msnight  Dołączył: 28 Sie 2007
Eldred napisał/a:
Niech mi ktoś powie kto go kupił, co nim powodowało?
Miałem kiedyś też dylemat między tymi dwoma sigmami, wybrałem 17-70. Był dylemat jasno czy bardziej uniwersalny zakres, padło na uniwersalny zakres z tego względu, że używam stałek od początku i jakoś lubie nimi focić (jasno mam), brakowało mi w niektórych sytuacjach trochę szerzej niż 28mm po cropie no i niektóre sytuacje wymagały uniwersalnego zooma.
Po usunięciu BF urzywam i jestem bardzo zadowolony:)

Chmarski  Dołączył: 28 Mar 2007
Ja wziąłem 17-70, bo bardzo bolała mnie dziura pomiędzy 55 a 70.
Z tej Sigmy jestem wystarczająco zadowolony i nie myślę nad jej szybką zmianą. Ba, ostatnio nawet sie szarpnąłem na Skylighta i Polaro-Skylighta od B+W do niej.

Pełna dziura f/2.8 przy 21mm

Pełna dziura f/4 przy 48mm

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Ładnie, nawet bardzo :->

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
pepe napisał/a:
Sakwe mam montowana do kierownicy - dodatkowo w srodku zrobilem sobie wysciolke z gabki ktora idealnie pasuje do ksztaltu aparatu. Ale po przejechaniu paru tysiecy km w tamtym roku przez bezdroza kit poddal sie :).

No to moje sakwy są na bagażniku z tyłu, czasami z przodu na low-riderze i raczej nie wyobrażam sobie wożenia w nich takiego sprzętu... 8-)

[edit] Podoba mi się ten wiatrak. :-)

Chmarski  Dołączył: 28 Mar 2007
To jeszcze następująca kombinacja:
Sigma 17-70
17mm f/2.8 z użytym Polaro-Skylightem B+W

Fota nie wyostrzana po zmniejszeniu 8-)

pepe  Dołączył: 27 Maj 2007
Eldred napisał/a:
No to moje sakwy są na bagażniku z tyłu, czasami z przodu na low-riderze i raczej nie wyobrażam sobie wożenia w nich takiego sprzętu... 8-) .

Cytat
[edit] Podoba mi się ten wiatrak. :-)

hehehe :)

To male czarne na kierownicy - to jest sakwa na sprszet + gabka w srodku (niestety nie mam fot srodka sakwy)
http://pedalrevolution.ov...es/SG101586.jpg

Moj znajomy ma przerobiona cala przednia sakwe (25 litrow pojemnosci) na sprzet foto - calosc wylozyl w srodku gabka - ale jak dla mnie to za duzy ciezar - zawsze mozna wziac wiecej wiekszy zapas wody lub jedzenia zamiast sprzetu foto w takiej ilosci :)

mazi  Dołączył: 12 Lut 2008
Chmarski napisał/a:
To jeszcze następująca kombinacja:
Sigma 17-70
17mm f/2.8 z użytym Polaro-Skylightem B+W

Fota nie wyostrzana po zmniejszeniu 8-)

straszna winieta. to mnie w tych szklach najbardziej drazni.
wiele zainteresowań... wiecznie zbyt mało czasu...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

agresywnej moderacji mówię stanowcze NIE !

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
pepe, szacunek. :-D :-B

Tylko popraw cytowanie. ;-)

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Rozumiem, ze S 18-50 to calkiem niezly obiektyw. Czy az taka zrobi roznice jak zmienie KITa na Sigme?? 5mm na dluzszym koncu w KITie do mnie nie przemawia.

I jaka bedzie roznica w jakosci miedzy S 18-50 EX DC a S 18-50mm f/2.8 EX DC SLD ELD Aspherical Macro? Glownie pytam o SLD ELD, macro mnie nie interesuje (Tamron 90 f2.8 w drodze). Roznica w cenie bardzo znaczna (USA, 280$ a 420$ w amazon.com, a moze gdzies taniej nawet???)

bbartlomiej  Dołączył: 10 Wrz 2007
mazi napisał/a:
straszna winieta. to mnie w tych szklach najbardziej drazni.
Nie no tak bardzo to ta sigma nie winietuje... Poogolądaj zdjęcia np. z pbase.com. Swoich też mogę na 17mm podesłać przy 2.8 i aż tak strasznie jak na tym zdjęciu nie jest.

Wracając do tematu - ja wybrałem 17-70 głównie ze względu na uniwersalność. Dzięki temu mam jeden obiektyw, który mogę dać razem z aparatem np. rodzicom na wakacje i na pewno będą zadowoleni, bo sprawdza się doskonale jako codzienny, spacerowy. Dodam, że jak ja kupowałem, to zadecydował też bardziej prozaiczny powód - cena. Nie wiem czy teraz ceny spadły jakoś znacznie.
I uwielbiam te 70mm na długim końcu.. mniam :) Wiem, że 18-50 byłaby dla mnie za krótka. A tak to mogę machnąć jakiś portrecik ciaśniejszy.

PS. optycznie też jest dobra. Czy lepsza od 18-50 to nie wiem - mi w każdym razie bardzo odpowiada.

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
ggdh napisał/a:
Czy az taka zrobi roznice jak zmienie KITa na Sigme??

Dla mnie to był duża różnica. Kit co prawda jest momentami równie ostry, ale ostrość S jest "równa" dla wszystkich ogniskowych. A przy 50mm jasność 2,8 w porównaniu z 5,6 - to duża różnica... Poza tym szybciej i pewniej ostrzy. Zauważyłem, że dużo rzadziej sięgam po stałkę...

pancurski  Dołączył: 13 Mar 2008
Mam takie pytanko.
Jakiś czas temu podjąłem decyzje by kupic Pentaxa K200D.
Narazie czekam na kasę a w wolnej chwili zastanawiam się nad kwestią obiektywu.
Planowałem zakupić nową wersje KITa. Ale dziś zaczynam się zastanawiać czy przypadkiem nie warto kupić Sigmy 17-70.
Czytając test Sigmy na optycznych wyczytałem o głośnym AF.
Troszkę mnie to zmartwiło. Dużo zdjęć bedzie robionych małemy dziecku. Nie chciałbym go wystraszyć gdy będzie spał :D.
Czy możecie napisać coś na ten temat. Co znaczy głośny AF ? To moja pierwsza lustrzanka, więc za bardzo się nie orientuje.

pancurski napisał/a:
Co znaczy głośny AF ?

Trudno opisać, trzeba usłyszeć... ;-) Generalnie wszystkie obiektywy "na śrubokręt" będą sporo głośniejsze niź te z wbudowanym silnikiem. Tylko, że szkła HSM dla Pentaksa to droga zabawa i nie ma ich na razie zbyt wiele. Jak Ci zależy na cichym i szybkim AF to chyba Canon jest lepszym wyborem...

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Klapnięcie lustra jest znacznie głośniejsze od silnika AF.
Przesadzacie z tym hałasem.

Lustro kłapnie raz, a jak obiektyw nie może złapać ostrości to potrafi narobić hałasu, zwłaszcza, jeśli jescze stuka na końcach. Z moich doświadczeń, w skali 0-5 (5 b.głośno, 0 b. cicho):
- kit 18-55 - 3;
- Sigma 18-50 - 2;
- cosina 100mm - 5;
- Pentax FA 50mm/1,4 - 4;
- Pentax 40mm limited - 1;
- Pentax 75-300 - 4.

Trudno to porównać, poza tym dużo zależy od zużycia obiektywu i konretnej sztuki. Może by tak zrobić oddzielny wątek i uśrednić wyniki?

Sprawdzę czy rzeczywiście FA 50 jest aż tak głośny w stosunku do Sigmy 18-50.

W sumie, jak chce się cicho, to najlepiej ostrzyć ręcznie...

pancurski  Dołączył: 13 Mar 2008
Jeszcze jedno pytanko, czy warto zamiast KITa w wersji pierwszej, kupić Sigme 18-55 f/3,6-5,6.
Przepraszam za upierdliwość, ale musze szybko podjąc decyzje.

pancurski, nie ma najmniejszego sensu taka zamiana.

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Ale z KITa na 18-50 f2.8 jest sens? (Oprocz oczywiscie lepszego swiatla, chociaz na razie glownie foce przy dobrych warunkach, ale to sie pewnie zmieni niedlugo).

Skocz do: