Dada napisał/a:Wg tego linku dla DS-a ok.1400 linii
Dada napisał/a:/ 24 mm =59 linii /mm, a Twoje 20 linii/ mm obiektywu jest 3 razy mniejsze.
Dada napisał/a:Tak więc rozdzielczość matrycy jest dużo większa od rozdzielczości obiektywu i nie ma znaczenia jaka matryca będzie w aparacie.
Dada napisał/a:Kolejny przykład na stosowanie wybiórcze teorii.
Nie napisałem, ze rozdzielczość obiektywu się zmienia, lecz pisałem, że zmienia się rozdzielczość wynikowego zdjęcia w zależności od matrycy na która jest rzutowany obraz. To są zupełnie inne sprawy - weź sobie obiektyw i ustaw za nim kartkę papieru (najlepiej kalki) a następnie skieruj obiektyw na okno, byś na kartce otrzymał obraz okna - to trochę pomoże zrozumieć wpływ wymiarów kartki na rozdzielczość. :)djack napisał/a:armar, jakim cudem rozdzielczość obiektywu może się zmienić w zależności od aparatu? To tak jakbyś napisał, że crop matrycy zmienia właściwości obiektywu.
Pokaż to na zdjęciacharmar napisał/a:Do Olympusa m42 to raczej troszkę mało sensowne, bo wychodzi jeszcze mniejsza rozdzielczość na zdjęciach. :(
Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
Przebrzydły Olympusiarz / dla przyjaciół Zygmunt
Pentax LX
Canon 1Ds Mark III + Canon 5D Mark III
Zenitar 16/2.8 | Irix 15/2.4 | Sigma ART 20/1.4 | Canon 24/1.4L II
Sigma ART 50/1.4 | Canon 85/1.2L | Canon 135/2L | Canon 400/2.8L
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
Raven napisał/a:wole format 3/2 niż późniejsze kadrowanie przed wywołaniem z 4/3
perl napisał/a:No to temat wyczerpany : ))))
Analogowo: KM; Cyfrowo: k200d;
Szklarnia: SMC-M 50/1.7, SMC-DA 18-250/3.5-6.3, odwrócony Hanimex 35/2.8 do makro, Helios
wyprawy: Kair www.rowerek-promyka.blogspot.com Jakucja www.jakucja2008.blogspot.com
A jakieś racjonalne uzasadnienie ?perl napisał/a:Olympusa odrzucił z miejsca. A napisu Sony nie chce mieć na aparacie, co jest zrozumiałe
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
Dada napisał/a:A w Pentaconie Six 1:1I co z tego wynika ?
K-1, K-3, MZ-3, ME Super, IRIX 11/4, D-FA 21/2.4 Ltd, FA31/1.8 Ltd, FA50/1.4, FA77/1.8 Ltd, FA80-320...
cenzura, cenzura, cenzura
Stachu napisał/a:Ale w Olku proporcje są 4:3.
Pozdrawiam,
Piotrek
6x7, 1/2.33"
w domyśle: Sony to napis zarezerwowany dla telewizorów, odtwarzaczy dvd.Dada napisał/a:A jakieś racjonalne uzasadnienie ?
Popieram. Mam podobne zdanie. To akurat na mnie działa. Ale to jedyny argument dla ktorego miałbym kupic Olka. Więc wole MX-apiotrecius napisał/a:Dla mnie dużym plusem najmniejszej puszki Olympusa są proporcje i wymiary, można powiedzieć - prawie jak ME-Super
Pentax LX
K-50 / K-70
Stare stałki,kilka zomów,fiszka,lampa.
Moja galeria na 500px :
http://500px.com/oxygenum
Markus napisał/a:Wadą systemu Olka są małe matryce.
perl napisał/a:Kumpel Canoniarz sie poważnie zastanawia (...) Olympusa odrzucił z miejsca. A napisu Sony nie chce mieć na aparacie, co jest zrozumiałe.
jak wyżej.perl napisał/a:Ostatnio też usłyszałem od innego Canoniarza, cyt: "jak można w ogóle Olympusa porównywać do Nikona, Canona, Pentaxa ...?" koniec cytatu.
perl napisał/a:w domyśle: Sony to napis zarezerwowany dla telewizorów, odtwarzaczy dvd.
Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
Przebrzydły Olympusiarz / dla przyjaciół Zygmunt
To po co komentujesz?Żaba napisał/a:Szkoda w ogóle komentować takie podejście.
Pentax LX
Ty się dobrze czujesz?perl napisał/a:Boli że masz Samsunga, czy co?