Gaclaw  Dołączył: 30 Lip 2008
Ja kuknąłem dziś do Foto-Plusa tylko na chwilę, ale wrażenie mam przemiłe. Przede względu na możliwość bezkarnego podotykania K7, ale także organizacji i przyjemnego, familiarnego wręcz traktowania testujących. Znawcy się wypowiedzą się pewnie szerzej niebawem, jak dla mnie aparat bardzo ergonomiczny, dobrze leżący w dłoni i cichutki...Rozmiarowo rzeczywiście bliżej mu kasetce niż k10 czy k20. Migawka ledwie słyszalna - takie szlachetne mlaśnięcie, o ile można taki oksymoron zastosować. AF radził sobie dobrze, te 5 klatek na sekundę słychać i widać, filmów nie kręciłem, ale pozostali oglądający i owszem, więc pewnie coś pokażą niebawem. Zaraz będę sprawdzał, co zostało na karcie z tych kilku chwil z nowym Pentaksem. Jeszcze raz wielkie podziękowania i ukłony w stronę załogi Foto-Plusa: spisali się na medal.

rafalf  Dołączył: 09 Cze 2007
Miałem dziś okazję przetestować ten aparat w Krakowie i oto moje wrażenia:
- Kultura pracy - jest bardzo dobrze - cicho - już poprzednicy napisali że dźwięk migawki jest bardzo cichy

- szybkość AF - jest szybciej niż w GX-10, ale szaleństwa moim zdaniem nie ma - jest po prostu poprawnie, choć D300 to to nie jest :-/ AF z DA* 16-50 i 50-135 wydawał mi się wolniejszy niż z FA 50/1.4

- celność AF... i tu zonk - nie wiem, może akurat egzemplarz który miałem nie był dobrze skalibrowany z DA*16-50 i DA* 50-135. Miałem backfocusa, ale rozumiem że to nie problem żeby to skalibrować?

- szumy na wysokim ISO: 3200 nie wyglądało źle przy warunkach panujących w pomieszczeniu, ISO 4000 przy podobnych warunkach już nie najlepiej...
Byłem zaskoczony dobrą jakością zdjęć na ISO 800 - ale sam mam GX-10 i tam na 800 juz mocno szumi, nie mam porównania do K20D i nie mogę powiedzieć czy jest lepiej czy gorzej niż w K20D

- wygoda obsługi - tu mam problem bo aparat dla mnie jest po prostu za mały... Owszem trzyma się go w miarę wygodnie, wyprofilowanie gripa jest OK, ale mały palec w prawej dłoni lądował pod korpusem i trochę mi to przeszkadzało, szczególnie po podpięciu FA*28-70 :)

- guzikologia - tu duża zmiana, trochę na początku się nie mogłem odnaleźć, ale myślę że to kwestia przestawienia się na inną puszkę

Jeżeli chodzi o fotki, to może bym coś wrzucił, ale muszę najpierw zapytać o zgodę osobników znajdujących się na tych fotkach.

elfi  Dołączył: 31 Maj 2009

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Dobra.
Tutaj piszemy na temat.
a wszystkie p***** o reszcie piszcie tutaj:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=22046

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Ale cisza nastała :)
A teraz na temat, RH na swoim blogu przyczepił się (między innymi) do zawsze włączonego ekranu LCD.
Zwrócił ktoś na to uwagę przy prezentacji, bo mi to jakoś umknęło?
U siebie mam coś podobnego (debug mode :)) i o ile w dzień to nie przeszkadza, to w nocy jest to mega upierdliwe.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
LDevil napisał/a:
zawsze włączonego ekranu LCD

W menu można wyłączyć.

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
Zdano napisał/a:
LDevil napisał/a:
zawsze włączonego ekranu LCD

W menu można wyłączyć.

Tak samo jak w Kaemce - wyłączasz w menu, aby nie świecił bez przerwy. Wtedy przyciskiem Info go wywołujesz na żądanie.

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
Zdano napisał/a:
W menu można wyłączyć.

Może nie umiał włączyć menu? ;-)

Chyba, że chodziło mu o podświetlenie górnego wyświetlacza, które można wyłączyć całkowicie, albo włączać się będzie zawsze po ustawieniu ekspozycji. Nie wiem czy to jest wada bo nie wiem ile jedna dioda czy dwie może zabrać prądu. Zakładam, że tak niewiele, że może sobie świecić. Zresztą dosyć szybko potem gaśnie.

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Bruinen napisał/a:
AF-C to poezja (chyba już pisałem).

Ja tam jednak poczekam na opinie odnośnie focenia szybkich obiektów (dzieci, zwierząt, samochodów, itp.). W ten sposób chyba nie testowałeś?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Raven to było już linkowane przez jaada ale może tym razem link co całego posta, nie tylko zestawienia ostrych klatek

http://forum.optyczne.pl/...p=139350#139350

opiszon, niewiele widać na tym zestawieniu. Wychodzi z niego, że K10 ma tak samo dobry AF, tylko mniejszą serię. Poza tym nie wiadomo, ile ten samochód jechał. Mnie chodzi o coś "żywszego". Np. tego poniżej:

Raven, niekoniecznie chodzi o serię, bo autor przyznaje potem, że odrzucał zdjęcia z nietrafioną ostrością

zresztą seria dla k10d to 3.1fps zaś dla k-7 to 5.2fps czyli k-7 ma 1.6 razy szybszą serię
natomiast na tym samplu k10d trafił 8zdjęć a k-7 21zdjęć (k-7 ma ponad 2.6 razy więcej celnych zdjęć)

więc nie jest to raczej kwestia szybkości trybu seryjnego w k-7, tylko tego, że k-7 trafił z ostrością na większej ilości zdjęć

opiszon, czyli dalej nie wiadomo ile wyszło, a ile nie? Część odrzucił (nie wiadomo ile), co w połączeniu z inna serią daje jeszcze większe zamieszanie.

Raven, przecież prędkość serii jest znana (podana w specyfikacji)
tam masz porównanie "w akcji" ilości zdjęć które wyszły ostre

co z tego że k10d zrobił więcej zdjęć, jeżeli były nieostre i dlatego autor je odrzucił :?:

(edytowałem poprzedniego posta)

sever  Dołączył: 07 Maj 2008
No nareszcie przyszedł :mrgreen:
Za wiele się nim nie pobawiłem bo zaraz padł akumulator,
ale pierwsze wrażenie jak najbardziej pozytywne.
W porównaniu do K10d przepaść.
Fakt, kosztuje dużo i pewnie bym go nie kupił teraz gdyby nie dotacja,
ale w tych małych rozmiarach naprawdę drzemie olbrzymi potencjał.
AF jest szybszy i pewniejszy, czasem doostrza ale robi to też o wiele szybciej
szumy na wysokim ISO może nie są tak niskie jak sobie wyobrażałem po zapowiedziach,
ale w porównaniu do k10 jak pisałem - przepaść.
Ogólnie bardzo, bardzo przyjemna "zabaweczka"
Lipa tylko że na gripa i akumulatory trzeba czekać nie wiadomo ile,
i brak mi trochę włącznika stabilizacji matrycy na korpusie.

folab  Dołączył: 31 Sty 2007
LDevil napisał/a:
sever napisał/a:
i brak mi trochę włącznika stabilizacji matrycy na korpusie.
tak często z tego korzystałeś?

Ja notorycznie.
Ile PEFów wchodzi na katrę 8GB ? ( W K7 oczywiście)

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
folab napisał/a:
Ile PEFów wchodzi na katrę 8GB ? ( W K7 oczywiście)

Tu http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=514345#514345 powinno być .

oldskool  Dołączył: 17 Lip 2008
Witam, czy do K-7 dołączony jest jakiś nowy Pentax Photo Laboratory?

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
Nie wiem-do mojego jest ,,Pentax digital camera utility 4"
sever napisał/a:
na gripa i akumulatory trzeba czekać nie wiadomo ile

Wiadomo-do następnej dostawy :-P
Pozdrawiam

diplodok  Dołączył: 13 Cze 2006
Wysłany: 2009-07-11, 11:04

--------------------------------------------------------------------------------

argawen napisał/a:
Bo jak chciałem ją wyjąc( nie tylko ja), to były małe kłopoty z wyjęciem. Coś ją trzymało.

tez sie z tym meczylem a rozwiazanie okazalo sie proste
wystarczy mocno wcisnac kare do srodka i puscic - wyskakuje wtedy i bez problemu mozna ja wyjac
ja tez wpadlem na chwilke ns studencka z 77 i stara sigma 28-105/2,8
porownujac z k10 77 dotala turbo - naprawde roznica w szybkosci jest kolosalna i to zarowno w swietle sztucznym i dziennym
z sigma to poprawa jest w 50% w swietle sztucznym chodzi podobnie jak z k10 ale za to w switle naturalnym i dobrych warunkach bardzo przyspieszyla. nie ma doostrzania po prostu szybko i pewnie
duza roznica jest tez na 28-70 FA*/2,8 ktora testowalem dzieki uprzejmosci PiotrKr,
ogolnie jest szybciej, lepiej , dalej co w sumie nie powinno dziwic jak na korpos za 5tys zl
filmow nie krecilem wiec nie wiem co i jak3
trzyma sie fajnie - chociaz grip z pewnoscia polepszylby uchwyt - k10 jest ja wiem ... troche inaczej wywazona mnie bardziej odpowiada k7
w k7 nic nie trzeszczy i nie stuka faktycznie jak pisal Bruinen, wydaje sie ze w srodku jest pely
wyswietlacz to przepasc
w k10 ciezko sprawdzic zdjecie (slaby kontras, slaba rozdzielczosc)
w k7 liczy sie nie tylko wielkosc ale i jakosc obrazu
ogolnie jest duza ronica z egzemplazem przedprodukcyjnym ktory mialem w reku jakis czas temu a kolosalna z k10

Skocz do: