Wito76  Dołączył: 10 Kwi 2008
No i masz BABO placek. Już byłem blisko DA 50-200, gdy przez przypadek na photozone.de wszedlem na jego test. Zostal okreslony jako przeciętniak, o slabej rozdzielczosci czyli kit pełną gębą. W koncowym werdykcie polecają Tamrona 70-300 ktory optycznie przewyzsza znacznie naszego firmowego dlugiego kita.
Napalilem sie wiec na tamrona, bo raczej wiecej dobrego niz zlego o nim na naszym forum napisano, ale gdy doszedlem do oglądania sampli opanowala mnie fioletowa histeria. W oczach dziecka fiolet, tafla jeziora (biale bryzy) - fiolet.
Bożesz ty mój, Elżuniu może ci czaju naparzyć - chcialoby sie uslyszec.
Musze w pazdzierniku kupic dlugiego zooma i zglupialem.
Nie dam sie przekonac (a wlasciwie straznik budżetu-żonka) na APO wiec musze cos w okolicach 500pln max wydac.
Ankieta:
Tamron czy DA 50-200.
I prosze nie podsylac mi linkow do podobnych tematow z forum, wszystkie juz widzialem.
Kto ma Tamrona lub 50-200 niech sie wypowie na tak lub nie.

kenzo  Dołączył: 23 Gru 2007
Wito76, DA nie miałem wiec sie nie wypowiadam. Tamrona kupilem bo jest dłuższy, a to czasem sie przydaje. Co do fioletów, to rozumiem, ze piszesz o aberracjach. Fakt Tamrona trochę aberruje ale bez przesady. Az sam zaczalem ogladac teraz swoje fotki z Tamrona i na naprawdę nielicznych się jakies aberracje pojawiaja.

kwantus  Dołączył: 08 Lip 2008
Wito76, ja wybralem 50-200 i jestem zadowolony, głównie z takich powodów jak aniaL, mały, poręczny, doostrzanie ręczne przy AF itd. Z czystym sumieniem polecam :-)

KWANTUS, A nie mydli czasem jak krótki kit?
Krótkiego dostalem "gratis" wiec nie ma co cmokac, ale jak juz mam wydac krwawicę to i wymagania rosną.

Cypis aka Piotr  Dołączył: 16 Cze 2008
Wito76, postaram sie w tym tygodniu strzelić ze trzy testowo - porównawcze foty.
Poszukamy tego fioletu...

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Wito76 - jak dotrę do domku wieczorkiem to ci wrzucę jakieś sampelki z Tamrona na Picasa Web Album to ocenisz sam - tu w strashnym albumie jest kilka fotek z Tamronka LINK DO STRASHNEGO ALBUMU
Ale jak wczoraj wieczorkiem porównywałem z Sigmą 70-300 APO to różnica jest kolosalna - przynajmniej w aberacjach, co do ostrości to już nie taka przepaść (choć właśnie przez mniejsze CA Sigma wygląda ostrzej - subiektywnie)

Myron  Dołączył: 21 Cze 2007
Osobiście wybrałem Tamrona i absolutnie decyzji nie żałuję. Może i troszeczkę aberruje, ale nie ma tragedii. Oba szkła są amatorskie, więc wiele wymagać od nich nie można. Jednak moim zdaniem Tamron jest bardziej uniwersalny - 300mm się przydaje a i tryb macro 1:2 jest niczego sobie. Dodatkowo przy 200mm Tamron jest sporo jaśniejszy aniżeli Pentax.

JackDeJack, nieglupie te zdjęcia, tzn aberracji sie nie dopatrzylem.
Na pbase.com i jeszcze kilku galeriach oglądalem fotki i z DA50-200 i Tamrona i szczerze mowiac nie widac duzej roznicy. Troche bardziej podoba mi sie pentaxowy bokeh, taki bąbelkowy choc brakuje mu do starych jarych SMC, Tamron ma raczej jednolite tlo. Co kto woli, ja wole bąble.
Co nie zmienia faktu, ze wiem ze nic nie wiem.

Podrzucę ci linka wieczorkiem to zobaczysz - CA są. Tragedii nie ma, bo są w określonych warunkach :-P

Szakal  Dołączył: 18 Gru 2006
Miałem Tamrona i DA 50-200 - optycznie Pentax ma lepszy kontrast i brak aberracji, Tamron ponad 200mm fioletowo (ptaszek na gałęzi wychodzi z aureolą), ale do 200mm bardzo przyzwoity, powyżej trzeba uważać na kontrasty. Inna bajka to użytkowanie - 50-200 mały, z przeostrzaniem (brakowało mi tego w Tamronie), i zaczyna się od 50mm, a to czasem się przydaje. Tamron większy, subiektywnie solidniejszy, do 200mm lepsze światło - tyle spostrzeżeń tak na szybko

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Wito76 napisał/a:
rozdzielczosci czyli kit pełną gębą. W koncowym werdykcie polecają Tamrona 70-300 ktory optycznie przewyzsza znacznie naszego firmowego dlugiego kita.
Napalilem sie wiec na tamrona, bo raczej wiecej dobrego niz zlego o nim na naszym forum napisano, ale gdy doszedlem do oglądania sampli opanowala mnie fioletowa histeria. .

Rozważ też Sigmę 70-300 w wersji APO. Mam oba obiektywy w tej chwili (kupiłem sigmę, nie sprzedałem jeszcze tamrona) więc mogę jako-tako subiektywnie porównać. Sigma to mniejsze aberracje (aczkolwiek niebiesko-błękitne a nie jak fioletowe tak jak w tamronie), ciekawie wykończony plastik ("piaskowany"). W sigmie denerwuje mnie trochę mniejsza masywność, mikroskopijny przełącznik makro.

BTW - czym różniły się kolejne wersje Sigm, znaczy jak rozróżnić która jest która?

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Grendel, Jeśli rzeczywiście tak jest że sigma apo nie ma fioletowych abberacji tylko niebieskie, to dla mnie to szkło już nie istnieje. Jako że fiolet dużo rzadziej występuje "w przyrodzie" niż błękit, jest go dużo łatwiej usunąć na kompie, ja lightroomem bez problemu pozbywałem sie ew. abberacji tamrona. A niebieskich abberacji już usunąć często nie można bo usunie się też błękit nieba :->

Wajcha  Dołączył: 09 Sty 2008
miałem szczęście testować wszystkie szklanki z tematu i wybrałem Tamrona i nie żałuje.

Aberracje - czasami są a czasami ich nie ma, nie ma tak naprawdę reguły. Mam foty na których w 100% spodziewałem się aberrek, a nie było ich wcale bądź prawie wcale, a mam takie na których w życiu być sie abberek nie spodziewał a były tak mocne że hej

AF - średni, odsetek nietrafionych dość spory, ale da się żyć, mógłby być szybszy, czasami brakuje mi tego przeostrzania na AF z Pentax'a

poza tym lepsze światło, masywniejszy (mam duże łapy więc lepiej m się nim operuje)

Po obejrzeniu obiecanych przez JackDeJack zdjęc (dzieki za PW) stwiedzilem - niech juz bedzie ten tamron. A tu kolejny frustrujący/dezorientujący post od Szakal, o ptaszku w aureoli i lepszym kontrascie DA. I bądź tu mądry człowieku.

Wrzucę coś z tamka dla wszystkich - bo fotki prywatne poszły do Wito76 i nie chcę by było że jakaś prywata.
Trochę fotek z tamka
FOTKI Z TAMKA
i porównanie z sigmą APO
TAMRON vs SIGMA APO

Cos nie chodzą te linki.

poprawione - wieczorkiem jeszcze coś może wrzucę z tamka

Szakal  Dołączył: 18 Gru 2006
Wito76 napisał/a:
Po obejrzeniu obiecanych przez JackDeJack zdjęc (dzieki za PW) stwiedzilem - niech juz bedzie ten tamron. A tu kolejny frustrujący/dezorientujący post od Szakal, o ptaszku w aureoli i lepszym kontrascie DA. I bądź tu mądry człowieku.

Wieczorem poszukam fotek z Tamrona i DA 50-200 i będzie lepsze porównanie - odnośnie ptaszka - jak jest ciemny i na tle jasnego nieba to kiepsko, ale np. gołąb na ciemnym tle sporo lepiej ;-)

Ok, czekam na fotki.
Mogą byc równiez te najmniej udane, tzn z dokuczającą aberacją u tamka i te mydlane z pentaxa.

Skocz do: