psore napisał/a:[...] Niektóre radzieckie sprzęty faktycznie są ładne ale na tym koniec ich zalet.
Dla kolekcjonera ok,ale do użytkowania to słabo sie nadają.
Tzn ''da sie' nimi robic ale efekty raczej będą średnie
„Każdy może tworzyć byleco i ma prawo być z tego zadowolonym, byleby nie był w swej pracy szczerym i znalazł kogoś, kto równie kłamliwie będzie to podziwiał.” Witkacy
"Przychodzi baba do pasmanterii..."
Awatar przedstawia buraka pastewnego.
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
K-3 K200 +....kilkadziesiąt kilo gratów...
CytatA co to? Buchalteria jakaś? Czy obiektyw służy do sporządzania spisu inwentarzowego włosów w brodzie dziadka?
CytatTeż lubie stare,mechaniczne aparaty ale patrze na nie troche bardziej obiektywnie i widze ich ewidentne wady.
CytatW epoce lustrzanek cyfrowych z niemal setką kontrolek i procesorami szybszymi od wczesnych komputerów osobistych prostota i bezpośredniość obsługi nabierają nowego znaczenia. Trzymając w ręce którąkolwiek z mechanicznych leiek (jak np. model MP) cały czas widzimy wszystkie ustawienia; najwyższy stopień klarowności. Wszystkie kontrolki są mechaniczne i wszystkie gałki, dźwignie czy przyciski mają przypisaną jedną funkcję. Leica nigdy nie próbuje odgadnąć, co chcecie osiągnąć, nie stara się myśleć za fotografa i nigdy nie przeszkadza w zrobieniu zdjęcia. Zawsze wiecie, co zrobi, bo zrobi tylko to, co każecie jej zrobić - nic więcej, nic mniej - a do tego cichutko i błyskawicznie.
http://www.fotopolis.pl/i...iektyw-do-leiki
CytatW kwestiach obiektywnych to celowniki Zorki a zwłaszcza Feda raczej nie umilają fotografowania.
Dla mnie największa porażka w tych aparatach.
Cytat"Chciałem przy okazji powiedzieć, że mam pewną awersję do lustrzanek. Np. na ulicy nie potrafię robić zdjęć lustrzanką. Patrząc przez obiektyw mam złudzenie, że tak to wygląda w rzeczywistości. Potem są niemiłe niespodzianki. Natomiast patrząc przez dalmierz, wiem, że to ma niewiele wspólnego z fotografią. Dopiero po uruchomieniu wyobraźni i wykonaniu pewnego wysiłku umysłowego przystępuję do robienia zdjęcia. Uważam, że ten wysiłek jest istotny." Marian Schmidt
Cytat
http://malikmatacamera.bl...01_archive.html
D200+50mm f1.8 + 35mm f1.8 + Tokina 12-24mm f4 + Tamron 135mm f2.8
„Każdy może tworzyć byleco i ma prawo być z tego zadowolonym, byleby nie był w swej pracy szczerym i znalazł kogoś, kto równie kłamliwie będzie to podziwiał.” Witkacy
K-3 K200 +....kilkadziesiąt kilo gratów...
"Nie przywiązuj wagi do czci i zniewagi."
"Nie przywiązuj wagi do czci i zniewagi."
Przybyłem, zobaczyłem i własnym oczom nie wierzę!