wuzet  Dołączył: 12 Sie 2009
Liczę na jakąś dobrą wyprzedaż starych limitedów, w związku z wprowadzeniem nowych. Cyklicznie myślę o piętnastce ;-)

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
wuzet napisał/a:
Cyklicznie myślę o piętnastce
a to nie jest karalne? :-P

Ekajana  Dołączył: 30 Lis 2006
wuzet napisał/a:
Cyklicznie myślę o piętnastce
odkąd posiadłem szesnastkę z Korei do systemu NX, też myślę o pentaxowej piętnastce. Po prostu okazało się, że źle skomponowałem zestaw Ltd (21mm+70mm) i zestaw samsungowy (16mm+30mm) sprawdza się u mnie lepiej.

nemo napisał/a:
a to nie jest karalne?
oczywiście - limitedy nie są tanie, więc jest to kara grzywny :mrgreen:

No dobra, też myślałem o piętnastce ale w końcu wybrałem dwudziestkę i jak na razie mnie zadowoliła. :-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
nemo napisał/a:
też myślałem o piętnastce ale w końcu wybrałem dwudziestkę i jak na razie mnie zadowoliła.
pewnie dlatego, że ma większe doświadczenie od piętnastki

piętnastka jest świetna i potrafiłem z nią chodzić cały dzień, ale mimo wszystko dwudziestkajedynka jest bardziej uniwersalna - bo wszędzie z piętnastką się pokazać nie możesz

a w pewnym wieku preferencje się zmieniają i trzydziestkajedynka jest odpowiednia

Już nie wspomnę o tym jak mnie kiedyś czternastka zawiodła. Pokładałem w niej naprawdę wielkie nadzieje. Okazało się jednak, że jej możliwości są odwrotnie proporcjonalne do wyglądu.

modrzew  Dołączył: 07 Gru 2008
opiszon napisał/a:
a w pewnym wieku preferencje się zmieniają i trzydziestkajedynka jest odpowiednia

Marzę jeszcze czasem o trzydziestcejedynce, ale moją ulubienicą jest obecnie trydziestkapiątka :mrgreen: :-B

White  Dołączył: 31 Paź 2008
nemo, poważnie? Bo z wyglądu i wymiarów czternastka robi pro wrażenie.

Wyrosła teraz ta młodzież...

White, nie wyrobiła z K5. Za mało detali. Ogólnie wyniki prezentowały się pięknie. Potem robiłeś zbliżenie i czar pryskał. Szczegóły wyglądały jak pryszcze, normalnie pikseloza się pojawiała.

kachnmar  Dołączył: 29 Mar 2008
słuszną linię ma nasza władza

x4rd  Dołączył: 07 Mar 2012
Już niedługo nikt nie będzie chciał starej, poczciwej 77tki :(

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Czyli do czternastki trzeba zastosować mniejszą matrycę.

Nie każde body do niej pasuje :->

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Dwudziestkajedynka z pewnością była bardzo wszechstronna i potrafiła wiele pokazać zarówno przy wygibasach w plenerze, jak i w atelier, ale powiem wam, że najwięcej frajdy dała mi czterdziestka ot co!

Z moją obecną trzydziestką już się tak nie chodzi niestety - od zawsze była przysadzista i wybaczam jej to jedynie ze względu na jej głębię. Ale muszę przyznać, że i ja czasem o piętnastce myślę - choć moim zdaniem w zielonym było jej bardziej do twarzy.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Tak czytam i czytam te posty na tej stronie...
Czy Wy na pewno o obiektywach piszecie ? :roll: :shock:

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Dada, ty chyba powinieneś wiedzieć - masz przecież szeroki przekrój do porównania

inna sprawa - stało się jasne, że nigdy nic powyżej 77 w tej serii nie powstanie - no bo jaki byłby popyt na załóżmy stopiątkę :?:

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
I wiadomo dlaczego 31 jest najdroższa. Te roczniki łączą potrzeby z nabytą wiedzą i doświadczeniem (fotografa) i mają stosunkowo szeroki kąt widzenia.

Pyrek  Dołączył: 22 Lis 2010
Jakoś nikt nie chwali się obcowaniem z 70-ką :-P

[ Dodano: 2013-08-30, 14:57 ]
WuWu84 napisał/a:
Dwudziestkajedynka z pewnością była bardzo wszechstronna i potrafiła wiele pokazać zarówno przy wygibasach w plenerze, jak i w atelier, ale powiem wam, że najwięcej frajdy dała mi czterdziestka ot co!
Mam dokładnie tak samo..

Pyrek napisał/a:
Jakoś nikt nie chwali się obcowaniem z 70-ką :-P

No dobra, przyznaję się :oops:

WuWu84 napisał/a:
ale powiem wam, że najwięcej frajdy dała mi czterdziestka ot co!

Fakt, filigranowa ale ostra i bardzo żwawa :mrgreen:
Czterdziestkatrójka za to jakby bardziej przy kości, ale też zgrabna z niej bestyjka i oczko jaśniejsze ;-)

Skocz do: