ten router. Tylko nie wiem jak to wygląda naprawdę...

Tak, czy inaczej w przypadku koniguracji dwuurządzeniowej potrzebny byłby router z funkcją AP-client / bridge i dodatkowy AP do 'rozprowadzenia WiFi w domu.

W przypadku jednego urządzenia wystarczyłby chyba router z funkcją WDS lub Repeater...

Jak to w końvu jest? Piwnica - parter - strych? czy tez jest jeszcze piętro? Wiesz, zawsze możesz sróbować z jednym urządzeniem najpierw i tyko przygotować się na dodatkowy zakup jeśli nie będzie działało jak trzeba

forestowy
[Usunięty]
Throwend, nie obraź się, ale nie mieszaj......
Napisałem na poprzedniej stronie że WRT54GL załatwi sprawe to Ty teraz podajesz linka gdzie pisze to samo...

Cytat
Musiałby obsługiwać równocześnie dwie sieci - WAN i LAN. To se ne da

już może wystarczy....

Throwend  Dołączył: 26 Kwi 2007
Racja, sorki.
:oops:

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
Throwend, Ja mam coś ze stajni AVM Berlin, ale to ma tylko 1 antenę wbudowaną (można przerobić na zewn.). Działa WDS (tryb Repeater lub Baza).
Funkcje WLAN nie są jednak na wysokim poziomie, za to w funkcjach telefonicznych jest nie do pobicia. Jedynie najnowszy model z tej stajni jest lepszy. Poprawiono WLAN (802.11n) i host USB.

Pietrobas  Dołączył: 09 Sie 2008
Dobra, bo już nic nie wiem :mrgreen:

Czyli ptrzebny mi AP i router tak ? na razie na 1 piętro dają rade, na wiecej potrzebne dodatkowe routery, lub po kablach, dobrze mówie ?

Tak, jest piwnica, prater, piętro, strych.

Prox  Dołączył: 07 Sie 2008
To skoro juz przeczytałem cały wątek to może trochę się wtrącę, bo niejako jestem z tej branży...
Porządkując sprawy to kolega Pietrobas odbiera net od jakiegoś AP bezprzewodowo za pomocą anteny na dachu, która to połączona jest bezpośrednio z kompem, który to w tej konfiguracji jest klientem... Aby rozpropagować sygnał, czyli "rozrzucić" go po domu potrzebny byłby Router AP (np Linksys WRT54G) ustawiony w konfiguracji "repeater" (jesli ma taką opcję).
Jednak ze względu na chęć dostarczenia sygnału w domu najlepsza byłaby opcja opisywana przez Throwend
Cytat
Na strychu AP do którego podłączasz antenę. Kablem od niego router na pietrze, najlepiej gdzies na środku domu. Dalej od routera kabelek do piwnicy i jeżeli bardzo pragniesz tam Wifi to wtedy AP, ale ja bym postawił tam switcha, jeżeli będziesz tam miał więcej sprzętu w sieci i uzył kabli. Koszt myslę, ze max 400... Ale mogę sie mylic.
Dzieje się tak, ponieważ Linksys ma 2 anteny działające w "diversity" (chyba tak się to nazywa) czyli jedna nadaje druga odbiera co wpływa na zasięg.
Na dole w piwnicy, jeśli masz mieć tam studio to zdecydowanie polecam kable (nawet ekranowane), bo coby nie mówić to sieć 2,4 troche sieje...
Chyba tyle z mądrowania się, przynajmniej w tym temacie miałem nieco do powiedzenia bo do tej pory tylko Was słuchałem :-D
Pozdrawiam

forestowy
[Usunięty]
Cytat
Dzieje się tak, ponieważ Linksys ma 2 anteny działające w "diversity" (chyba tak się to nazywa) czyli jedna nadaje druga odbiera co wpływa na zasięg.

Standartowo każda z 2 anten działa jako nadawczo-odbiorcza. W alternatywnym sofcie (Tomato na pewno) można to zmienić i każdej antenie z osobna przyporządkować albo nadawanie albo odbieranie. Nie wiem jak na pozostałych i oryginalnym.

Prox  Dołączył: 07 Sie 2008
Aha, tak przy okazji, bo nikt o tym nie wspomniał jeśli się nie mylę - zmiana softu w urządzeniu na nie "autoryzowany" wiąże się z utratą gwarancji. Oczywiście Tomato jest super ale jakakolwiek wada sprzętowa po jego zainstalowaniu, nie zależna od softu, nie będzie podlegała gwarancji.

forestowy
[Usunięty]
Zgadza się ale przed oddaniem sprzętu na gwarancje wystarczy wgrać oryginalny soft (jest dostępny) i nie ma problemu. A jak sprzęt uwalony na amen to i tak nie sprawdzą co tam wgrane jest.

Pietrobas, Przypomniało mi się, że w niedzielę na giełdzie elektronicznej we wrocku sprzedawano nowiutkie Akcess Pointy Orinoco 2000 z dodatkową anteną pokojową i kartą w komplecie. Ten model jest na 802.11b, czyli 11Mb/s, ale do odbioru netu od dostawcy to zupełnie wystarcza. Można go bardzo ładnie konfigurować, także jako AP Client. Cena była 100,-

Sławek_S  Dołączył: 21 Mar 2007
Prox napisał/a:
Aha, tak przy okazji, bo nikt o tym nie wspomniał jeśli się nie mylę - zmiana softu w urządzeniu na nie "autoryzowany" wiąże się z utratą gwarancji. Oczywiście Tomato jest super ale jakakolwiek wada sprzętowa po jego zainstalowaniu, nie zależna od softu, nie będzie podlegała gwarancji.

Jeszcze nie widziałem Linksysa, którego nie dało by się zreanimować, nawet po felernym upgrade, bez potrzeby oddawania go do serwisu. Jedyny jaki widziałem który się nie podniósł to po uderzeniu pioruna, ale to tylko węgiel został na płytce. Sprzęt jako taki jest bezawaryjny.
Pozdrawiam
Sławek

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
Ja jeszcze wrócę do swojego przypadku.
Dzięki waszym radom udało mi się zrobić neta na stacjonarnym i laptopie (na wifi).
Router Edimax BR-6204WG (Imac ze stacjonarnego sklonowany na ruterze).
Net hula aż miło, ale za to pozbyłem się dawnego otoczenia sieciowego, tzn, w sieci widzę tylko lapka i stacjonarnego, nie widzę innych użytkowników "oryginalnej" sieci. Najprawdopodobniej użytkownicy tamtej sieci też mnie nie widzą (ale próbka zbyt mało reprezentatywna).
A pytanie moje brzmi, jak zrobić tę sieć (za ruterem) widoczną, przynajmniej dla stacjonarnego, i jego widocznego dla sieci?

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
dybon napisał/a:
jak zrobić tę sieć (za ruterem) widoczną, przynajmniej dla stacjonarnego, i jego widocznego dla sieci?

ustawic stacjonarnego w DMZ - zakladam, ze router to potrafi.

l_uka napisał/a:
ustawic stacjonarnego w DMZ
Po co?
Jeśli edimax ma taką opcję, to trzeba wybrać, żeby wszystkie kompy z WLAN mogły się komunikować. Przynajmniej coś podobnego jest we Fritzu.
Oczywiście na wszystkich trzeba w ustawieniach kart (WLAN i Ethernet) ustawić protokół Microsoft Net i w nazwie kompa taką samą grupę roboczą.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
emigrant napisał/a:
Po co?

zeby widzial siec za NATem i zeby siec zza NATa widziala tego kompa.

emigrant napisał/a:
trzeba wybrać, żeby wszystkie kompy z WLAN mogły się komunikować.

wtedy bedzie mial otoczenie stacjonarny-laptop, a chyba nie o to chodzi. Z reszta, podobno to mu dziala 8-)

l_uka napisał/a:
zeby siec zza NATa widziala tego kompa
Ale to już nie jest wcale potrzebne, a do tego bezpieczne.
Z tego, co zrozumiałem, całe otoczenie sieciowe jest za NATem, ale nie wszystkie kompy były widziane.

l_uka napisał/a:
ustawic stacjonarnego w DMZ - zakladam, ze router to potrafi.

Czy mógłbyś rozwinąć, tak bardziej łopatologicznie?

dybon, Napisz, czy te kompy, które zniknęły z otoczenia sieciowego, były w sieci lokalnej, czy też w rozległej (internet).

To była sieć lokalna, widziałem wszystkie kompy w sieci naszego dostawcy, a teraz widzę tylko to co jest przed ruterem, czyli tylko moje 2 kompy.

Skocz do: