vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
piotrecius napisał/a:
Niestety Xp w wersji 64bit jest tylko w wersji pro.

a faktycznie, ale czemu niestety ? 64bit w xp jakby na "sile wprowadzili" stad:

piotrecius napisał/a:
Miałem w pracy styczność z Windowsem XP 64bit i jakiejś szczególnie zauważalnej różnicy w wydajności między 64 a 32bit nie spostrzegłem.

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Nieprecyzyjnie się wyraziłem :-/ . Chodziło mi o to, że niestety nie ma innych wersji Xp z 64 bitami ;-) (mogłyby być tańsze niż pro, a mnie by wystarczyła wersja home).

racja, home byla by zapewne tansza.

tak swoja drogą sa 2 wersje XP 64bit:
1. Windows XP 64 bit
2. Windows XP Pro. 64bit

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
vertiico napisał/a:
1. Windows XP 64 bit
2. Windows XP Pro. 64bit

powyzej ktoregos tam SP skasowali Pro z nazwy.

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
zorzyk napisał/a:
Panowie! :evil: Zachowajcie przyjazny ton dyskusji!
Pardą, dałem się ponieść. Się w pierś biję.
*puf*

l_uka napisał/a:
powyzej ktoregos tam SP skasowali Pro z nazwy.

1. Windows XP 64 bit -- bodajze 2002 rok dla prockow italium
2. Windows XP Pro. 64bit -- w 2003 [ na pewno rok pozniej]

czy dalej jest taki podzial to nie dam glowy :P

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
j+ napisał/a:
Dokładnie to wybieram między XP Professional x64 i Vistą Business x64.
Generalnie może być kłopot z suppotem (sterowniki i te sprawy) z WindowsXP64bit. Jeżeli 64 bity, to proponowałbym jednak Viste.

[ Dodano: 2008-10-12, 08:47 ]
dzerry napisał/a:
j+, AFAIK, nawet jesli masz MSDN, to uzywanie systemu w domu do rzeczy typu obrobka zdjec, to i tak jest lamanie licencji. No chyba, ze studiujesz grafike, albo cos takiego.
A masz może coś na wsparcie tego? Bo jeżeli jest tak jak pisałeś, to niby co można na tym komputerze zrobić?

[ Dodano: 2008-10-12, 08:49 ]
Enzo napisał/a:
Bo niewiele to zmieni. 64 bity mają znaczenie tylko w przypadku obróbki bardzo dużych plików, np. filmów. Poza tą specyficzną sytuacją system 64bitowy zazwyczaj okazuje się wolniejszy od 32bitowego. Niestety nadal jest to chwyt marketingowy a nie realne udogodnienie (że o kłopotach ze sterownikami nie wspomnę).
Nie do końca, procesor 64bitowy ma dłuższe rejestry, co przy można wykorzystać przy niektórych operacjach. Z tego co pamiętam to CS64bit jest szybszy o kilkanaście procent od CS32bit.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
LDevil napisał/a:
Nie do końca, procesor 64bitowy ma dłuższe rejestry, co przy można wykorzystać przy niektórych operacjach.

ale to oznacza rowniez dluzsze adresy, a jesli operujamy na niewielkih porcjach danych i tak musimy wykorzystywac to przydlugawe adresowanie, co nie musi przekladac sie pozytywnie na wydajnosc.

quasi  Dołączył: 08 Kwi 2008
64bit obsługuje dłuższe rozkazy...
Czynnik wpływający na poprawę komunikacji pomiędzy pamiecią RAM, a procesorem, ale do tego trzeba posiadać odpowiednie oprogramowanie i sterowniki. RAM, jest b. często wąskim gardłem w konfiguracji podzespołów komputera. I tutaj niestety, jestesmy jeszcze w pieleszach.
Testy wykazują, że wydajnośc 64 bit, zwieksza sie o ok 10% -ale to zależy od uzywanej aplikacji.

quasi napisał/a:
RAM, jest b. często wąskim gardłem w konfiguracji podzespołów komputera.

tak oczywiscie , raczej dyski twarde sa waskim gardlem.

vertiico, generalnie komputery mnie przejadły się, więc nie szukam emocji, ale chcę podpowiedzieć osobie potrzebującej, tak z własnego doswiadczenia (forum temu służy) i nie robię tego z euforii.
Jeśli Raid Ci nie wystarcza, to masz pewien kłopot...

napisales ze pamieci sa waskim gardlem co nie jest prawda, waskim gardlem sa dyski twade, zadna macierz z dyskow SSD czy to SCSI nie jest tak szyba jak pamieci DDR.

A innmi słowy, postep w dyskach jest za maly i za pozno, procki najszybciej sie zmienialy, pozniej pamieci , a dyski .....

Stad chcialem sprostowac Twa wypowiedz, bo nie byla prawdzwa.

Tak jest, panie kapitanie. Szczerze przepraszam i dozgonnie żałuję... Zostawiam tą informację dla siebie (reszta, proszę nie czytać).

Skocz do: