Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
dziekuję za podpowiedź :) zerknąłem na stonkę ale nic nie mogę tam znaleźć. Zerknę jutro ze świeżym umysłem ;) Po obróbce (odszumieniu) RAW z k-1 będę miał porównanie :)CytatMichu
smigacz74 napisał/a:Też stoję przed wyborem zakupu K-1 lub K-1 mark II. Główne zastosowanie to fotografia klubowa, gdzie ze względu na klimat nie zawsze pożądane jest użycie lampy
smigacz74 napisał/a:portrety czy dla odstresowania ulica i krajobrazy też będą
K1 mark II - godny następca Z-1p. A K3 III może nawet jeszcze lepszy?
tatizek napisał/a:Jeśli głównie fotografia klubowa to potrzebny zapewne AF działający szybko i pewnie w słabym oświetleniu i jak najlepsza jakość przy wysokich ISO.
tatizek napisał/a:Także celność AF wydaje się nieco lepsza i prawie w ogóle nie mam teraz problemów z nieostrymi zdjęciami. A jeśli się trafiają to raczej z mojej winy. Co do wysokich ISO to jest i lepiej i gorzej :) Wydaje mi się, że nieco lepiej są usuwane szumy ale tracimy lekko na ostrości i detalach. Są to jednak różnice minimalne, widoczne tylko przy maksymalnym powiększeniu, w normalnych warunkach nie do zauważenia.
imagineskop :)
smigacz74 napisał/a:CS 6 nie obsluguje plików RAW
mirekin napisał/a:K-1 można ustawić tak, by po podłączeniu cropowego obiektywu automatycznie przełączył się zakres na APS-C. Ja korzystam zarówno z obiektywów FA na małym obrazku i DA pod cropa.
Pozdrawiam
mirekin napisał/a:K-1 można ustawić tak, by po podłączeniu cropowego obiektywu automatycznie przełączył się zakres na APS-C.
plwk napisał/a:Próbowałeś z DNG?
smigacz74 napisał/a:Ponoć limitedy DA bez problemu kryją FF
Pozdrawiam
plwk napisał/a:Tylko 70.
https://www.pentaxforums....ots-thread.html
Dada napisał/a:DA 40 i DA 70 kryją na 100% ( mam oba ) a czy DA 21 kryje to sam chciałbym wiedzieć.
smigacz74 napisał/a:wynika, że 40-ka też kryje
Pozdrawiam
Morituri Nolumus Mori
www.rivelv.deviantart.com / https://500px.com/rivelv
smigacz74 napisał/a:DNG ponoć cięższy i nie przenosi formatu zapisu obrazu w pliku obrazu
plwk napisał/a:Tylko 70.
Kiedyś to były czasy ! Po drzewach się chodziło...
Kotlet`s professional photography
http://sebastianstoklosa.blogspot.com/
imagineskop :)
mirekin napisał/a:"To działa tylko z obiektywami pentaksowymi. Niektóre DA można używać na FF."
W automacie tak, ale cropa można włączyć pokrętłem.
Miałem napisać "zgadza się" ... Jednak mnie tknęłosmigacz74 napisał/a:ponoć 35-ka Ltd makro ponoć nie ma problemu jak doczytałem gdzieś na naszym forum
Widocznie obiektywy dedykowane pod APS mają przygotowane odpowiednie profile dla pola obrazowego APS właśnie. Naświetlanie obiektywem APS "pełnej klatki" - na własną odpowiedzialność. Mnie to specjalnie nie dziwi.smigacz74 napisał/a:dlaczego korekcja dystorsji i oświetlenia peryf. działa tylko z obiektywami aps-c z ustawieniem cropa na aps-c lub auto
W Citroenie ponoć jest tak, że szkła APS nie podepniesz pod korpus FF, bo ma mechaniczną blokadę. Bagnet niby ten sam - ale diabeł tkwi w szczegółach.smigacz74 napisał/a:w C...-e działa to z każdym obiektywem systemowym ponoć
*ist DS | K20D | K-5II | 17 | ME-Super | G9X
Mam Pentaksa i nie zamierzam przepraszać
Pozdrawiam
*ist DS | K20D | K-5II | 17 | ME-Super | G9X
Mam Pentaksa i nie zamierzam przepraszać