K5IIs + trochę gratów
Odpowiadam na pytanie.Zdecydowanie jeśli chodzi o obróbkę to jestem za 48,a to dlatego,że tło w BW najmniej konkuruje z osobą portretowaną.Teraz przejdźmy do kadrowania,tutaj podobnie jak White twierdzę,że centralny kadr jest raczej pomyłką i przede wszystkim to ma być portret osoby a nie jarzębiny. Ja bym zastosował pionowe kadry (no ale to takie moje gdybanie).Światełko-jakaś modyfikacja by się zdała,ewentualnie inne ustawienie osoby względem słoneczka.Na Twoich zdjęciach twarz pani na zdjęciach wyszła za płasko a i miejscami "szop"pokazuje przepalenia.Odpuść sobie raczej priorytet przysłony i włącz przepalenia/niedoświetlenia w body,wtedy łatwiej skorygować ekspozycję w trybie M (zwłaszcza przy ostrym światełku).Masz Falcona-skojarzyłem z ogniskową 85 mm ? Pomęcz jeszcze tą miłą osóbkę i zamieść efekty pracy.Powodzenia.dany napisał/a:Trzy wersje obróbki,potrzebuję waszej opinii ,jak ją odbieracie
Pozdrawiam andrzejb
K-5|P 18-55|S 10-20 EX|S 50 F1.4 EX DG,Helios 58K|AF-360 FGZ|Sherpa 200R|kupa klamorów.PS.Lampa odżyła po kontakcie z forumowiczem.Wielkie dzięki.
S1H | E-M5 III | w szafie: K10D i ME Super
K-5, DA 21/3.2 Ltd, DA* 50-135/2.8 SDM, DA 16-45/4, AF-360 FGZ, Manfrotto 055XPROB + 804RC2, Fuji X10
andrzejb napisał/a:Pomęcz jeszcze tą miłą osóbkę i zamieść efekty pracy.
andrusz napisał/a:Dla mnie też 49 - ma klimat
dany mógłbym dostać wersję w większej rozdzielczości - wydrukował bym sobie
K200D kit; helios 44k-4; exaktar 135; beroflex 400
Pentax, szkło, lampy, tło i co?
Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
Przebrzydły Olympusiarz / dla przyjaciół Zygmunt
K200D kit; helios 44k-4; exaktar 135; beroflex 400
K5IIs + trochę gratów
K5IIs + trochę gratów
Pozdrawiam andrzejb
K-5|P 18-55|S 10-20 EX|S 50 F1.4 EX DG,Helios 58K|AF-360 FGZ|Sherpa 200R|kupa klamorów.PS.Lampa odżyła po kontakcie z forumowiczem.Wielkie dzięki.
K5IIs + trochę gratów