emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
alkos napisał/a:
rozejrzyj sie po rynku skanerów
I nie tylko. Używałem Della, który był sprzedawany w wersji z W 2000 i Linuksem RedHat, a tylko Linux miał problemy z prawidłowym zamykaniem. Z kolei na laptopie w ogóle nie wymyślono czegoś takiego, jak funkcja oddokowania, co pięknie działało w XP.
Czy to są wg Ciebie, vertiico, braki sterowników, czy braki systemu?

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
boze znów się zaczną czepiać mnie, dajcie sobie na luz ;-)

ja mam 3 lapy z linuxem i np nie mam takich problemow [ co o niczym nie swiadczy ]

emigrant napisał/a:
Czy to są wg Ciebie, vertiico, braki sterowników, czy braki systemu?

rownie dobrze moze byc problem sprzetu badz nie trzymaie sie std. Co ja jasnowidz jestem?

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
vertiico, Po prostu do jednych zastosowań lepszy jest linux, do innych, któryś z MS. Nie jest to wina tylko i wyłącznie producentów sprzętu i braku sterowników.

czy ja mowie inaczej?

btw mowa byla o sterach do skanera miedzy 64bit systemem a 32 bit ( a nie miedzy lin a win itp ).
wczesniej bylo tak ze producenci nie wydawali sterow do skanera na 64bit systemy. I w tym przypadku to wina wylacznie producenta. Teraz powinnio byc znacznie lepiej, ale nie wnikam w to.

I o tym byla mowa, a nie o tym do jakich zastosowan jest dany system.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
vertiico napisał/a:
mam skaner i pod 64bit linuxem i vista tez 64bit nie mam problemow, co nie znaczy ze inni nie maja.

(sorki za uniesienie)

chodzi mi o to, ze nie ma w tym momencie zadnych produkowanych albo nie skanerow dedykowanych do klisz, ktore mialyby jakiekolwiek wsparcie w kierunku 64bit... no chyba ze przez vuescana... :-)

oki, rozumiem, bo nie raz mialem problemy ze cos pod moim systemem nie bylo obslugiwane.
I w przypadku kiedy producent nie wydaje sterow na dana platforme/system to niestety wina wg mnie wylacznie producenta . A co my mozemy zrobic :
1. uzywac systemu na ktorym dziala
2. napisac samemu [ nie mowie zlosliwie, niektorzy tak robia , sam tak zrobilem , co nie znaczy ze to jest latwe]

mnie to nauczylo, ze przed kupnem sprzetu sprawdzam co jest i jak obslugiwane - z koniecznosci.

bix  Dołączył: 22 Sty 2008
dzerry napisał/a:
j+, AFAIK, nawet jesli masz MSDN, to uzywanie systemu w domu do rzeczy typu obrobka zdjec, to i tak jest lamanie licencji.

Z tego co ja pamiętam to nie można poprostu wykorzystywać komercyjnie. Więc jeśli obrabiasz zdjęcia i publikujesz je a nie zbierasz za to kasy to nic złego się nie dzieje.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
alkos napisał/a:
ktore mialyby jakiekolwiek wsparcie w kierunku 64bit...
alkos, blad logiczny, ktory ja tez kiedys popelnialem, dopoki bEEf mnie z niego nie wyprowadzil. Windows to nie linux, gdzie nawet flash player musi byc portowany pod 64-bit, zeby zadzial (a nie jest i trzeba robic jakies chocki klocki z instalacja 32-bit firefoksa) Jesli cos nie jest dedykowane pod system Windows 64-bitowy, nie znaczy, ze nie bedzie dzialac. Co wiecej, prawie na pewno bedzie. Za bEEfem.
Cytat
Windoza 64 bit to są w zasadzie 2 systemy w jednym - dokładnie wszystkie aplikacje 32-bitowe po prostu muszą działać, gdyż wszystkie biblioteki systemowe są w dwóch wersjach - aplikacja 32bit widzi dokładnie to, co na systemie 32bit.

O, ciekawe. Niestety nie mam jak sprawdzic :-)

dzerry napisał/a:
alkos, blad logiczny,

raczej mit internetowy... ;-)

alkos napisał/a:
Niestety nie mam jak sprawdzic :-)
No kurde, jak mi soft minolty Dual Scan III dziala!

dzerry napisał/a:
No kurde, jak mi soft minolty Dual Scan III dziala!

No, już lepiej :-) Zastanawiam sie tylko czy bedzie mozna gdzies jeszcze dobrego laptoka z XP 64bit kupic... :-)

maslot  Dołączył: 11 Cze 2008
dzerry napisał/a:
Enzo, czyli wysilek Adobe w stworzenie wersji 64-bit LR, to tylko "chwyt marketingowy". Wiesz jak powstaje software i ile czasu i zasobow kosztuje stworzenie takiego "chwytu marketingowego"?

Generalnie niewiele - wystarczy przekompilować źródła :-)

maslot napisał/a:
Generalnie niewiele - wystarczy przekompilować źródła :-)
Ta, a potem samo sie przetestuje i wyda.

maslot  Dołączył: 11 Cze 2008
dzerry napisał/a:
Ta, a potem samo sie przetestuje i wyda.

Nie demonizowałbym tego procesu :-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
ooo, komuś się Darth Vader nie spodobał - a szkoda :cry:
- był właśnie w temacie testów

takiego właśnie Vadera postanowiliśmy wywiesić w pracy, po dyskusji n.t. testowania

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
dzerry napisał/a:
LR 64-bit nie bedzie szybszy?

moze bedzie - przy obrabianiu duzych plikow na pewno.

[ Dodano: 2008-10-10, 17:28 ]
dzerry napisał/a:
Co wiecej, prawie na pewno bedzie.

rowniez potwierdzam - windows 64bit (a dokladnie wydanie dla x64) bez problemu obsluguje wszystkie aplikacje 32bitowe.

dzerry napisał/a:
Windows to nie linux, gdzie nawet flash player musi byc portowany pod 64-bit, zeby zadzial

e, to tez jakas lipa. Mam wiele linuksow amd64, ktore maja odpalone virtualne srodowiska 32bitowe (paravirtualizacja) i smiga, bo musi, bo procek to obsluguje, bo sa do tego liby w systemie i kropka.

Pozostaje jeszcze takie pytanie, na ile desktopowe procki sa 64bitowe? Chodzi mi o sztuczki producentow, ze jak procesor obsluguje dany zestaw rozkazow, to od razu jest 64bit, a to jednak nie prawda. Wystarczy sobie porownac wydajnosc pierwszego lepszego Opterona z jakims starym P4, ktory mial juz obsluge em64t.

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
vertiico napisał/a:
ale my mamy za Ciebie podjąć decyzję?
Tak, dokładnie to miałem na myśli pisząc:
j+ napisał/a:
Nie miałem kontaktu wcześniej z XP pro w wersji 64-bitowej, z resztą na Viście Business tylko w Wordzie pisałem. Jak jest ze sterownikami do XP? Jak tam Vista po Service Pack'u? Orientuje się ktoś?

vertiico napisał/a:

po pierwsze: licencje MSDN głównie są na kierunkach informatycznych / info-podobnych.

Po pierwsze - bulszit. Chociaż wszystko można podciagnąć pod 'głównie' i 'info-podobne'.
vertiico napisał/a:
jezeli tak to czemu nas o to pytasz, sam powinienes juz wiedziec
Jeśli interesuję się sportem, to muszę być na bieżąco w wynikach potyczek brydżowych? Szczerze wierzę, że na tym forum są osoby pomocne i lepiej zorientowane w temacie. Nie wszystkie oczywiście (Ty vertiico na przykład tej ślicznej koniunkcji nie spełniasz), ale kilka osób się znajdzie (ba, znalazło).

Twoją wypowiedź można odebrać tak: idąc na studia o takim a nie innym kierunku, bez wiedzy na temat systemów operacyjnych najwyraźniej daję świadectwo swojej ignorancji w stosunku do społeczeństwa. Będę do tego marnym inżynierem (jeśli oczywiście mnie nie wyrzucą) i będę produkował wadliwy sprzęt/urządzenia/kod. Tak więc wiedz vertiico, że jeśli kiedyś się zatniesz w windzie, schody ruchome Cię wciągną, system biometryczny w Twoim mieszkaniu weźmie Cię za złodzieja albo podgrzewanie w Twojej klozet-desce nawali i włączy się tryb gotowania jajek, to gdzieś, w jakiś zakamarkach naszego pięknego kraju, ktoś, kto nie do końca się znał na systemach operacyjnych pozdrawia Cię serdecznie (przepitym, a co - coś trzeba robić na studiach) śmiechem.

vertiico napisał/a:
btw wiesz chociaz jakie sa roznice miedzy XP Pro a Home? badz jakie miedzy wersjami Visty?

Od razu wziales pod uwage XP Pro, pro bo ladnie brzmi tak?
Dokładnie tak. Wcześniej, w sumie przez kilka lat, używałem 32bitowego Pro. Końcówka Pro dodaje w końcu kilka centymetrów.

dzerry napisał/a:
j+, AFAIK, nawet jesli masz MSDN, to uzywanie systemu w domu do rzeczy typu obrobka zdjec, to i tak jest lamanie licencji.
bix napisał/a:
Z tego co ja pamiętam to nie można poprostu wykorzystywać komercyjnie. Więc jeśli obrabiasz zdjęcia i publikujesz je a nie zbierasz za to kasy to nic złego się nie dzieje.
W faq'u zwroty 'do użytku edukacyjnego i badawczego' są używane zamiennie z 'użytkiem niekomercyjnym'. Ale doczytam - najwyżej np. w ramach odrabiania ugadam się z wykładowcą, że zrobię jedyne w swoim rodzaju badania na temat wydajności różnych systemów operacyjnych w kwestii obróbki plików graficznych.
dzerry napisał/a:
A dlaczego licencja Servera 2008 tyka? Nie masz jej w MSDN?
Okej, zamroczyło mnie - nie wpadłem na to nawet :)

vertiico napisał/a:
boze znów się zaczną czepiać mnie, dajcie sobie na luz ;-)

Bo masz niewyraźny avatar.
*puf*

quasi  Dołączył: 08 Kwi 2008
Nie wiem i nie chcę wiedzieć, o co Wam rozchodzi się :roll:
Cytałem trzy posty
=> pierwszy. środkowy i ostatni.

Po co pchać się w 64bity?
Generalne najlepszym OS-em jest drogi win server (jesli nie gracie w gry) choc i tam można właczyć obsługę dx i pograć. Do tworzenia i obróbki muzyki - MAC, więc pozostaje uniwersalny Linux, lub XP 32bit PRO.
Mżonka o lepszej wydajności 64bit, sprawdza się tylko w aplikacjach 64bitowych - ale ile ich jest? I odwieczy kłopot - sterowniki.
O Viście zapomnijcie, to przechodni OS - jak ME.
dzerry, pogadajmy na pw...

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Panowie! :evil: Zachowajcie przyjazny ton dyskusji!

vertiico, Ciebie to tyczy się w szczególności!

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
j+ napisał/a:
Dokładnie to wybieram między XP Professional x64 i Vistą Business x64
vertiico napisał/a:
Od razu wziales pod uwage XP Pro, pro bo ladnie brzmi tak?

Niestety Xp w wersji 64bit jest tylko w wersji pro.
alkos napisał/a:
nie ma w tym momencie zadnych produkowanych albo nie skanerow dedykowanych do klisz, ktore mialyby jakiekolwiek wsparcie w kierunku 64bit... no chyba ze przez vuescana...

Ze stron Plusteka można już pobrać sterowniki pod systemy 64bit ale nie wiem jak z dodawanym silverfastem?

W temacie:
Miałem w pracy styczność z Windowsem XP 64bit i jakiejś szczególnie zauważalnej różnicy w wydajności między 64 a 32bit nie spostrzegłem. Z pewnością jest bardziej hmm... jak to nazwać?... ergonomiczny niż zwykły XP Home jaki mam w domu. Przy instalacji nie ma przymusu tworzenia konta choćby jednego użytkownika - można jechać cały czas z konta administratora i daje to dodatkowe możliwości. Można np. powyłączać wszystkie denerwujące "dymki" w tray'u, konfiguracja czegokolwiek jest prostsza i szybsza, bo nie ma narzuconych ograniczeń (ale to nie jest jakaś szczególna cecha wersji 64bit lecz wszystkich wersji pro). W sumie działały na nim wszystkie aplikacje i urządzenia pod 32bity łącznie ze skanerem (dwa osobne katalogi "Program Files"). Nie miałem możliwości bezpośredniego porównania Xp 64bit i Visty 64bit na tym samym sprzęcie ale podobno szybkościowo są porównywalne. Wybór może być trudny - zależy od potrzeb - Xp za jakiś czas przestanie być wspierany ale jego obsługa wydaje mi się łatwiejsza. Z kolei Vista ma różne ficzery, wsparcie, DX10...

Skocz do: