emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
DMZ stosuje się dla serwerów, które musza być widoczne na zewnątrz firewalla. Są z tego powodu dużo bardziej narażone na ataki z internetu.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Demilitarized_Zone

[ Dodano: 2008-10-03, 20:48 ]
Sorry. Tu chyba będzie potrzebne DMZ, tak jak pisał l_uka
Myślałem, że wszystkie kompy są za routerem.

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
emigrant napisał/a:
Myślałem, że wszystkie kompy są za routerem.

Za ruterem jest cała sieć, router dałem by mieć neta również na lapie (wifi), no i zniknęła mi ta "stara sieć".

forestowy
[Usunięty]
Zainstaluj protokół NetBios na kompie i przekieruj port 139 (UDP i TCP) w routerze na swojego kompa. Ewentualnie jeszcze 137, 138, 139 i 445.

FotoPepe  Dołączył: 13 Kwi 2008
forestowy napisał/a:
Zainstaluj protokół NetBios na kompie i przekieruj port 139 (UDP i TCP) w routerze na swojego kompa. Ewentualnie jeszcze 137, 138, 139 i 445.

Wszycy pisza madre rady , ale zrozumcie ze @dybon jest laikeim i trzeba bardziej lopatologicznie.
Najlepiej wejdzw menu ... kliknij na zakladce .... zaznacz opcje ..... etc

zaraz opisze DMZ

forestowy
[Usunięty]
A to ja nie pomogę bo nie znam edimaxa, chyba że gdzieś jest emulator na necie. Jedyne co mogę podpowiedzieć to należy szukać forward/forwarding etc. Podać porty do przekierowania i wpisać IP kompa na który porty mają być przekierowane.
IP powinien byś oczywiście przydzielany po MAC'u żeby był stały. Prościej nie potrafie jak nie widze softu do zarządzania routerem więc z góry sorry :oops:

Dlatego poszukalem instrukcji do Edimax-a na ich stronie , to jest jakby co poprawny link
http://edimax.pl/images/I...BR-6204Wg_M.rar

i oto moje sugestie.

Poniewaz jest to stworzona siec wewnatrz juz lokalnej sieci, wiec nie ma problemu typu haker.

Wiec po pierwsze aby pozniej bylo latwiej, to najlepiej przypisac swojemu komputerowi staly adres IP (taki poza przyznawanym adresem przez DHCP).
Jesli zostawiles domyslne ustawienia, to zakres IP od IP 192.168.2.100 do IP 192.168.2.199.
Czyli u siebie we wlasciwosciach karty sieciowej (chyba wiesz gdzie- czy opisac ? ) - jesli tak to wpisz
IP 192.168.2.20
Maska 255.255.255.0
Bramka Domyslna: 192.168.2.1

DNS - takie jakie masz w tej chwili lub np.
213.241.5.3 podstawowy (pierwszy)
213.241.4.4 zapasowy (drugi)

nastepnie w routerze

Czyli pewnie na gorze <General Setup>, pozniej menu po lewej - <Firewall>, pozniej klikasz na podmenu <DMZ>, zaznaczasz okienko <Enable DMZ> (czyli wlaczasz ta usluge)
i tam gdzie <Client PC IP Address> wpisujesz swoj adres IP czyli 192.169.2.20 (o ile wpisales jak podalem wyzej)

Nastepnie SAVE - czyli zapisz i juz :)

i juz ponowny restart kompa (lulb wylaczyc i wlaczyc karte sieciowa)

i powinno dzialac

No poprawilem tez literowki

FotoPepe napisał/a:
255.255.23

Tutaj system krzyczy że maska nie prawidłowa, musi mieć postać ciągłą ?

FotoPepe napisał/a:
231.241.4.4

Tutaj chyba 213.241.4.4

To wszystko wpisywałam w ustawieniach protokołu TCP/IP - dobrze ?

moment

[ Dodano: 2008-10-04, 14:16 ]
dybon napisał/a:
255.255.23

255.255.255.0

no i DNS oczywiscie 213.241.4.4

sorki za literowki

Taka maska mi się sama wpisała.
Ale dalej nie widzę tej "zewnętrznej" sieci.

Może coś z routerem nie tak:

Znikają coś te obrazki...

Pietrobas  Dołączył: 09 Sie 2008
Panowie, minute przed zakupem AP przypomniałem sobie, że zanim połacze sie z internetem wybieram numer i hasło przez protokół PPP, czy nie będzie to jakieś utrudnienie ?

Pietrobas, A łączysz się za pomocą modemu i linii telefonicznej?

[ Dodano: 2008-10-04, 20:27 ]
Bardzo dziwne, jeżeli odbierasz drogą radiową :shock:

A mi potraficie pomóc?

oc  Dołączył: 29 Kwi 2008
emigrant napisał/a:
Pietrobas, A łączysz się za pomocą modemu i linii telefonicznej?

[ Dodano: 2008-10-04, 20:27 ]
Bardzo dziwne, jeżeli odbierasz drogą radiową :shock:

Co w tym dziwnego, że PPPoE działa drogą radiową?

<edit>

dybon, zrób jak pisze FotoPepe, nie patrzyłem w manuala, ale dobrze to wygląda. Jak znajdę chwile to popatrzę do instrukcji.

Pietrobas
, zobacz czy firmware routera obsługuje PPPoE. Tomato, które już chwaliłem kilkakrotnie w tym wątku, nie jęczy przy kombinajci jak Twoja.

oc napisał/a:
PPPoE
zwykle jest na DSLu. Łącze radiowe, to zwykle WLAN, a więc bezprzewodowa sieć lokalna. Dlatego mnie to dziwi. Ale pewnie jeszcze nie raz się zdziwię. Sieci to obszerny temat.

oc  Dołączył: 29 Kwi 2008
emigrant napisał/a:
zwykle jest na DSLu.

emigrant napisał/a:
Ale pewnie jeszcze nie raz się zdziwię.

no i tu się bardzo zdziwisz ;-)

Pietrobas  Dołączył: 09 Sie 2008
No to chya jednak uderze w linksysa i tomato, czlowiek sie uczy orzez cale zycie ;)

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Kilka dni temu zanabyłem i zainstalowałem sobie D-linka DI 524 i dzisiaj przy próbie wysłania pliku przez skypa zauważyłem, że przekierowane połączenia blokują mi transfer w obie strony :/

Nigdy nie konfigurowałem routera i nie wiem jak się do tego zabrać żeby po skończonej zabawie dalej mieć neta ;-) . Domyślam się, że firewall routera blokuje mi wszystkie porty. Czy znacie jakieś szybkie toutoriale jak odblokować firewalla lub poszczególne porty do skypa na przykład? Wszelkie przydatne rady do konfiguracji mile widziane :-)

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
matth napisał/a:
Czy znacie jakieś szybkie toutoriale jak odblokować firewalla lub poszczególne porty do skypa na przykład?

instrukcja obslugi i help bedzie dobrym miejscem, zeby zaczac szukac, gdzie sie ustawia przekierowania portow albo DMZ.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
No zgadzam się, ale chciałbym wiedzieć co mam odblokować i dlaczego akurat to. Instrukcja mówi tylko jak...

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
albo przekieruj sobie jakis konkretny port na lokalnego kompa (port ustaw na routerze i w skype), albo ustaw kompa w DMZ i bedziesz mial spokoj z problemami z firewallem. Minus taki, ze komputer w DMZ w zasadzie powinien miec wlasnego firewalla.

Skocz do: