cynamonowy  Dołączył: 16 Lip 2007
TTomek napisał/a:
'Szybki test' na fotopolis: http://fotopolis.pl/index.php?n=7339

Nie mogę oceniać bo nie posiadam K20D, ale w porównaniu do testu z optycznych to czytało się dużo przyjemniej. Nie starali się za bardzo mądrzyć, test bardziej wyważony. Nie straszyli Hot pixelami i odszumianiem. I jakbym ten test był moim pierwszym zetknięciem się ze sprzętem pentaksa to raczej bym sie na K20 skusił.

Takie moje podsumowanie ;-)

Mirko  Dołączył: 10 Gru 2007
Mi zawsze lepiej czyta się testy na fotopolis... nie oznacza to że tam nie mają nic za uszami ale przynajmniej testy i opinie są mniej radykalne i bardziej wyważone niż u "pudrowanych"

Pozdrawiam

TTomek  Dołączył: 02 Mar 2008
Preview na dpreview: http://www.dpreview.com/previews/PentaxK20D/ więc na dniach można się spodziewać testu z nowym firmwarem.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
"Dynamic Area AF" - Co to?
Na czym polega bracketing ostrości?

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Stachu napisał/a:
Na czym polega bracketing ostrości?

3 zdjecia, 1 teoretycznie w punkt, a 2 pozostale za i przed zadanym punktem. Pewnie bedzie mozna okreslac skok ostrosci, tak jak EV.

Przemekbelch  Dołączył: 05 Lut 2008
A mi się wydawało, że bracketing ostrości to 3 zdjęcia o różnym stopniu wyostrzenia w body. :-?

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Stachu napisał/a:
"Dynamic Area AF" - Co to?

chodzi o ten rotacyjny selektorek pól AF z tyłu:
Single Area AF - centralny punkt
Dynamic Area AF - punkt wybierany krzyżakiem
Auto Area AF - samosię

[ Dodano: 2008-06-19, 22:03 ]
pawelek-79 napisał/a:
3 zdjecia, 1 teoretycznie w punkt, a 2 pozostale za i przed zadanym punktem.

Ależ skąd.
Przemekbelch napisał/a:
A mi się wydawało, że bracketing ostrości to 3 zdjęcia o różnym stopniu wyostrzenia w body. :-?

Tak, dokładnie tak. Sharpness bracketing to bracketing wyostrzania.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
E, to lipa. Myślałem, że jakieś nowe bajery rowery wymyślili, a tu nic ciekawego :-P .

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Samp napisał/a:
Tak, dokładnie tak. Sharpness bracketing to bracketing wyostrzania.

Hm, może nie jest ficzer aż tak głupi jak wykrywanie uśmiechu, ale sensownego zastosowania dla tej funkcji nie widzę, no oprócz oczywiście nabijania listy ficzerów. Oczywiście zawsze ktoś napisze, że lepiej mieć, niż nie mieć - cóż... ;-)

Bracketing AF-a miałby jeszcze sens o tyle, że nie jest to funkcja, którą potem można uzystać w kompie. W przypadku bardzo jasnych szkieł i szybkich akcji mogło to by mieć sens.

W ciągu dwóch ostatnich lat ani razu nie użyłem żadnego extended bracketingu - i trudno mi wyobrazić sobie sytuację, w jakiej w ogóle mógłbym chcieć go użyć.

Maurosso  Dołączył: 02 Sty 2008
Cytat
W ciągu dwóch ostatnich lat ani razu nie użyłem żadnego extended bracketingu - i trudno mi wyobrazić sobie sytuację, w jakiej w ogóle mógłbym chcieć go użyć.

testy? Np. chcemy przeprowadzić test jak bardzo wyostrzanie puszki zmienia obrazek i wybrać tą właściwą dla nas. Ustawiamy braketing i jedną serią załatwiamy sprawe :)
Chyba nic ciekawszego z tym zrobić nie możemy.

muciaq  Dołączył: 01 Wrz 2007
wow.. duzo to szybsze, niz co zdjecie kliknac raz w prawo, w celu przesuniecia suwaczka :P
co za wygoda ;D

opcja pawelek-79 mi sie bardziej podobala ...

bartas73  Dołączył: 26 Lut 2008
Koledzy mam pytanie. Czy power grip z K10D pasuje do K20D? ;-) I jeżeli sa dwa inne to jakie sa różnice między nimi??

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Oryginalny grip Pentaksa pasuje do K10D i K20D.

bartas73  Dołączył: 26 Lut 2008
dzienx dsk ;-)

Jest już pełen na dpreview: http://www.dpreview.com/reviews/pentaxk20d/

eMiBe  Dołączył: 02 Lut 2008
"In short, the K20D is a great stab at making a photographers' camera - a camera for people who love taking images..." ;-) az sie wzruszylem :evilsmile:

deckard  Dołączył: 01 Lut 2008
Najbardziej podoba mi się to, że rozpiętość tonalna się znaczne poprawiła. :mrgreen:

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
ciekawe ze pomimo wgrania softu hot pixelel nadal sie pokazuja. Jak pisza przy fotografowaniu packshotow moze to byc problem bo pojawiaja sie na kontrastowych krawedziach co przy fotografii produktowej jest dosc czeste. Gorzej ze twierdza ze tych pixeli nie mapuje wlasciwie ACR...tu faktycznie jest problem

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Chyba będę musiał iść do okulisty, bo nie widzę tutaj jakieś przewagi K20D nad K10D.

Skocz do: