argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
matb napisał/a:
Teraz gdzieś leży w szufladzie, a ja fotografuję analogami :-P
Z jakiego powodu ?

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Bo cyfrą to jakoś nie tak fajnie jak na filmie. Zwłaszcza na slajdzie.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
irek6311, po pierwsze możliwość ustawienia balansu bieli :!: Jeżeli używasz jpegów to olbrzymia różnica. Po drugie 2 rolki a pod przednią ISO. Po trzecie zmiana trybu pomiaru światła lewym kciukiem zamiast klikaniem menu (akurat ta opcja jest za głęboko a bywa przydatna). Po czwarte drabinka (jakoś lubię ją :-) ) Po piąte opcje backetingu bardzo wygodne zwłaszcza że ustawiasz 2 rolkami. Po szóste dedykowany akumulator bardziej przewidywalny i szybko się ładuje :!: Po siódme szybkość podglądu zdjęć i czas zapisu. Po ósme zapis RAW+JPEG.
Zdjęcia robi się tak samo tylko wygoda obsługi większa ;-)
K100D mam nadal żona go przejęła. Generalnie fajna puszka i jest mniejsza, a co ważniejsze sporo lżejsza od GX-10.

Generalnie jeżeli cieszy Cię pstrykanie zdjęć oba są do tego bardzo dobre. GX-10/K10D ma trochę więcej funkcji i trochę więcej przydatnych opcji na wierzchu. Wszystko zależy od potrzeb. :mrgreen:

irek6311  Dołączył: 02 Lis 2007
awakqwq dzięki za odpowiedz ... troche wiedzy od urzytkownika obu lustranek ... więcej daje inż tona techniczego Info ...dzięki .

Może zanudzam ale temat 3 Lustrzanek ... wciąga mnie coraz Bardziej ,
pomiędzy czytaniem Forum ... Google przeszukuje (szkoda że większość info Eng)

ms  Dołączył: 03 Kwi 2007
matb napisał/a:
Bo cyfrą to jakoś nie tak fajnie jak na filmie. Zwłaszcza na slajdzie.

No racja, do K100D slajdu nie włożysz.
Ja stary zenitowiec, zanim kupiłem K100D to zarzekałem się że z kliszy nie zrezygnuję.
No i jakoś na razie nie widzę chęci do powrotu. Może dlatego że Zenita używałem...

[ Dodano: 2007-11-03, 18:38 ]
awakqwq napisał/a:
Po szóste dedykowany akumulator bardziej przewidywalny i szybko się ładuje :!: Po siódme szybkość podglądu zdjęć i czas zapisu.

Pierwszy komplet akumulatorów do K100D jaki kupiłem wytrzymywał parę dni.
Kupiłem drugi, po pierwszym ładowaniu trzyma ponad miesiąc, zrobiłem na nim więcej zdjęć niż ustawa przewiduje, wyświetlacz hulał na całego i dopiero dziś po 35 dniach od ładowania zaczął maleć wskaźnik napięcia.

Dla jednego akumulatorki to wada, dla drugiego zbawienie. Bo gdzie tu na pustyni czy dalekiej Syberii a nawet w cywilizacji w Kanadzie czy RPA (lub w 40 innych krajach posiadających inne niż nasze wtyczki do gniazdek oraz napięcie w sieci) nie mając pod ręką przejściówki naładować akumulator?

ms napisał/a:
zarzekałem się że z kliszy nie zrezygnuję.
No i jakoś na razie nie widzę chęci do powrotu.
Moze ci z cyfry fotki wychodzą, ot co :mrgreen:

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
argawen napisał/a:
A to dobre

ms  Dołączył: 03 Kwi 2007
argawen napisał/a:
ms napisał/a:
zarzekałem się że z kliszy nie zrezygnuję.
No i jakoś na razie nie widzę chęci do powrotu.

Wychodzą. I teraz przynajmniej ode mnie zależy jak wyjdą a nie od złej lub lepszej chemii w labie.

ms napisał/a:
I teraz przynajmniej ode mnie zależy jak wyjdą a nie od złej lub lepszej chemii w labie.
Właśnie o to mi chodziło. Nie jesteś uzależniony od labu. Ale ostatnio jakoś nie mogę znaleźć dobrego i większość drukuje.

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
argawen napisał/a:
ms napisał/a:
I teraz przynajmniej ode mnie zależy jak wyjdą a nie od złej lub lepszej chemii w labie.
Właśnie o to mi chodziło. Nie jesteś uzależniony od labu. Ale ostatnio jakoś nie mogę znaleźć dobrego i większość drukuje.

argawen, zawsze byłem zadowolony z usług profilabu. Po wywołaniu RAW, mogłem im nawet przynieść na CD swój profil kolorów z CS'a. Nawet bez profilu wywoływali PRO. :-B dla profilabu.

sunshine napisał/a:
argawen, zawsze byłem zadowolony z usług profilabu.
A oni robią coś większego jak 25x38 ? Jakoś nie mogę tego znaleźć w cenniku

argawen napisał/a:
sunshine napisał/a:
argawen, zawsze byłem zadowolony z usług profilabu.
A oni robią coś większego jak 25x38 ? Jakoś nie mogę tego znaleźć w cenniku

Pewnie!
Robią nawet 70X100 :-D tyle że cena jest dość wysoka :evil:
Sprawdź TU (ręczne) i TU (cyfrowe powiększenia).

sunshine napisał/a:
Robią nawet 70X100 :-D tyle że cena jest dość wysoka :evil:
Ale to są powiększenia z negatywów. Nic nie ma o plikach cyfrowych.

[ Dodano: 2007-11-04, 17:58 ]
nie wiem, jak to przeoczyłem :oops: .

argawen, TU (cyfrowe powiększenia). :-D

Już znalazłem. Patrząc na proporcje, to nie mają 30x45 ? :shock:

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
irek6311, jak już zapewne wiesz, kupno lustrzanki to pakowanie się w system, no i oczywiście wiesz że w systemie aparat to nie wszystko. Zastanów się nad szkłami które potrzebujesz. Może lepiej pomyśleć o tańszej puszce a lepszym obiektywie.
Jeśli chodzi o makro to większy wizjer może mieć znaczenie, w krajobrazie już tak niekoniecznie.

argawen napisał/a:
Już znalazłem. Patrząc na proporcje, to nie mają 30x45 ? :shock:

Hehe :mrgreen: Profesjonaliści :mrgreen:

sunshine napisał/a:
Hehe :mrgreen: Profesjonaliści :mrgreen:
Chodzi o to, ze mają 30x40. A formatu 30x45 nie mają. A ten drugi jest 3x2.

[ Dodano: 2007-11-05, 18:12 ]
W życiu nie zarobiłem złotówki na fotografii. Po prostu fajnie sie ogląda w tak dużym formacie :mrgreen: .

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
Qrcze, przepraszam za wywnętrznianie się ale jako chyba już jako użytkownik Pentaxa dojrzałem na tyle, by polecać ludziom z dylematami D40. Do tego trzeba po prostu dojść samemu na poziomie intuicji niżeli świadomości.

Ostatnio zamieniłem kilka słów z prawie znajomą na temat wyboru lustrzanki. Miała dylemat canon czy nikon? Ja się zapytałem by nieco rozwlec temat: "A dlaczego nie sony, pentax, czy olympus? Odpowiedź konkretna: "bo nikon i canon to elita"

Właściwie taka odpowiedź nie powinna dziwić, biorąc pod uwagę ogół przekonań społecznych, ale jak dotąd nie natrafiłem na tak jasne przedstawienie sprawy. Postanowiłem nie kontynuować rozmowy. Kiedy któryś raz z kolei słyszy się taki argument, to pentaxian (bądź pentaxjanin) chcąc, nie chcąc przekracza pewien krąg wtajemniczenia i zaczyna rozumieć dlaczego na tym forum poleca się d40 albo yakumo. Nie wiem jak to jest z użytkownikami innych systemów np Minolty gdy słyszą takie dylematy, natomiast użytkownik Pentaxa wie że że d40 to jest to, Pentaksiarz używa czego używa, zapewne ceni swój sprzęt ale jak ktoś się zapyta...

jakie lustro wybrać?

tylko

d40

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
hamster napisał/a:
tylko

d40

WYBIERZ D40

Skocz do: