Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
dziekuję za podpowiedź :) zerknąłem na stonkę ale nic nie mogę tam znaleźć. Zerknę jutro ze świeżym umysłem ;) Po obróbce (odszumieniu) RAW z k-1 będę miał porównanie :)CytatMichu
smigacz74 napisał/a:Też stoję przed wyborem zakupu K-1 lub K-1 mark II. Główne zastosowanie to fotografia klubowa, gdzie ze względu na klimat nie zawsze pożądane jest użycie lampy
smigacz74 napisał/a:portrety czy dla odstresowania ulica i krajobrazy też będą
K1 mark II - godny następca Z-1p. A K3 III może nawet jeszcze lepszy?
tatizek napisał/a:Jeśli głównie fotografia klubowa to potrzebny zapewne AF działający szybko i pewnie w słabym oświetleniu i jak najlepsza jakość przy wysokich ISO.
tatizek napisał/a:Także celność AF wydaje się nieco lepsza i prawie w ogóle nie mam teraz problemów z nieostrymi zdjęciami. A jeśli się trafiają to raczej z mojej winy. Co do wysokich ISO to jest i lepiej i gorzej :) Wydaje mi się, że nieco lepiej są usuwane szumy ale tracimy lekko na ostrości i detalach. Są to jednak różnice minimalne, widoczne tylko przy maksymalnym powiększeniu, w normalnych warunkach nie do zauważenia.
imagineskop :)
smigacz74 napisał/a:CS 6 nie obsluguje plików RAW
mirekin napisał/a:K-1 można ustawić tak, by po podłączeniu cropowego obiektywu automatycznie przełączył się zakres na APS-C. Ja korzystam zarówno z obiektywów FA na małym obrazku i DA pod cropa.
Pozdrawiam
mirekin napisał/a:K-1 można ustawić tak, by po podłączeniu cropowego obiektywu automatycznie przełączył się zakres na APS-C.
plwk napisał/a:Próbowałeś z DNG?
smigacz74 napisał/a:Ponoć limitedy DA bez problemu kryją FF
Pozdrawiam
plwk napisał/a:Tylko 70.
https://www.pentaxforums....ots-thread.html
Dada napisał/a:DA 40 i DA 70 kryją na 100% ( mam oba ) a czy DA 21 kryje to sam chciałbym wiedzieć.
smigacz74 napisał/a:wynika, że 40-ka też kryje
Pozdrawiam
Morituri Nolumus Mori
www.rivelv.deviantart.com / https://500px.com/rivelv
smigacz74 napisał/a:DNG ponoć cięższy i nie przenosi formatu zapisu obrazu w pliku obrazu
plwk napisał/a:Tylko 70.
Kiedyś to były czasy ! Po drzewach się chodziło...
Kotlet`s professional photography
http://sebastianstoklosa.blogspot.com/
imagineskop :)
mirekin napisał/a:"To działa tylko z obiektywami pentaksowymi. Niektóre DA można używać na FF."
W automacie tak, ale cropa można włączyć pokrętłem.
Miałem napisać "zgadza się" ... Jednak mnie tknęłosmigacz74 napisał/a:ponoć 35-ka Ltd makro ponoć nie ma problemu jak doczytałem gdzieś na naszym forum![]()
Widocznie obiektywy dedykowane pod APS mają przygotowane odpowiednie profile dla pola obrazowego APS właśnie. Naświetlanie obiektywem APS "pełnej klatki" - na własną odpowiedzialność. Mnie to specjalnie nie dziwi.smigacz74 napisał/a:dlaczego korekcja dystorsji i oświetlenia peryf. działa tylko z obiektywami aps-c z ustawieniem cropa na aps-c lub auto
W Citroenie ponoć jest tak, że szkła APS nie podepniesz pod korpus FF, bo ma mechaniczną blokadę. Bagnet niby ten sam - ale diabeł tkwi w szczegółach.smigacz74 napisał/a:w C...-e działa to z każdym obiektywem systemowym ponoć
*ist DS | K20D | K-5II | 17 | ME-Super | G9X
Mam Pentaksa i nie zamierzam przepraszać
Pozdrawiam
*ist DS | K20D | K-5II | 17 | ME-Super | G9X
Mam Pentaksa i nie zamierzam przepraszać