Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
k33l napisał/a:

Twoja karta tak pracuje czy każda nawet zintegrowana?

Nie każda karta tak pracuje ... np. Audigy , Audigy 2 czy Realtek 650 nie pracuje w bitperfect. Natomiast np. Realtek 883 i 888 już tak. (u mnie ta ostatnia robi jako transmiter SPDIF).

Poza kartą potrzebna jest odpowiednia konfiguracja ... np. drgnięcie suwakiem Volumne transmitera SPDIF/głośności windows na inną wartość niż 100% wprowadza już ingerencję w sygnał (sprawdzone doświadczalnie).

k33l napisał/a:

Co do SPDIF to się zgodzę nawet na płycie ze zintegrowaną kartą i takim wyjściem karta nie ma znaczenia
Pod warunkiem że zewnętrzny DAC ma retaktowane wejścia/własny precyzyjny zegar/buforowanie.

Jednak kiedy mamy zwykły prymitywny DAC to może być różnica wynikająca z jitter'a ... który ma wpływ na SNR (różnica nawet do kilkunastu dB, co widać w pomiarach)

k33l napisał/a:

ale przy normalnej karcie w slocie i puszczeniu dźwięku torem analogowym to karta decyduje o dźwięku.
Jak najbardziej ... analogicznie jak zewn. DAC ma wpływ na dźwięk.

k33l napisał/a:

W takiej Prodigy np, można zmienić OpAmpy i dobrać sobie barwę dźwięku.
JA raczej poszukuję kart ... a właściwie DAC które nic (najmniej jak się da) nie wnoszą od siebie.

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Kuzyn Mygosi napisał/a:
JA raczej poszukuję kart ... a właściwie DAC które nic (najmniej jak się da) nie wnoszą od siebie.

Tutaj masz właśnie możliwość ustawienia sobie barwy dźwięku najbardziej dla siebie szukanej, bo takie nieingerowanie w źródło to chyba wiara na słowo producenta danego DACa.

Skocz do: