dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Hmm, będzie ciężko, bo w PPL widziałem tylko opcje Set Color Temperature (i nie da się ustawić 3059K), Amber/Blue i Magenta/Green... Holender, może faktycznie jak by to dobrze ustawić, to by różne zdjęcia wyszły.

:mrgreen:

desinger  Dołączył: 12 Paź 2007
A ja się przez tą nieścisłość mocno z kumplem pokłóciłem, mianowicie poszło o to że uparł się iż ustawiony balans przy RAW musi zawsze delikatnie ingerować w program wywołujący mimo ustawienia tych samych temperatur bieli, ja twierdzę że to nie powinno mieć żadnego znaczenia, a jednak ma na niektóre ;-)
Raw 1 aparat balans cień
Raw 2 aparat żarowe

LR 4500, Tint +50

SILKYPIX
4500, 0

PPL
4550

Nie wiem jak to wygląda w innych programach można by te pliki prze konwertować do DNG i po testować w innych. Wygląda na to iż obaj mieliśmy po części rację, w zależności czym się wywołuje. Dla zainteresowanych link do plików Raw tu

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jak widać z powyższego przykładu winowajcą nie jest RAW lecz wywoływaczka z jakimiś swoimi wstępnymi ustawieniami.

Test jak powyżej program Raw Therapee
i znów podobnie jak LR
4500 odcień 0,786

4500 odcień 0,786

i jeszcze jeden ciekawy tekścik otóż prze konwertowane LR do DNG (na różnych ustawieniach DNG) wszystkie powyższe programy przy DNG z LR z tym samym ustawieniu bieli niestety już się różniły prawdopodobnie LR przy konwersji do DNG narzuca sobie jakieś informacje :-( .
Niestety nie mam innego programu do konwersji na DNG tylko LR żeby sprawdzić czy faktycznie LR robi przy konwersji do DNG taki numer.

trochę zagmatwany ten post ale chyba w miare czytelny

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jest darmowy Adobe DNG Converter

DNG z LR

SILKYPIX

Raw Therapee

[ Dodano: 2008-04-12, 14:02 ]
Cytat
Jest darmowy Adobe DNG Converter

DNG z powyższego programiku i wszystko wygląda tak jak DNG z LR
ustawienia bieli za każdym razem identyczne jak powyższe