gotiger  Dołączył: 02 Mar 2008
Cytat
Ale czyszczenie matrycy podoba mi się bardziej. Po włączeniu aparat żyje. Jakby zwierzątko jakieś się budziło. Świetne.

cinekk1, dobre oj dobre - uśmiałem się, że hey :mrgreen:

P.S. Wasze :-B i na zdrowie :-P

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
lipalipski napisał/a:
A te dźwięki to zawsze, czy tylko przy długich czasach naświetlania? Jeśli przy długich, to nic się nie bój, normalna sprawa jeśli masz załączoną "odszumiarkę".

No właśnie, też tak mam przy długich czasach, włączonym odszumianiu.
Jest to dźwięk wyraźnie różny od SR.
Co go powoduje, ktoś wie ?

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
dybon napisał/a:
No właśnie, też tak mam przy długich czasach, włączonym odszumianiu.
Jest to dźwięk wyraźnie różny od SR.
Co go powoduje, ktoś wie ?

Obstawiam na napęd utrzymujący podniesione lustro tudzież otwartą migawkę ;-)

Edit:
Nikt nie zwrócił uwagi ze napisałem bzdurę. Oczywiście SR działa niezależnie od czasu ekspozycji (poza trybem B). Poprawione

rybysferyczne  Dołączył: 22 Mar 2008
to o co biega z tym paluszkiem filipinki, bo u mnie tez cos lata :mrgreen:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jeszcze jeden nie znający FAQ http://manufactura.home.p...opic.php?t=3658

plwk napisał/a:
Jeszcze jeden nie znający FAQ http://manufactura.home.p...opic.php?t=3658

no dobrze, ale w FAQ jest napisane ze sa 2 mozliwosc - wiec w koncu to jest to SR czy paluszek filipinki? :mrgreen:

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
rybysferyczne napisał/a:
wiec w koncu to jest to SR czy paluszek filipinki?
SR to nazwa marketingowa owego paluszka filipinki

piotr_luk napisał/a:
rybysferyczne napisał/a:
wiec w koncu to jest to SR czy paluszek filipinki?
SR to nazwa marketingowa owego paluszka filipinki

masakra :mrgreen:

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Przyklejony: ¤ Jak cytować / Jak odpowiadać na posty
http://manufactura.home.p...opic.php?t=7761

predoo  Dołączył: 26 Sie 2006
No właśnie jak to jest z tymi odgłosami w K10D? Odniosę się do pytania innego użytkownika w wątku który został zamknięty http://pentax.org.pl/view...484cf0ca#240190

O podobnym zjawisku mówiła mi żona bo ona właśnie użytkuje K10-tkę od kilku miesięcy, sprawdziłem i występuje dokładnie tak jak w opisanym wątku, czyli praktycznie zaraz po opadnięciu lustra słychać dziwny odgłos, jakby się coś przesuwało z oporem, nadmienię że wiem o SR i o czujniku położenia którego odgłosy słychać jak się zmieni położenia aparatu o 90 stopni. Natomiast ten dźwięk o którym mowa występuje niezależnie czy jest włączony SR czy nie, co ciekawsze jest bardzo wyraźny gdy aparat położy się np na stole i wykona np zdjęcie z samowyzwalaczem, tuż po opadnięciu lustra jest bardzo wyraźny nie trzeba przykładać ucha do body aby usłyszeć. Nie wiem czy K10D tak ma?, natomiast w K100D używanym już prawie dwa lata nic takiego nie można zaobserwować. Więc mam prośbę do użytkowników K10-tki o potwierdzenie lub zaprzeczenie.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
predoo, to ci...no.... filipinczycy przenosza zdjecia z bufora do karty pamieci 8-)

Zbynio  Dołączył: 07 Maj 2007
Fafniak napisał/a:
predoo, to ci...no.... filipinczycy przenosza zdjecia z bufora do karty pamieci 8-)

Dawniej to ruscy robili ;-)

no dobra filipińczycy, może dla Was jest to oczywiste, dla mnie nie, a w K100 to już nie przenosi?

Bronek  Dołączył: 04 Wrz 2006
predoo, nie słuchaj głupot. Już dawno ustaliliśmy na tym forum, że to paluszek filipińskiego dziecka.

wiem, że mowa o SR i nie ważne jak go zwał tylko zdziwiło mnie działanie w porównaniu K10D z K100D, tak jak wyżej napisałem i chodzi tylko o moment zaraz po opuszczeniu lustra, czy SR w K10D inaczej działa? no ale chyba nie uzyskam tutaj odpowiedzi :-(

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
predoo, sprawdzaj wątki w "Plenerach, spotkaniach etc" - czasem umawiamy się na łażenie po mieście (wczoraj coś takiego miało miejsce), bo wtedy mógłbyś porównać z innymi aparatami...

marucha, dzięki za odpowiedź, wczoraj miałem ochotę się zjawić na rynku, tylko żona leży plackiem od tygodnia i muszę siedzieć w domu, może przy następnej okazji, miałem jednak nadzieje że ktoś odpowie tutaj bo przecież użytkowników K10D jest sporo, no ale cóż... :evil: bez komentarza

Zbynio  Dołączył: 07 Maj 2007
predoo napisał/a:
bez komentarza

No bo jak Ci tą onomatopeję napisać. Cykkłap? :lol:
Coby zweryfikować najlepsiejsze będzie spotkanie z innym posiadaczem :mrgreen:

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
predoo napisał/a:
tylko żona leży plackiem od tygodnia i muszę siedzieć w domu

Mam nadzieję, że szybko wyzdrowieje...
Okazji będzie jeszcze parę - lato niedługo.

Zbynio, właśnie po tym
Zbynio napisał/a:
Cykkłap?
jest odgłos jakby się coś przesuwało, domykało z lekkim oporem tak jak pisałem wcześniej, podobny do odgłosu gdy obraca się aparat o 90 stopni tylko mocniejszy, pytam się o to bo w K100D takie zjawisko nie ma miejsca

Skocz do: